Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kako odabrati kremu za zaštitu kože od sunca + savjeti za siguran boravak na suncu

Kako odabrati kremu za zaštitu kože od sunca + savjeti za siguran boravak na suncu

Doznajte kako pravilno zaštiti kožu od sunca!

Ljeto je iza ugla, a mi vam donosimo savjete i preporuke dermatologa za siguran boravak na suncu!

Posljednih godina sve se više govori o negativnom učinku prekomjernog izlaganja suncu.

UV zrake djeluju na pigmentne stanice kože i omogućuju njezino tamnjenje, ali u koži izazivaju i stvaranje slobodnih radikala, odnosno visokoreaktivnih molekula koje oštećuju stanice kože, te dovode do prijevremenog starenja i malignih oboljenja kože. Tamnjenje kože nastaje kao posljedica stimulacije melanocita.

To su stanice u koži koje pod utjecajem UV zraka stvaraju melanin, pigmentnu bjelančevinu koja uzrokuje tamnjenje kože, ali je i štiti od štetnog utjecaja sunčevih UV zraka. Važno je znati da se tijekom života broj melanocita, koji čine prirodnu zaštitu kože, smanjuje. Također, broj i aktivnost melanocita individualno varira, a postoje i regionalne razlike.

Savjeti za siguran boravak na suncu

Iako sunce ima i blagotvorni učinak, jer potiče produkciju vitamina D u organizmu, treba se čuvati negativnog utjecaja UVA i UVB zračenja na kožu i oči, koje može biti opasno za sve, a posebno za djecu. Da biste sigurno proveli vruće ljetne dane, poduzmite sve neophodne mjere zaštite, posebno vodeći računa o sljedećem.

Namažite kožu lica i tijela najmanje sat vremena prije nego što ćete izaći na sunce. Tako ćete biti sigurni da je koža upila preparat i da je zaštićena.  Zabluda je da kožu tijekom boravka u hladovini ne treba mazati! Čak i kada je oblačno, 80 posto UV-zračenja dopire do kože. 

Nije preporučljivo boraviti na suncu u vremenu od 11 do 16 sati. Prije i nakon tog vremena treba poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Ne treba zaboraviti da tijelo počinje proizvoditi vitamin D nakon 10 minuta boravka na suncu (ne izravnom!). Ovaj vitamin potiče apsorpciju kalcija, što je dobro za jačanje kostiju i zuba. Više o vitaminu D i njegovoj važnosti za zdravlje cijelog organizma pročitajte u našoj prethodnoj objavi.

Budući da sredstva za zaštitu od sunčanja nestaju znojenjem ili kupanjem, valja ih opetovano nanositi svaka dva sata za vrijeme boravka na plaži.

krema sa spf zaštitom

Kako odabrati kremu za zaštitu kože od sunca?

Važno je pravilno odabrati odgovarajuća UV zaštitna sredstva i to  zaštitne kreme koje blokiraju i UVA i UVB zrake. Riječ je o pripravcima koji štite od štetnog djelovanja UV zraka tako da apsorbiraju, odnosno ne propuštaju (blokiraju) dio sunčevih zraka odgovornih za nastanak oštećenja kože. Ambalaža zaštitnih sredstava obilježena je sa “SPF” (od engl. Sun Protection Factor), što znači da sadrže zaštitu od UV zračenja.

Što je sposobnost apsorpcije veća, veći je i faktor zaštite SPF. Zaštitni faktor se izračunava usporedbom duljine vremena koje je potrebno da se razvije opekotina od sunca na zaštićenoj koži i duljine vremena potrebnog da se opekotina razvije na nezaštićenoj koži. Tako, primjerice, zaštitni faktor 20 podrazumijeva da je potrebno 20 puta duže izlaganje suncu kako bi nastalo oštećenje kože jednako onome koje bi se dogodilo da uopće nismo upotrijebili sredstvo za zaštitu.

Preparati sa “sun block” zaštitom maksimalno sprječavaju prodor sunčevih zraka do kože, a sadržavaju mineralne tvari poput titan-dioksida i cink oksida, čije čestice poput zrcala odbijaju i raspršuju zrake sunca. Takve pripravke prepoznat ćemo po tome što se teže razmazuju i dugo ostavljaju tragove nanošenja, a uz dodatak visokih koncentracija UV filtra zaista smanjuju prodor sunčevih zraka na minimum.

Zaštitni faktor koji ćemo upotrijebiti ovisi o tipu kože odnosno puti te o planiranoj duljini boravka na suncu ako nismo u mogućnosti izbjegavati izloženost sunčevim zrakama od 10-16 sati kada je jakost UV zraka najjača. Pri odabiru zaštite treba misliti i na refleksiju sunčevih zraka iz okoline (more, pijesak), kao i o nadmorskoj visini te trenutnom UV-indeksu na određenom području kojim se izražava dnevna jačina ultraljubičastog zračenja.

