Otkrijte sjajnu miso pastu i čemu sve služi

Otkrijte sjajnu miso pastu i čemu sve služi

Otkrijte sjajnu miso pastu i čemu sve služi

Nema miso juhe bez miso paste. Kao ni mnogih umaka, namaza… A što je najvažnije uz miso će vaše tijelo puno bolje funkcionirati i biti zdraviji.

Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s ječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima ”koji”. U Japanu se od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Sadrži žive enzime što pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso se proizvodi  tradicionalnom japanskom tehnikom višegodišnje fermentacije. Takav miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu.

Miso Hatcho - Nepasteriziran 400g Ruschin

Miso ima razna ljekovita djelovanja –  potiče izlučivanje probavnih sokova u želucu i samim time spriječava rak želuca, jača krv i osigurava ravnotežu složenih ugljikohidrata, sadrži žive enzime koji pomažu probavu, ima značajan utjecaj na smanjenje razine kolesterola i ateroskleroze te reducira rizik od koronarnih bolesti, karcinoma dojke i bolesti prostate.

Zahvaljujući mnoštvu minerala i vitamina, koje sadrži, kao što su željezo, vitamin B i kalcij, miso jača organizam, smanjuje stres i daje vitalnu energiju, a može ga se ukomponirati u brojna sjajna jela.

Postoji 3 vrste misa – Mugi, koji se priprema od ječma i onaj koji se radi od riže, a zove se Genmai i najbogatiji bjelančevinama, Hatcho.

Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso-juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem, za razne preljeve. Važna napomena kod pripreme miso juhe je da se dodaje na kraju, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno provriti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime.

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.

Tara Lukičić
Tara Lukičić

Tara Lukičić je shvatila da je ljubiteljica zdrave hrane i zdravog načina života čim je saznala da su njene omiljene kokice zdrava grickalica. Nakon toga je sasvim logično bilo da se ova magistrica novinarstva nađe u timu Tvornice zdrave hrane. Ako nas pratite na Facebooku i volite naše slike na Instagramu znajte da je Tara glavni krivac za sve što vidite, a kada uživate u okusima naših recepata sjetite se nje, jer ih baš ona kao urednica portala ponekad sama osmišlja. Priznaje da najviše voli kuhati s kokosovim uljem, deserte stvarati s chia sjemenkama, u smoothie ubaciti spirulinu, a kožu njegovati kakao maslacem.