Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Skrivene tajne Amazonske prašume - pluća zemlje i izvora života

Skrivene tajne Amazonske prašume - pluća zemlje i izvora života

Amazonska prašuma i njene skrovite tajne.

Amazonska prašuma je najveća prašuma na svijetu koja ne nosi bez razloga ime „pluća svijeta“. Zauzima oko trećine površine Južne Amerike, proteže se kroz devet država, a najveći dio prašume (oko 60%) nalazi se u Brazilu i ujedno je područje s najvećom svjetskom bioraznolikošću.

Svi članci
24. svibanj 2023.

Amazonija je svoje ime dobila po rijeci koja joj je donijela život. To je rijeka Amazona oko koje se razvio bogati biljni i šumski pokrov. Amazona je vodom najbogatija rijeka svijeta. Njezinim koritom nizvodno od utoka rijeke Xingua protječe 179 800 m³/s, odnosno 20 do 25% ukupne vode svjetskih rijeka.

Amazonsku prašumu ljudi vrlo često nazivaju plućima svijeta, a razlog za to je njena proizvodnja kisika koja iznosi više od 20 posto ukupne proizvodnje kisika u svijetu. 

Amazonija zauzima oko trećine površine Južne Amerike, proteže se kroz devet država, a najveći dio prašume (oko 60%) nalazi se u Brazilu i ujedno je područje s najvećom svjetskom bioraznolikošću.

Amazonska prašuma jedno je od najbogatijih i najvažnijih ekosustava na Zemlji. Njena veličanstvena raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, kao i njezina uloga u stvaranju kisika i reguliranju klime, čine je neizostavnim dijelom našeg planeta.

U nastavku donosimo skrivene tajne i malo poznate činjenici o fascinantnoj Amazonskoj prašumi. 

Pluća Zemlje i dom milijunima biljaka i životinja

Amazonska prašuma obuhvaća ogromno područje od gotovo 7 milijuna četvornih kilometara, pružajući dom milijunima biljnih i životinjskih vrsta.

Njezina biološka raznolikost je nevjerojatna - smatra se da se u prašumi nalazi otprilike 400 milijuna jedinki različitih vrsta. Osim što je dom jedinstvenih biljaka i životinja, amazonska prašuma igra ključnu ulogu u održavanju globalne klime.

Tropske šume esencijalna su skladišta ugljika koja živim bićima osiguravaju hranu i opskrbljuju ih vodom. Jedan od najvažnijih aspekata amazonske prašume jest njezina sposobnost apsorbiranja ugljika iz atmosfere. Poput "pluća planeta", šuma djeluje kao ogroman spremnik ugljika koji pomaže u reguliranju globalnih razina stakleničkih plinova.

Ovaj proces pomaže u usporavanju klimatskih promjena te pridonosi smanjenju negativnih učinaka globalnog zatopljenja. Prašuma također služi kao kišna pumpa, privlačeći oblake i osiguravajući obilježje padalina u regiji. Time pridonosi održavanju ravnoteže klime ne samo u Južnoj Americi, već i diljem svijeta.

Osim što je ključna za zdravlje planeta, amazonska prašuma ima i duboko ukorijenjen odnos s lokalnim zajednicama i čitavim svijetom. Mnogi domorodački narodi stoljećima žive u skladu s ovim prirodnim okolišem, oslanjajući se na njega za svoju egzistenciju i kulturni identitet.

10 zanimljivosti o Amazoniji - čudu prirode

Iako je često predmet znanstvenih istraživanja, postoji mnogo zanimljivosti o Amazonskoj prašumi koje su malo poznate široj javnosti.

Najveća prašuma na svijetu

Amazonska prašuma prostire se na površini od oko 5,5 milijuna četvornih kilometara, što je gotovo dvostruko veće od teritorija Indije. To je najveća prašuma na svijetu i obuhvaća devet zemalja - Brazil, Peru, Kolumbiju, Venezuelu, Boliviju, Ekvador, Gvajanu, Surinam i Francusku Gvajanu. Najveća tropska kišna šuma prati rijeku Amazonu dugu 6440 kilometara. Ima 10.000 pritoka, a smatra se najbogatijom rijekom na svijetu po količine vode. Prvi čovjek koji ju je u potpunosti preplivao bio je Slovenac Martin Strel 2007. godine. 

Amazona - najopasnija rijeka na svijetu

Rijeku Amazonu nazivaju i najopasnijom rijekom na svijetu jer se u njezinim dubinama skrivaju mnoge neobične životinje. Među popularnijim stanovnicama je proždrljiva riba mesožderka – pirana, električna jegulja koja može proizvesti izboj energije od 500 volti, ali i divovske zmije anakonde.

