Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Koje voće i povrće konzumirati u travnju? Popis najboljih proljetnih namirnica!

Koje voće i povrće konzumirati u travnju? Popis najboljih proljetnih namirnica!

Lagano se sve budi.

Nakon zimskog "zatišja", došli su travanj i proljeće - vrijeme kada sazrijevaju zaista ukusne namirnice.

Koje voće i povrće konzumirati u travnju? Sezonsko, to je točan odgovor!

Proljeće donosi sa sobom buđenje prirode, a s njim i bogatstvo svježeg voća i povrća na tržištu. Ovo razdoblje godine označava početak novog ciklusa rasta i obilježeno je obiljem zdrave hrane koja pruža izvanredne nutritivne vrijednosti i ukus. Nekada su tržnice sadržavale voće i povrće koje je raslo u to doba godine. Nažalost, to više nije slučaj i sve smo češće svjedoci prodaje kemijski tretiranog voća i povrća na tržnicama i u dućanima. Kako bi bili sigurni da jedete dobro, uvijek je najbolje imati vlastiti vrt. No, to uvijek i nije tako jednostavno i zato je važno dobro provjeravati podrijetlo povrća i voća koje kupujemo. Mi vam donosimo popis onih proljetnih, a isto tako neke odlične recepte kako ih iskoristiti.

Povrće

Proljetno povrće donosi svježinu i raznolikost na naš stol nakon zimskih mjeseci. Ovo sezonsko povrće obiluje vitalnim hranjivim tvarima i okusima, što ga čini izvrsnim izborom za održavanje uravnotežene prehrane i podršku općem zdravlju. Bogatstvo boja i tekstura proljetnog povrća, poput mladog luka, šparoga, tikvica i artičoka, inspirira raznolike recepte i pruža svježinu koja označava dolazak toplijih mjeseci. Uz to, konzumacija sezonskog povrća potiče podršku lokalnim proizvođačima, održivom uzgoju i smanjenju ekološkog utjecaja, čineći proljetno povrće ne samo zdravim izborom, već i održivim načinom prehrane.

Mladi luk

Mladi luk, osim što je ukusan dodatak mnogim jelima, također je izuzetno koristan za zdravlje organizma zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Mladi luk sadrži visoku razinu vode, koja može doseći čak do 90 posto. To znači da je niskokaloričan i niskougljikohidratni izbor, što ga čini izvrsnim za uključivanje u prehranu onih koji vode računa o unosu kalorija i ugljikohidrata. Iako je niskokaloričan, mladi luk je bogat hranjivim tvarima. On sadrži vitamine poput vitamina C, vitamina K i vitamina A, te minerale poput kalija, mangana i bakra. Ove hranjive tvari važne su za zdravlje kostiju, imunološkog sustava, srca i mnogih drugih funkcija u tijelu. Mladi luk sadrži antioksidanse poput flavonoida i sumpornih spojeva koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, pomaže u poboljšanju probave i poticanju redovitog pražnjenja crijeva. Vlakna također mogu pomoći u održavanju osjećaja sitosti, što može biti korisno za kontrolu tjelesne težine. Također, antioksidativna svojstva koja sadrži mladi luk mogu pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze i drugih bolesti srca. Uzimajući u obzir ove zdravstvene i nutritivne koristi, mladi luk može biti vrijedan dodatak vašoj prehrani. Možete ga koristiti u salatama, juhama, umacima ili kao dodatak jelima za dodatnu aromu i hranjive tvari, a mi vam donosimo dva odlična recepta s mladim lukom:

Šparoge

Travanj i svibanj su mjeseci kada šparoge dostižu svoju sezonsku zrelost, što ih čini lako dostupnim i svježim na tržištu. Nutricionisti preporučuju konzumiranje samoniklih šparoga koje se često mogu pronaći u krškim područjima. Šparoge su siromašne kalorijama, što ih čini idealnom namirnicom za one koji vode računa o unosu kalorija. Naime, 100 g šparoga sadrži tek 20 kalorija, što je čini odličnim izborom za osobe koje žele održati ili smanjiti tjelesnu težinu. Unatoč niskom kalorijskom sadržaju, šparoge su bogate hranjivim tvarima. Svaka šalica kuhanih šparoga sadrži 3,6 grama vlakana i 4,3 grama bjelančevina. Konzumiranje šparoga tijelu daje dozu polifenola, saponina i antocijana - biljnih spojeva sa snažnim antioksidativnim svojstvima i drugim potencijalima koji promiču zdravlje.  Ovo ih čini korisnima u prevenciji bolesti srca i krvnih žila te smanjenju rizika od raznih kroničnih bolesti. Redovita konzumacija šparoga može doprinijeti zdravlju srca i krvnih žila. Uz sve navedene prednosti, šparoge su vrijedan dodatak prehrani. Možete ih konzumirati kuhane, pečene, grilane ili kao sastojak u raznim jelima poput salata, juha ili tjestenina. S obzirom na njihov bogat nutritivni profil i brojne zdravstvene koristi, šparoge su nezaobilazno proljetno povrće koje bi trebalo pronaći svoje mjesto na vašem jelovniku, a mi vam donosimo nekoliko recepata:

