Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Začini kao lijek - 5 ljekovitih začina koje svatko treba imati kod kuće

Začini kao lijek - 5 ljekovitih začina koje svatko treba imati kod kuće

Začini za bolje zdravlje (i kuhanje)!

Mnogi začini djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet, a uz to, vašoj će kuhinji podariti sasvim nove okuse, arome i mirise.

Nema ništa ljepše nego jesti jelo kojem ste dodali mirisan začin koji ste kupili na tržnici li ga sami uzgojili. Osim što jelu daju aromu i bogat okus, vrlo često, začini pružaju i određene zdravstvene benefite. 

Od gripe i prehlade preko migrena do problema sa želucem ili šećerom u krvi - svaki začin nudi rješenje za određeni zdravstveni problem.  Iako velika većina začina blagotvorno djeluje na zdravlje, samo se pet začina može prozvati kraljevima snažnog organizma. Upoznajmo ih zajedno u nastavku! 

Kurkuma - začin i lijek 

Indija ima jednu od najnižih stopa raka crijeva u svijetu i vjeruje se da je to dijelom zbog visokog udjela kurkume u prehrani. Posljednjih godina postoji sve više istraživanja o kurkuminu, antioksidansu koji se nalazi u kurkumi. Studije su pokazale da ima protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje. Kurkuma je uspješna u zaštiti tjelesnih stanica od slobodnih radikala, smanjenju kancerogenih stanica, poboljšanju funkcija jetre, zbog čega tijelo učinkovitije eliminira toksine. 

Cimet Ceylon ima mnoga ljekovita svojstva

Cimet je jedan od najstarijih začina koji je služio kao sredstvo za balzamiranje u Egiptu prije 2500 godina. Većina začina su sjeme neke biljke, ali cimet je unutrašnji sloj kore drveta, koja se suši i valja. Postoji nekoliko istraživanja o pozitivnim učincima cejlonskog cimeta na dijabetes, gubitak kose, povišeni kolesterol, pamćenje, artritis i kožna oboljenja. U ayurvedi, ovaj divan začin se dugi niz godina koristi zbog svojih antioksidativnih i antibakterijskih djelovanja.  Dodavanje cimeta u čaj od đumbira će ovom napitku dati još više ljekovite moći i bogatiji ukus. Cimet se može koristiti i u raznim kašama i pomiješan sa pahuljicama.

Đumbir - za zdravlje probave

Dragocjena svojstva đumbira otkrivena su u Aziji prije mnogo godina, a do danas, ova dragocjena biljka je pronašla svoj dom u kuhinjama diljem svijeta. Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te spečava grčeve. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, potiče krvotok, otklanja otrove i toksine, a potvrđeno je i da smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Da, sve je to đumbir, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje, a iako je mnogima čudnog intenzivnog okusa može se lako uklopiti u brojne obroke, slastice i napitke.

Češnjak - za jak imunitet

Češnjak se uzgajao od davnina, prvenstveno u Egiptu gdje se koristio u medicinske svrhe kao antibiotik, a i danas je jedan od najkorištenijih sastojaka u narodnoj medicini za jačanje imuniteta.  Bogatstvo antioksidansa koji se nalaze u češnjaku sprečavaju pojavu brojnih bolesti. Njegova antibakterijska svojstva pomažu pri liječenju gljivičnih infekcija, a pokazao se kao odličan saveznik u borbi protiv prehlade i upale sinusa. Češnjak u prahu danas se učestalo koristi u kulinarstvu jer daje karakterističan okus i aromu koja upotpunjuje mnoga jela.

Čili - djeluje protuupalno i poboljšava probavu

Po upotrebi u svijetu nalazi se na drugom mjestu, odmah nakon soli. Vrlo ljut začin, koji se u malim količinama dodaje varivima, pečenom krumpiru ili mesu. Olakšava bolove i napetost u zglobovima te suzbija visoki tlak, kolesterol, depresiju i probavne smetnje. Općenito, istraživanja su pokazala da, pored čili paprika, i svi drugi ljuti začini smanjuju učestalost raka, plućnih i srčanih bolesti (posebno infarkta). Čili se najčešće upotrebljava u meksičkoj kuhinji te ga je zbog prilagodljivosti moguće svakodnevno koristiti za oplemenjivanje raznih specijaliteta, a također se izvrsno slaže i s drugim začinima kao što su korijander, bosiljak i papar.

nutrigold čili mljeveni organski

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.