Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Fermentirano (kiseljeno) povrće čuva zdravlje

Fermentirano (kiseljeno) povrće čuva zdravlje

Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Znanstvenici smatraju da fermentirano povrće još snažnije djelovati na organizam.

Svi članci
02. siječanj 2018.

Zbog nezdravoga načina života, u organizmu može doći do poremećaja ravnoteže između zdravih i nezdravih mikroorganizama. Nezdravi mikroorganizmi mogu stvarati razne zdravstvene poteškoće, a da toga često niste niti svjesni. Loša prehrana, nedovoljno kretanje, stres, toksini iz okoliša, uzimanje antibiotika i drugi problemi današnjice uneravnotežuju crijevnu mikrofloru kojoj mogu pomoći probiotici.

Kako bi dobra populacija bakterija prevladala lošu i osigurala optimalno zdravlje, konzumiranje fermentiranih namirnica koje vam služe upravo za poboljšanje crijevne mikroflore posebno su dobrodošli.

U raznim dijelovima svijeta stoljećima se fermentiraju raznolike namirnice - soja, riža, kokosovo mlijeko, gljive, voće i povrće, razne vrste kravljeg mlijeka. Kod nas je pak kiseljenje tradicionalan način spravljanja zimnice u kojem glavnu ulogu uglavnom ima povrće i to ono tvrdo poput kupusa, repe, paprike, korabe, krastavaca, celera, mrkve ili tikvica.

Povrće na sebi prirodno sadrži bakterije mliječno-kiseloga vrenja. U povoljnim uvjetima vlage, temperature i bez pristupa zraka raznovrsni šećeri iz namirnica pretvaraju se u mliječnu kiselinu. Tako namirnice poprimaju svojstveni kiselkasti okus. Mliječna kiselina ujedno onemogućava rast bakterija koje uzrokuju kvarenje. Fermentirane namirnice sačuvat će svoje temeljne nutritivne vrijednosti, još će i dodatno biti obogaćene vrijednim vitaminima K i B-kompleksa i enzimima, dok će neka vlakna postati mekša, a ovakve namirnice su i lakše probavljive.

Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije kao što je to slučaj s kiseljenjem kupusa prepuno je hranjivih tvari. U procesu 'kiseljena' povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B kompleksa te esencijalnih masnih kiselina.

Želite li se riješiti viška kilograma, svakako jedite fermentirane namirnice, jer one ubrzavaju metabolizam, lako su probavljive, sadrže malo kalorija i zasitne su. O imunološkom sustavu ovisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti tijelo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiseljeno povrće povećava broj stanica koje prirodno uništavaju “uljeze”.

Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Znanstvenici smatraju da fermentirano povrće još snažnije može smanjiti opasnost od nastanka karcinoma, osobito debeloga crijeva. Šećer i škrob iz ovih namirnica pretvaraju se u mliječnu kiselinu. Tako se istodobno smanjuje količina šećera, što namirnice čini pogodnima za dijabetičare.

Fermentirano povrće primarno je zimska hrana, iako, može se jesti ljeti dobrano rashlađeno i djeluje vrlo osvježavajuće. Posebno se preporučuje uz masnije obroke, jer djeluje olakšavajuće na probavljanje masnoća.

Fermentirane namirnice i probiotičke kulture mogu biti od velike koristi za liječenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi stoga uživajte u ovim jelima što češće:

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.