Zaštitnu kremu nanosite i kad je dijete u sjeni zbog toga što se UV zrake reflektiraju o vodu, stijene, ili pijesak (čak oko 90% sunčevih zraka se reflektira od pijeska, mora). Vodite računa da UVA i UVB zračenje ne prestaje ni za vrijeme oblačnih dana. Osobama sa svjetlom i vrlo svjetlom puti savjetujemo SPF30 UV zaštitni faktor, a osobama s tamnom i vrlo tamnom puti preporučamo zaštitu s najmanje SPF15 UV zaštitnim faktorom.

Tinktura balzam od mrkve spf 30

Zaštitna sredstva na kožu treba nanijeti pola sata prije izlaganja suncu, a valja ih ponovo nanositi svaka 2 sata jer sredstva za zaštitu od sunčanja nestaju znojenjem ili kupanjem. Također je potrebno nanijeti dovoljnu količinu UV zaštitnog sredstva, jer ukoliko se nanese pretanak sloj tada se proporcionalno i smanjuje zaštitni faktor SPF (nije više SPF30 nego SPF15).

Za odraslu osobu srednje visine potrebno je pri primjeni nanijeti najmanje 35ml proizvoda za kožu čitavog tijela odnosno najmanje 1 čajnu žličicu za svaku ruku, nogu , prednji i stražnji dio trupa te pola čajne žličice za lice uključujući uške i vrat.

Sredstvo sa SPF15 filtrira oko 93% UVB zračenja, dok SPF30 filtrira oko 96%. Dakle SPF30 ne pruža dvostruko veću fotozaštitu od sredstava sa SPF15.

Što se tiče vrste proizvoda, mlijeka za sunčanje se lako nanose i brzo upijaju, te se preporučuju za zaštitu tijela i sve tipove kože, dok su gelovi, zbog svojih karakteristika, prikladniji za osobe sklone alergijama. Ulja za sunčanje, zbog preniskog zaštitnog faktora, dermatolozi ne preporučaju. Za zaštitu lica i dekoltea bolja su sredstva u obliku krema, koje su obogaćene sastojcima za njegu i prilagođena vrsti kože.

zorina mast krema za licebiovitalis krema za sunce

Kako zaštititi djecu?

Djeca su posebno osjetljiva, stoga djecu mlađu od tri godine ne bi trebalo izlagati izravnim sunčevim zrakama. Međutim, budući da je malene teško zadržati u hladovini, vodite računa o tome da ih mažete zaštitnom kremom s oznakom “total block”. Dijete ne smije izlaziti na sunce bez zaštite za glavu. Poželjno je da kapa ima dugačak šilt koji će zaštititi djetetove oči od jake sunčeve svjetlosti. Na sebi trebate nositi tanku odjeću svijetlih boja (tamne boje privlače toplinu!). Kožu djeteta namažite posebnom kremom s visokim faktorom zaštite (SPF 30 i veći). Što je dijete mlađe, faktor zaštite treba biti veći.

Zorina mast krema za sunčanje spf 50

Preporučujemo stoga da djeca, posebice mlađa, u periodu od 11 do 16 sati, svoje slobodno vrijeme provode u zatvorenim prostorima, a ako već izlaze van, preporučamo da nose odjeću dugih rukava.

Naime, najviše UV zraka naime koža primi do 18 godine (čak 80 % od ukupne životne ekspozicije), pa je zbog toga edukacija i prevencija nužna od najranije dobi. Što ranije roditelji uključe zaštitu od sunca u dnevne aktivnosti svoje djece, manji je njihov rizik da tijekom života dobiju rak kože.

Dakle, najvažnije preporuke za siguran boravak na suncu su:

  1. Budite što više u hladu
  2. Pazite da ne izgorite na suncu
  3. Nosite šešir, kapu i UV zaštitne naočale u vrijeme kada je sunce najjače
  4. Koristite kreme za fotozaštitu s najmanje SPF30+ zaštitnim faktorom s jasnom deklaracijom i UVA i UVB zaštite.

Uživajte u ljetu! 

U Tvornici Zdrave Hrane možete nabaviti još mnogo prirodnih i sigurnih proizvoda za sunčanje, a cijelu ponudu možete pogledati u nastavku.

Prirodne kreme i ulja za sunčanje

P.S. Koji proizvod vi koristite ili ćete koristiti za sunčanje? Napišite nam u komentarima! 

sunčanje

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.