Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kako i u kojim receptima koristiti zdrave vrste brašna?

Kako i u kojim receptima koristiti zdrave vrste brašna?

Pšenično, raženo, pirovo, heljdino, kukuruzno, slanutkovo...

Pšenično, raženo, pirovo, heljdino, kukuruzno, slanutkovo - donosimo vam jednostavan vodič kroz upotrebu različitih vrsta brašna!

Brašno je svima poznata namirnica koju pronalazimo u većini proizvoda te ga koristimo za izradu istih. Iako je pšenično bijelo ono s kojim se najčešće susrećemo, postoje i puno zdravije vrste ovog proizvoda. Ipak, treba ih dobro upoznati, jer nije svaka zdrava vrsta brašna za svaki recept. U nastavku upoznajte različite vrste zdravih brašna i saznajte kako ih koristiti u kuhanju i pečenju omiljenih gastro delicija. 

Pirovo brašno

U posljednje vrijeme sve se više upotrebljava pirovo brašno, koje sadrži mnogo vitamina, minerala, bjelančevina i celuloznih vlakana. Pir - poznat još i pod imenima dinkel i krupnik - jedna je od najstarijih žitarica, zovu ga i prapšenicom, a porijeklom je iz Azije. Iako je pirovo brašno po sastavu vrlo slično pšeničnom, ipak sadrži manje glutena te se zbog toga vrlo često preporučuje ljudima osjetljivima na pšenicu. Idealno je za pekarske proizvode, bilo da se koristi samo ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna, a kruh od pirova brašna ukusniji je i hranjiviji od klasičnog pšeničnog. I obično pirovo i integralno iskoristite za pripremu kruha, peciva, krekera, palačinki, kolača gdje daju kvalitetan lijepak i dobru strukturu tijesta

Kore za savijače i palačinke izvrsne su s pirovim brašnom.

pirovo brašno

Rižino brašno

Mnogi su isprobali i ostali oduševljeni rižinim rezancima. No, jeste li rižino brašno iskušali kao zgušnjivač juha i variva ili kao alternativa za izradu kolača i kruha? Razlikujemo bijelo (dobiveno od polirane riže) i smeđe brašno (dobiveno od cijelog zrna riže). Svojstva poput zgušnjavanja su im podjednaka, no razlikujemo ih po nutritivnoj vrijednosti (smeđe rižino brašno sadrži više nutrijenata) i po okusu i boji koji daju tijekom kuhanja. Rižino brašno u pripremi tijesta i kruha obično se kombinira s drugim brašnima koja daju dobar lijepak.

Slatki rižini vafli su idealan desert!

rižino brašno

Kukuruzno brašno

Kukuruzno se brašno kod nas koristi od davnina, a dobiva se mljevenjem zrna kukuruza. Svima nam je dobro poznata palenta ili žganci koji se spremaju od kukuruznog brašna, dok je međimurski kraj poznat po zlevanki, jelu koje se sprema od kukuruznog brašna, jaja, vrhnja i masnoće pa peče u pećnici. Kukuruzno se brašno kod nas koristi i za izradu kruha i peciva, a na međunarodnoj sceni proslavilo se u poznatoj meksičkoj tortilji. Kao što je već spomenuto, ovo brašno ne sadrži gluten i vrlo je pogodno za prehranu osoba koje imaju intoleranciju na gluten ili boluju od celijakije.

Kukuruzni krekeri su odličan snack.

Heljdino brašno

Osim što je bogato vlaknima i proteinima, heljdino brašno sadrži brojne mikronutrijente. Iako ju ubrajamo u žitarice s obzirom na njezin sastav, heljda se ubraja u skupinu kojoj pripadaju biljke poput lobode i rabarbare, a plod su sjemenke cvijeta. Dobivanje brašna zahtijeva kompleksnu opremu, a može doći u svjetlijoj i tamnijoj formi koja je bogatija nutrijentima. Iako ne sadrži gluten vrlo često se miješa s drugim brašnima (poput pšeničnog) te kruh od heljdinog brašna uglavnom samo sadrži neki postotak brašna heljda i miješan je s ostalim brašnima. Odlikuje se po tome što daje specifičan okus i tamniju boju kruhu i tjestenini. Heljdino je brašno odlično za žgance, u kombinaciji s drugim vrstama brašna i za kruh, no izvrsno je za palačinke, pogotovo one nadjevene slanim nadjevom, koje su specijalitet francuske pokrajine Bretanje.

Isprobajte slane štapiće od heljdinog brašna.

heljdino brašno

Brašno od slanutka

Zahvaljujući načinu dobivanja, slanutkovo brašno predstavlja bogat izvor nutrijenata. Tradicionalno se dobiva mljevenjem suhog zrna slanutka, bogato je proteinima i vlaknima. Slanutak je mahunarka te je njegovo brašno bogatije proteinima od brašna žitarica. Zanimljiv je okus koji daje hrani te iako ne sadrži gluten daje teksturu koja se može usporediti s brašnom koje ga sadrži. Iz tog razloga sve više se koristi u pripremi različitih slanih, ali i slatkih jela, pa ga možete pronaći kao sastojak različitih umaka, u sastavu tjestenine, ali i muffina, palačinki i kruha.

Morate probate palačinke od slanutkovog brašna

brašno od slanutka

Zobeno brašno

Zobeno brašno radi se mljevenjem zobenih pahuljica, a može se koristiti u širem krugu od zobenih pahuljica, kao sirovina za hranu. Koristi se za pečenje, kuhanje, izradu kruha, peciva ili krema, odnosno kao zgušnjivač. Zobeno i pšenično brašno imaju sličan okus, iako mnogi smatraju da zobeno ima prijatniji okus od pšeničnog koje je predviđeno za sve namjene. Ono je također i nešto slađe od integralnog pšeničnog brašna, što trebate uzeti u obzir kada pravite slatka jela od ovog brašna, te umanjiti količinu zaslađivača. Proizvodi od zobenog brašna zadržavaju svježinu i vlagu mnogo dulje u odnosu na proizvode od pšeničnog brašna. Ali ako želimo volumen tada ga je potrebno izmiješati s pšeničnim kako bismo dodali gluten koji daje ta poželjna svojstva kruhu. U receptima koji sadrže kvasac možete povećati njegov udio. Najviše ga koristimo za izradu kruha i keksa.

Zobeni keksići s čokoladom i bez dodanog šećera će vam uljepšati dan. 

Cassava brašno

Cassa dobiva se iz sušenog, mljevenog gomolja cassave, biljke porijeklom iz šumskih područja Južne Amerike, a također je poznata pod imenima manioka ili yuca. Zbog svoje bijele boje i neutralnog okusa, cassava brašno neće utjecati na promjenu boje ili okusa vaših jela pri kuhanju i pečenju, a s obzirom da je fine teksture, može se koristiti i kao zgušnjivač. Zbog izvrsnih nutritivnih vrijednosti, cassava brašno odličan je dodatak zdravijem načinu prehrane. S obzirom da je prirodan izvor dijetalnih vlakana pozitivno će utjecati na zdravlje probave i doprinijet će duljem osjećaju sitosti. Vegansko i prirodno bez glutena, ovo brašno također je odličan izbor za osobe s intolerancijom na gluten.

Sva navedena brašna možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Newsletter vas čeka, pretplatite se za još mnogo zdravih savjeta i finih recepata! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Martina Habuš , 17. veljača 2024.
Sviđa mi se vaša ponuda proizvoda.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.