Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 19,99 €
0,00 € / 19,99 €
0
Početna Zdravi kutak 5 razloga zašto bi datulje trebali jesti svaki dan

5 razloga zašto bi datulje trebali jesti svaki dan

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti!

Kako bi se opisala sva dobrota i zdravstvena prednost koja se krije iza ovih slasnih voćki, najbolje je složiti popis, koji će vas natjerati da dobro promislite o datuljama i načinima kako ih uvrstiti u prehranu.

Svi članci
16. listopad 2023.

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datulje su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, kolesterola, pa sve do raka.....gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s datuljama.

Kako bi se opisala sva dobrota i zdravstvena prednost koja se krije iza ovih slasnih voćki, najbolje je složiti popis, koji će vas natjerati da dobro promislite o datuljama i načinima kako ih uvrstiti u prehranu.

Za zdravu i lijepu kožu

Datulje  sadrže vitamin D i C koji održavaju elastičnost kože te ju čine glatkom i mekanom. Jednostavno je, želite li lijepu i mladoliku kožu, jedite datulje!

Odličan izvor željeza

Datulje su bogat izvor željeza te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije, jer 100 grama tzv.hurmi sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Za probavu bez problema

Poznato je da su vlakna izuzetno važna za pravilnu probavu te smanjenje nadutosti i sprečavanju zatvora. Sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva te pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnom konzumacijom pomažete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Za bolji vid

Datulje sadrže lutein i zeaksantin – “vitamine za oči”. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te tako štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Protiv upala

Datulje su prepune minerala i vitamina – 100 g datulja sadrži oko 30 miligrama magnezija što je 15 % preporučene dnevne doze. Razna istraživanja su dokazala kako povećan unos magnezija u organizam štiti od upala. Magnezij je odličan u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi, štiti od moždanog udara, pomaže protiv stresa i migrene.

Slastica bez grižnje savjesti

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2-3 datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu, koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.


Grickajte ih kao međuobrok ili zasladite svaki jutarnji smoothie s njima, a možete ih koristiti i kao bazu brojnih finih jela, kao što su:

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (3)
Petrović Vladimirpe, 20. travanj 2019.
Obožavam datulje.
Mirjana Lopaic, 22. ožujak 2019.
Meni su datulje otkrice. Uzmem ih ujutro na prazan zeludac par komada.
Mirjana Kefecek, 04. studeni 2018.
Sviđa ju mi se recepti.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.