Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Proteinske pločice i čokoladice: Jesu li zdrave i kada ih je najbolje jesti?

Proteinske pločice i čokoladice: Jesu li zdrave i kada ih je najbolje jesti?

Proteinska pločica stane u svaki džep i dobro ju je imati pri ruci kada vas uhvati napadaj gladi ili jednostavno želja za slatkim, hranjivim i brzim obrokom!

Sadržaj proteina je ono što čini proteinsku pločicu tako da je to nešto na što definitivno moramo obratiti pažnju.

Svi članci
10. siječanj 2023.


Proteinske pločice i čokoladice predstavljaju brz i jednostavan obrok aktivnim osobama koje se ne stignu posvetiti svakom obroku u danu.

Sportska suplementacija odavno je prestala biti tabu tema koja se povezivala s nedozvoljenim sredstvima. Nema ozbiljnog sportaša koji svoju prehranu ne obogaćuje suplementima, posebno proteinima te na taj način tijelu daje potrebnu hranu za rast i oporavak mišića te postizanje zadanih ciljeva.

Što su proteinske pločice (čokoladice)?

Proteinske čokoladice se proizvode s ciljem zamjene obroka, a u sebi sadrže visok postotak nutrijenata potrebnih našem organizmu. Također, ova vrsta čokoladica bi trebala biti niskog kalorijskog iznosa, a s visokim udjelom proteina. Ipak, dnevni unos proteina ne može biti oslonjen samo na proteinske čokoladice!

Proteinske pločice dostupne na tržištu najčešće sadržavaju protein sirutke (whey protein) ili jaja. To su dobri izvori proteina jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo ne može samo sintetizirati već ih je potrebno unijeti hranom. Također, ove pločice bi trebale sadržavati kompleksne ugljikohidrate i esencijalne masne kiseline koje će pozitivno utjecati na nivo energije te pomoći procesu izgradnje mišića.

Na što trebate obratiti pažnu prilikom kupnje proteinskih pločica? 

Proteini su ključni makronutrijent u proteinskim pločicama. Sadržaj proteina razlikuje se od pločice do pločice, pa je stoga prije kupnje važno provjeriti deklaraciju, odnosno popis sastojaka. Proteinska pločica mora imati najmanje 12 % proteina u svojoj ukupnoj energetskoj vrijednosti kako bi se mogla nazvati izvorom proteina i nositi oznaku proteina ili proteinske pločice. S druge strane, proteini bi trebali činiti minimalno 20% proteinske pločice,  a na tržištu ćete pronaći i pločice koje sadrže i više od 40% proteina.  Dakle, ako tražite pločicu s većim udjelom proteina, posegnite za onom koja sadrži najmanje 20 grama proteina po porciji.

Kada je najbolje jesti proteinske pločice?

Kada ste u žurbi, jedna od opcija kojoj se možete prikloniti je proteinska pločica. U većini slučajeva one su vrlo slastan i ukusan zalogaj, ali vrlo ćete se brzo odlučiti za jednu od njih koju smatrate najukusnijom i koja će postati dijelom vaše svakodnevne prehrane. Većina proteinskih pločica namijenjena je za konzumaciju nakon vježbanja, ali također su izvrsne kao zalogaj između obroka.

Naravno, nema čokoladice koja može potpuno zamijeniti pravi obrok (primjerice, ribu i povrće), ali postoje trenuci kad jednostavno nemate vremena ni uvjeta za pojesti "pravi" obrok pa je zamjena ovoga tipa prihvatljivo rješenje. Možete uživati u njima tijekom doručka u kombinaciji s omiljenim jogurtom i žitaricama ili ih jednostavno umotati u foliju i ponijeti sa sobom kao energetsku dopuna na treningu.

Gdje kupiti proteinske pločice?

Proteinske pločice mogu poslužiti kao međuobrok tj. brz izvor energije! U našoj Tvornici Zdrave Hrane pronaći ćete veliki izbor visokokvalitetnih proteinskih pločica i proteinskih čokoladica. U ponudi imamo opcije i za vegane i vegetarijance, organske proteinske pločice i naravno veliki izbor okusa, tako da ćete sigurno pronaći svoju omiljenu proteinsku pločicu. Najpopularniji okusi proteinskih pločica su:

  • Čokolada
  • Vanilija
  • Brownie
  • Kokos
  • Kikiriki
  • Keks i vrhnje
  • Slana karamela

Postoje li veganske proteinske pločice i čokoladice?

