Zašto je stevia najbolja u izboru prirodnih zaslađivača?

Zašto je stevia najbolja u izboru prirodnih zaslađivača?

Zašto je stevia najbolja u izboru prirodnih zaslađivača?

Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, snižava i visoki krvni tlak, smanjuje osjećaj gladi, poboljšava probavu. Konačno, neka novija istraživanja pokazuju da preparati stevije sudjeluju i u sprječavanju nastanka raka.

Stevia-prah-organski-proizvod-prirodni-zaslađivač-150-grama-eko-bio-Nutrigold

Osamdesetih godina prošlog stoljeća američki FDA zabranio je upotrebu stevije kao zaslađivača bez nekog znanstvenog razloga, ali pod jakim utjecajem lobija proizvođača šećera i umjetnih zaslađivača. Srećom, stolna sladila odobrena su EU direktivama i Pravilnikom o prehrambenim aditivima te se navedena zabrana ne odnosi na njih.

Stevia je zacijelo najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smiju ili ne žele jesti rafinirani šećer. Pogodna je za one koji nastoje smršavjeti, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera. Važno je naglasiti da njena primjena nije zabilježila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj s umjetnim zaslađivačima. Zahvaljujući svom sastavu ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema.

2188

Ova biljka ne može biti podloga za razvoj i rast bakterija pa je stoga odlična za prevenciju karijesa. Njena antibakterijska svojstva djelotvorna su i protiv gingivitisa te ostalih bolesti desni i usne šupljine. Za održavanje oralnog zdravlja možete ju koristiti u obliku tekućine. Također, čaj od stevije stoljećima se koristi za eliminiranje probavnih smetnji i smirenje želuca. Učinkovit je i za ublažavanje žgaravice te bolova u trbuhu. Istraživanja su pokazala da stevia ima sposobnost stabilizacije razine šećera u krvi. Naime, glikemijski indeks ove biljke je jednak nuli, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi, odnosno omogućava održavanje njene konstantne razine, što je od velike važnosti za oboljele od dijabetesa tipa 2.

 

Tara Lukičić
Tara Lukičić

Tara Lukičić je shvatila da je ljubiteljica zdrave hrane i zdravog načina života čim je saznala da su njene omiljene kokice zdrava grickalica. Nakon toga je sasvim logično bilo da se ova magistrica novinarstva nađe u timu Tvornice zdrave hrane. Ako nas pratite na Facebooku i volite naše slike na Instagramu znajte da je Tara glavni krivac za sve što vidite, a kada uživate u okusima naših recepata sjetite se nje, jer ih baš ona kao urednica portala ponekad sama osmišlja. Priznaje da najviše voli kuhati s kokosovim uljem, deserte stvarati s chia sjemenkama, u smoothie ubaciti spirulinu, a kožu njegovati kakao maslacem.