4 namirnice koje dokazano smanjuju osjećaj boli i upale

4 namirnice koje dokazano smanjuju osjećaj boli i upale

4 namirnice koje dokazano smanjuju osjećaj boli i upale

Neki od najboljih prirodnih lijekova protiv boli i upala imaju i odličan okus, što se ne može reći za sve lijekove koje će vam doktor preporučiti. Također, hrana neće uzrokovati neugodne nuspojave, koje su uobičajene za većinu medicinskih lijekova protiv bolova.

Boli vas glava, zub, zglobovi, mišići? Olakšanje od svih tih boli mnogi će prvo potražiti u tabletama, ali i hrana koju svakodnevno koristimo u vlastitoj kuhinji može djelovati poput prirodnog, a time i puno zdravijeg analgetika. Pogotovo slijedeće 4 namirnice.

Borovnice

 

Povećavaju razinu proteina toplinskog šoka, čija se razina smanjuje starenjem, a važni su kod borbe tijela protiv stresa. Kada padne razina proteina toplinskog šoka kao rezultat nastaju upale, bol i oštećenje tkiva. I drugo tamnocrveno i ljubičasto voće, poput grejpa, nara, trešnji i brusnica, ima slično djelovanje te može smanjiti bolove u mišićima nakon treninga.

Lanene sjemenke i laneno ulje

Laneno ulje 250ml - hladno prešano Nutrigold

Lanene sjemenke su bogate prirodnim uljima koji u tijelu poprimaju oblik sličan hormonima i smanjuju razinu spojeva koji uzrokuju upale. Lanene sjemenke i laneno ulje možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a preporuka stručnjaka je da ih ne zagrijavate.

Đumbir

Đumbir u prahu - Organski 100g Nutrigold

Đumbir ima bolju učinak na zdravlje od velikog broja protutupalnih lijekova.
Dodan jelima poboljšava probavu, uravnotežuje crijevnu floru, pomaže kod nadutosti, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, te smanjuje i smiruje grčeve. Određena laboratorijska istraživanja su pokazala kako sprečava upale koje su često uzrok boli.

Riba (losos)

Riblje ulje direktno utječe na imunološki sustav, a suzbija oslobađanje negativnih citokina za 40 do 55%. Citokini mogu biti pozitivni i negativni, a negativni su ti koji pogoršavaju zdravlje zglobova i uzrokuju upale. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Ove kiseline također umiruju želučane smetnje, posebice kada su one izazvane stresom.

Priroda je čudesna i u sebi skriva mnoga rješenja za vaše probleme. Nađite odgovor u nekom od ovih tekstova:

HRANA KOJA POMAŽE U BORBI SA PSORIJAZOM

ŽGARAVICA – PROBLEM KOJEG ĆE LAKO RIJEŠITI KOKOSOVO ULJE

NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU

ZDRAVI ZUBI U TREN OKA

 

Tara Lukičić
Tara Lukičić

Tara Lukičić je shvatila da je ljubiteljica zdrave hrane i zdravog načina života čim je saznala da su njene omiljene kokice zdrava grickalica. Nakon toga je sasvim logično bilo da se ova magistrica novinarstva nađe u timu Tvornice zdrave hrane. Ako nas pratite na Facebooku i volite naše slike na Instagramu znajte da je Tara glavni krivac za sve što vidite, a kada uživate u okusima naših recepata sjetite se nje, jer ih baš ona kao urednica portala ponekad sama osmišlja. Priznaje da najviše voli kuhati s kokosovim uljem, deserte stvarati s chia sjemenkama, u smoothie ubaciti spirulinu, a kožu njegovati kakao maslacem.