Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kako skuhati kvinoju? Savjeti i najbolji recepti!

Kako skuhati kvinoju? Savjeti i najbolji recepti!

Saznajte kako skuhati kvinoju!

Quinou su zbog kvalitetnih nutritivnih vrijednosti koristile i stare Inke, a popularnost je opravdano zadržala sve do danas. 

Svi članci
27. veljača 2023.

O prehrambenom proizvodu koji postoji više od 5000 godina, nema dovoljno dobrih riječi! Stoljećima je kvinoja bila vrlo važna kultura u regijama Perua, Bolivije, sjevernog Čilea i andskih kultura današnje Kolumbije i Ekvadora. Kvinoja je igrala važnu ulogu u legendarnoj poljoprivredi Carstva Inka, gdje je svake godine, u dokumentiranoj ceremoniji, car sadio prve sjemenke ove čudesne biljke. 

Zanimanje za zdravu i cjelovitu prehranu u stalnom je porastu diljem svijeta, a to će nastaviti poticati potražnju za zdravim alternativama poput kvinoje, koja je i dalje na vrhu popisa najzdravijih organskih prehrambenih proizvoda.

Kvinoja - nutritivni profil i kalorije

Kvinoja (Quinoa) je biljka iz porodice Amaranthaceae, smatra superhranom zbog visokog sadržaja bjelančevina, minerala i vitamina. Jedna je od rijetkih biljnih vrsta koje sadrže sve esencijalne aminokiseline, što ju čini izvrsnim izvorom bjelančevina za vegane i vegetarijance. Kvinoja je također bogata vlaknima, magnezijem, fosforom, željezom i kalijem. Samo pola šalice kuhane kvinoje sadrži:

  • Kalorije: 111
  • Proteini: 4 grama
  • Ugljikohidrati: 20 grama
  • Vlakna: 3 grama
  • Masti: 2 grama
  • Šećer: 1 gram

kvinoja salata

Zašto bi kvinoju trebali uvrstiti u prehranu? 

Zbog visokog udjela proteina i izuzetne ravnoteže ključnih aminokiselina, kvinoja je postala omiljena zdrava namirnica diljem svijeta. Uglavnom dolazi u tri varijante, crvenoj, bijeloj i crnoj, a bogata je proteinima, cinkom, vitaminima, zdravim mastima, fosforom, magnezijem, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima. Kvinoja također ne sadrži gluten. Budući da kvinoja ima nizak glikemijski indeks i savjetuje se dijabetičarima jer pomaže kod reguliranja razine šećera u krvi.

Bijela, crvena i crna kvinoja - koju odabrati? 

Na tržištu su dostupne različite vrste kvinoje: bijela, crvena i crna, kao i miks sve tri vrste - tricolore. Kada birate koju ćete kvinoju koristiti u svom receptu, uzmite u obzir okus i teksturu jela.

Mnogi ljudi vole koristiti crvenu kvinoju zbog njezine boje, koja je divan kontrast u zelenim salatama, kao i zbog njezinog ugodnog, blago orašastog okusa.

Za jela s mnogo drugih hrskavih sastojaka možda će bolji izbor biti nešto mekša, bijela varijanta kvinoje.  

Zahvaljujući zemljanom okusu, dužem vremenu kuhanja i hrskavijoj teksturi, najbolje je koristiti crnu kvinoju u receptima koju izričito zahtijevaju baš tu vrstu kvinoje. Svaka od ovih šarenih opcija izvrstan je dodatak svakoj salati, a savjetujemo da isprobate sve vrste kvinoje i odaberete onu koja najviše odgovara vašim preferencijama (i receptima). 

Uvijek kupujte certificiranu organsku kvinoju od pouzdanog brenda kao što je Nutrigold! 

nutrigold royal qunioa kvinoja

Kako se kuha kvinoja? 

Kvinoja se uobičajeno kuha kao riža, dakle kuha se u blago posoljenoj vodi u omjeru 2:1 (2 šalice vode na 1 šalicu kvinoje) na umjerenoj vatri oko 20 minuta

Dakle, u veliki lonac slane, kipuće vode ubacite kvinoju i kuhajte je bez poklopca. Prije nego iscijedite vodu, probajte prvo je li dovoljno kuhana. Kuhana kvinoja trebala bi biti mekana, ali ne i premekana. Ocijedite kvinoju i pustite je da odstoji u situ najmanje 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.

Tijekom kuhanja, kvinoju začinite po želji. Možete dodati češnjak, crveni luk, lovorov list i nekoliko grančica timijana ili neke druge začine koji odgovaraju vašem ukusu i preferencijama. 

Kvinoja ima prirodni omotač zvan saponin koji je gorkog okusa. Zrna kvinoje je potrebno dobro isprati i namočiti prije kuhanja kako bi se taj omotač uklonio i kako bi se kvinoja savršeno skuhala.

Također, mnogi smatraju da kvinoja, kao i mnogi orašidi i žitarice, ima puno bolji okus kada se prethodno tostira. Popržite je na suhoj tavi na srednjoj temperaturi 5 do 7 minuta, dok ne postane svijetlo zlatne boje i dok ne počne mirisati.

Kuhana kvinoja idealan je prilog jelima s povrćem i mahunarkama, a također se može koristiti u salatama, juhama, varivima i drugim slatkim i slanim gastro delicijama. Okus kvinoje je orašast, a tekstura je mekana i hrskava. 

Još jedan sjajan način da ovu zdravu žitaricu dodate svojoj prehrani je da je koristite u mljevenom obliku, kao brašno od kvinoje. Brašno od kvinoje možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane, a potom i koristiti ovu hranjivu zamjenu za pšenicu u pekarskim i slastičarskim proizvodima kao što su kolači, kruh, kolačići, palačinke itd.

Lakoća kuhanja i spremanja prekrasnih obroka čini kvinoju žitaricom koju svakako treba uvrstiti u prehranu. U receptima zaista dobro zamjenjuje rižu, tjesteninu i drugu hranu bogatu škrobom. 

kvinoja

Recepti s kvinojom

Sada kada ste naučili kako pravilno skuhati kvinoju, vrijeme je da isprobate zdrave i ukusne recepte s ovom zdravom žitaricom! U našem zdravom kutku svakodnevno za vas pripremamo mnoštvo ukusnih i zdravih recepata. Neke od naših omiljenih, super-zdravih recepata s kvinojom izdvojili smo u nastavku. Svakako ih isprobajte i javite nam dojmove! 

salata od kvinoje

Gdje kupiti kvinoju? 

Kvinoju možete kupiti u našem webshopuA ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste li znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

kvinoja u tri boje nutrigold

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.