Nekoliko načina zdravije pripreme krumpira

Nekoliko načina zdravije pripreme krumpira

Nekoliko načina zdravije pripreme krumpira

Krumpir je vrlo popularan. Nažalost, većina ljudi ga najčešće jede u najgorem mogućem obliku – kao pomfrit ili čips, koji su puni za krvne žile vrlo nezgodnih trans masnih kiselina i obično preslani.
Pa čak su i pečeni krumpiri puni masti, margarina i raznih dodataka, poput sira i slanine. Zbog toga je inače zdrav krumpir postao faktor koji pridonosi pojavi srčanih udara. No, to uopće ne mora biti tako i krumpir kao povrće s dobrom pripremom ne treba izbjegavati.

Koji su to zdravi načini pripreme?

PEČENI KRUMPIR

U svakom slučaju bolje pečeni, još ako ste i koru ostavili te ispekli ga na papiru za pečenje, nema boljeg. Nego opet dolazimo do onoga – s čime ćete takav krumpir konzumirati? Zasigurno izbjegavajte razne umake tipa majoneza, kiselo vrhnje i sl. jer onda ste se uzalud trudili peći ga bez masti. Dakle, uopće nije problem u pečenom krumpiru, već u načinu posluživanja s raznim nepotrebnim dodacima.

KUHANI KRUMPIR

Često ovakav način pripreme krumpira ljudima nije omiljen no ako ne možete jesti samo “goli” krumpir, izaberite dodatke kao što su bezmasni svježi sir, jogurt ili vrhnje s malo masnoća. Ili naprosto bolje začinite krumpir mediteranskim začinima – ružmarinom, vlascem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, mažuranom, klinčićem, lovorom…

HLADNI KUHANI KRUMPIR

Krumpir kuhan u ljusci možete preko noći ostaviti u hladnjaku i sutra ponijeti na posao kao zdravu užinu (pripremljen, primjerice, na salatu), ali važno je da ga ponovo ne zagrijavate.

PIRE KRUMPIR

Jednostavno, držite se zlatnog pravila : “Što manje dodane masnoće”, pa umjesto da u pire – krumpir dodate ulje, mlijeko ili margarin, dodajte mu nekoliko žlica povrtno temeljca ili eventualno ghee maslaca.

PUNJENI KRUMPIR

Izdubljeni dio krumpira usitnite i pomiješajte s rajčicom, lukom ili patlidžanima i tikvicom te maslinovim uljem i začinima. Smjesom ravnomjerno napunite krumpire (u ljusci) i stavite u pećnicu da se peče oko 30 minuta. Ovakvo jelo nutritivno je jako zbog drugog povrća, a vrlo ukusno, jer se možete poigravati začinima.

Imamo još zdravih aseva u rukavu. Provjerite ih:

6 ZAMJENA ZA JAJA U SVAKOM JELU

ALTERNATIVNI NAČINI ZGUŠNJAVANJA JELA

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.

Tara Lukičić
Tara Lukičić

Tara Lukičić je shvatila da je ljubiteljica zdrave hrane i zdravog načina života čim je saznala da su njene omiljene kokice zdrava grickalica. Nakon toga je sasvim logično bilo da se ova magistrica novinarstva nađe u timu Tvornice zdrave hrane. Ako nas pratite na Facebooku i volite naše slike na Instagramu znajte da je Tara glavni krivac za sve što vidite, a kada uživate u okusima naših recepata sjetite se nje, jer ih baš ona kao urednica portala ponekad sama osmišlja. Priznaje da najviše voli kuhati s kokosovim uljem, deserte stvarati s chia sjemenkama, u smoothie ubaciti spirulinu, a kožu njegovati kakao maslacem.