Golema bioraznolikost

Amazonska prašuma dom je više od 40.000 biljnih vrsta, 3.000 vrsta riba, 1.300 vrsta ptica, 430 vrsta sisavaca i preko 2,5 milijuna vrsta insekata. Ova raznolikost je nevjerojatna i čini Amazoniju jednim od najbogatijih staništa na svijetu. Aligatori, majmuni, papige, ljenjivci i najveća zmija na svijetu –anakonda, samo su neki od stanovnika rijeke Amazone. U njoj žive brojne vrste riba, uključujući i piranje, te arapaima, koja može narasti i više od dva metra. Ondje pliva i arovana, plosnata slatkovodna riba koja se rađa u ustima mužjaka. Kada se mlade ribe razviju, prva tri tjedna provedu u ustima.

Ružičasti riječni dupin stanovnik je Amazone

Znate li da u rijeci Amazoni živi posebna vrsta dupina, amazonski ružičasti riječni dupin? Ovaj prekrasan primjerak riječnog dupina, jedan od četiri preostale vrste riječnih dupina, ugrožena je vrsta u ovoj rijeci, zbog brojnih ljudskih aktivnosti koje uključuju uništavanje staništa i krivolov. Osobito su ugroženi onečišćenjem Amazone koje raste s povećanjem prometnih i trgovačkih aktivnosti te naseljavanjem uz rijeku. Ovi prelijepi sisavci imaju ružičastu boju kože, a smatraju se simbolom zaštićenih vrsta u ovom području.

Amazonija krije mnoštvo neotkrivenih vrsta

Procjenjuje se da u Amazonskoj prašumi postoji još mnogo neotkrivenih vrsta biljaka i životinja. Svake godine, istraživači otkriju nove vrste koje do tada nisu bile poznate znanosti. To ukazuje na to koliko je bogata i neistražena ova prašuma.

Arheološka nalazišta

Unutar Amazonske prašume postoje brojna arheološka nalazišta koja ukazuju na postojanje drevnih civilizacija. Ova otkrića nagovještavaju da su neki dijelovi prašume bili naseljeni tisućama godina prije dolaska Europljana u Južnu Ameriku.

Domorodačka plemena

Ovo monumentalno i biološki raznoliko područje nije do kraja istraženo. Štoviše, mnogi vjeruju da se u njezinim zabitim kutcima skriva stotinu domorodačkih plemena koji žive primitivnim načinom života i nikad nisu imali kontakt s vanjskim svijetom. 

Viseći mostovi 

Neki narodi koji žive u Amazonskoj prašumi koriste viseće mostove kako bi prešli preko rijeka i dolina. Ovi mostovi su izrađeni od prirodnih materijala, poput korijenja drveća, i predstavljaju jedinstveni inženjerski pothvat. Zbog gustoće krošanja u ovoj tropskoj kišnoj šumi, tlo je na nekim dijelovima u vječnom mraku. Štoviše, granje je toliko gusto da kada pada kiša potrebno je oko deset minuta da kapljice vode stignu do tla.

Plivajuće šume čudo su prirode

U Amazonskoj prašumi postoje područja koja su poplavljena tijekom većeg dijela godine. Ova područja poznata su kao "plivajuće šume" jer drveće tijekom poplave izgleda kao da pluta na površini vode. To je jedinstveni fenomen koji se može vidjeti samo u ovoj prašumi. 

Ljekovite biljke iz srca Amazonske prašume

Amazonska prašuma dom je velikog broja jedinstvenih ljekovitih biljaka koje domoroci koriste stoljećima. Mnoge od ovih biljaka imaju potencijal za razvoj suvremenih lijekova. U Amazonskoj prašumi možemo pronaći biljke poput Muira Puama koja se tradicionalno koristi za povećanje libida, poboljšanje seksualne funkcije i kao prirodni tonik za povećanje energije i izdržljivosti.

Cupuaçu još jedna ljekovita biljka iz Amazone. Njezin plod ima visok sadržaj antioksidansa i koristi se u tradicionalnoj medicini za poboljšanje probave, jačanje imunološkog sustava te hidrataciju i obnovu kože.

Mnogima omiljene acai bobice dolaze upravo iz ove čudesne prašume. Acai bobice su bogate antioksidansima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama. Smatraju se superhranom i koriste se za poboljšanje energije, poticanje probave i podršku zdravlju srca.

Stabla kakaovca (Theobroma cacao) se prirodno nalaze u Amazonskoj prašumi. Maje i Inke su kakaovim zrnima pripisivali magična svojstva. Danas se kakaovac uzgaja u mnogim tropskim i suptropskim područjima Afrike i Južne Amerike i omiljena je namirnica zdravoljubaca diljem svijeta. 

Nutrigold kakao zrna su Criollo sorte i potječu iz Južne Amerike. S obzirom da su ta zrna najkvalitetnija, smatraju se i "kraljicom kakaa". Upravo takav, organski kakao možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane, kao i mnoge druge ljekovite i jedinstvene biljke iz srca Amazonije.  

Sve ovo samo je djelić onoga što se događa duboko u amazonskim prašumama. A pridodamo li tome i činjenicu da svake godine u ovom bogatom sustavu niknu brojne nove vrste biljaka, riba, ptica i sisavaca, možemo samo zaključiti da je Amazonija pravo čudo prirode!
 

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.