Većina proteinskih pločica sadrži proteine sirutke, poznate i kao Whey proteini koji su životinjskom podrijetla. Međutim, u Tvornici Zdrave Hrane možete kupiti veganske proteinske pločice koje sadrže biljne proteine. Najčešći biljni izvori proteina su grašak, soja, konoplja i riža.  Orašasti plodovi su također bogati proteinima, zbog čega su često dio veganskih proteinskih pločica.

Koje proteinske pločice i čokoladice odabrati?

Mi ćemo vam potragu olakšati pa donosimo popis najfinijih i provjereno dobrih čokoladica s kojima možete upotpuniti dnevni jelovnik! Izabrali smo dvije veganske varijante proteinskih pločica i dvije ne-veganske koje sadrže proteine sirutke tj. whey protein. 

Najbolje veganske proteinske pločice

Bombus sirova veganska proteinska pločica

Bombus proteinska sirova pločica je sastavljena isključivo od prirodnih sastojaka, pogodna je kako za intenzivne sportske aktivnosti, tako i za normalne cjelodnevne fizičke aktivnosti te sadrži 20% bjelančevina. Bezglutenski je proizvod bez dodanog šećera pogodan za vegane i vegetarijance. Sadržaj bjelančevina riže probavlja se sporije od proteina sirutke te sadrži sve potrebne aminokiseline za regeneraciju mišića. Šećer sadržan u datuljama daje tijelu potrebnu glukozu i energiju iz prirode. Bombus proteinske pločice dolaze u različitim okusima, a na vama je samo da odaberite svoj omiljeni!

VEGAN F***KING DELICIOUS veganska proteinska čokoladica

All nutrition proteinsku čokoladicu s okusom kikirikija morate isprobati! Hrskava čokoladica, optimalne doze, sa sastojcima koji stvaraju pravu harmoniju okusa kojoj je teško odoljeti. Kombinacija kikirikija i čokolade koja je dodatno obogaćena biljnim proteinima graška, riže i soje čine All nutrition čokoladicu neodoljivom već pri prvom ugrizu, a s obzirom na sastav idealna je i za vegane! Uz to čokoladica ne sadrži dodane šećere pa ako izbjegavate šećer, čokoladica je kao stvorena za vas.

Multipower vegan proteinska pločica

Multipower veganska proteinska čokoladica prikladna je za sve koji ne unose dovoljno proteina u svakodnevnoj prehrani te sportaše s povećanom potrebom za proteinima. Zbog bogatog, hranjivog sastava i obilja proteina idealan je izbor za brzinski međuobrok ili ukusan zalogaj nakon treninga. Zasladite se bez grižnje savjesti uz neodoljivu proteinsku čokoladicu MultiPower! 

Najbolje whey proteinske pločice 

Amix ™ Low Carb 33% Protein Bar - brza i ukusna grickalica s mliječnim proteinima!

Amix ™ Low Carb 33% Protein Bar je ukusna low carb čokoladica, osobito niskog sadržaja šećera (svega 2% po čokoladici) te visokog postotka proteina (33%, odnosno 20g po čokoladici). Idealna kao međuobrok ili prije, odnosno nakon fizičke aktivnosti. Proizvod s visokim udjelom vlakana u potpunosti bez umjetnih bojila.

 

Bombus proteinska pločica 

Bombus proteinska pločica obogaćena je proteinima sirutke te soje, uz to ne sadrži dodane šećere, a neodoljivi okus pločice definiran je dodatkom slane karamele koji će vas oduševiti već pri prvom zalogaju! Praktično pakiranje idealno je za svaku torbu, stoga zaboravite na neizdržljivu želju za slatkim i osigurajte si Bombus sirovu pločicu slane karamele u svakom trenutku!

 

Polleo&Kraš protein proteinska čokolada 

Tražite čokoladu koja je fina, a pritom ima i proteina? Kraš&Polleo tamna čokolada može pohvaliti bogatom aromom, proteinima, vlaknima i prirodnim šećerima. Uživajte bez brige u finoj čokoladi: 

  • s proteinima
  • bez dodanih šećera
  • s prirodnim šećerima
  • mnogo vlakana
  • Hrvatski proizvod

                               

 

Proteinske pločice su brz i jednostavan zamjenski obrok, s relativno dobrim omjerom uloženog i dobivenog kada ih usporedimo s drugim proizvodima. Kada se odlučite za pravu, takva proteinska pločica bit će daleko bolji izbor od bilo kojeg drugog brzog obroka iz usputne trgovine ili restorana brze hrane.

Za još mnogo zdravih savjeta i finih recepata, svakako se prijavite na naš besplatan NEWSLETTER

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.