Tikvice

Tikvice su niskokalorično povrće, što ih čini idealnim izborom za osobe koje paze na unos kalorija ili žele održati zdravu tjelesnu težinu. Velika količina vode u tikvicama doprinosi osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine. Tikvice su izvrstan izvor prehrambenih vlakana, što je važno za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u regulaciji probave, sprječavaju zatvor i podržavaju zdravu crijevnu floru. Nadalje, sadrže antiupalne fitonutrijente poput vitamina C, beta-karotena i flavonoida, koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Redovita konzumacija tikvica može doprinijeti smanjenju rizika od upalnih bolesti poput artritisa i bolesti srca. Vitamin C i beta-karoten prisutni u tikvicama mogu pomoći u održavanju zdravlja kože, potičući proizvodnju kolagena i štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i UV zračenjem. Tikvice su vrlo svestrano povrće koje se lako može pripremiti na različite načine. Mogu se kuhati, peći, pržiti, dodavati u juhe, salate ili jela od tjestenine, čime pružaju raznolikost i okus svakom jelu. Često nazvane i kuhinjski kameleon zbog svoje mogućnosti slaganja s bezbroj namirnica, ne možemo izdvojiti najbolje recepte jer ih ima stvarno puuno. Ali, evo nekih kreativnih:

Artičoke

Artičoka je izuzetno hranjiva i zdrava namirnica koja nudi brojne koristi za zdravlje. Niskokalorična su namirnica, što ih čini idealnim izborom za one koji vode računa o unosu kalorija. Na primjer, jedna srednje velika artičoka sadrži manje od 60 kalorija. Bogate su hranjivim tvarima poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. One sadrže vitamine C, K, B6, tiamin, riboflavin, niacin, folat, kao i minerale poput magnezija, fosfora, kalija i željeza. Izvrstan su izvor prehrambenih vlakana, posebno inulina, topivog vlakna koje ima blagotvoran učinak na zdravlje probavnog sustava, potičući redovitu probavu, sprječavajući zatvor i potičući rast korisnih bakterija u crijevima, ali pomaže i u stabilizaciji razine šećera u krvi. Artičoke su poznate po svojim detoksikacijskim svojstvima, pomažući jetri u uklanjanju toksina iz tijela i potičući cjelokupno zdravlje jetre. Artičoke se mogu kuhati, peći, grilati ili koristiti sirove u salatama. Listovi se mogu jesti tako što se umoče u umak, a srce artičoke, unutarnji, mesnati dio, je najcjenjeniji dio i često se koristi u jelima poput rižota, tjestenine ili kao dodatak salatama. Artičoke su ukusno i hranjivo povrće koje se može lako uključiti u raznovrsnu prehranu, pružajući brojne zdravstvene koristi i bogatstvo okusa. Ako nemate ideju kako ih pripremiti, mi imamo:

Voće

Proljetno voće predstavlja raznoliku paletu sočnih okusa i svježine koja obiluje nutritivnim bogatstvom. Ova sezonska poslastica uključuje voće poput jagoda, kivija, manga i ananasa, koje obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Konzumiranje proljetnog voća osigurava ne samo osvježavajuće okuse, već i podržava opće zdravlje tijela. Proljetno voće također je izvrstan izbor za pripremu voćnih salata, smoothieja ili desertnih poslastica, omogućujući nam da uživamo u sezonskoj svježini i nutritivnim blagodatima koje nam priroda nudi.

Jagode

Jagode su bez sumnje jedno od najpoznatijih i najomiljenijeg proljetnog voća koje se s nestrpljenjem očekuje svake godine. Osim što oduševljavaju svojim sočnim okusom i privlačnim izgledom, jagode su i izuzetno hranjive, a sa sobom nose niz zdravstvenih koristi. Izvrstan su izvor vitamina C, koji jača imunitet, potiče zdravlje kože i ubrzava zacjeljivanje rana. Jagode su bogate prehrambenim vlaknima, što je korisno za zdravlje probavnog sustava, potičući redovitu probavu i sprječavajući zatvor. Prepune su antioksidansa flavonoida, antocijana i fenolnih spojeva koji štite od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjujući rizik od kroničnih bolesti. Osim C vitamina, jagode sadrže i druge vitamine poput vitamina K i folfata te minerale kao što su kalij i mangan koji pružaju dodatnu nutritivnu vrijednost. Niskokalorično su voće, što ih čini idealnim izborom za one koji vode računa o unosu kalorija i žele održati zdravu tjelesnu težinu. Antioksidansi prisutni u jagodama odlična su potpora u borbi protiv srčanih bolesti, ali i u stabilizaciji razine šećera u krvi. Neki istraživači sugeriraju da flavonoidi u jagodama mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija mozga i smanjenju rizika od neurodegerativnih bolesti. Jagode su ne samo ukusno voće, već i izuzetno zdrav izbor koji pruža obilje nutritivnih blagodati i doprinosi općem zdravlju i dobrobiti. Uživajte u njihovom sočnom okusu i sveukupnim zdravstvenim prednostima koje pružaju tijelu uz naše recepte:

Kivi

Kivi je egzotično voće koje osvaja svojim karakterističnim okusom i bogatstvom hranjivih tvari. Kivi je izuzetno bogat vitaminom C, koji jača imunološki sustav, potiče zdravlje kože i ubrzava zacjeljivanje rana. Jedan kivi sadrži čak više od 100 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Dobar je izvor prehrambenih vlakana, što je korisno za zdravlje probavnog sustava, potičući redovitu probavu i sprječavajući zatvor.  Osim vitamina C, kivi sadrži i druge vitamine poput vitamina K, vitamina E, folata te minerale poput kalija, mangana i bakra. Bogat je antioksidansima poput vitamina C, vitamina E i flavonoida, koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjuju rizik od kroničnih bolesti te pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Kivi je niskokalorično voće, što ga čini idealnim izborom za one koji vode računa o unosu kalorija i žele održati zdravu tjelesnu težinu. Antioksidansi prisutni u kiviju mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, regulirajući krvni tlak, smanjujući upalu i poboljšavajući cirkulaciju krvi. Vlakna podržavaju zdravlje probavnog sustava, potičući redovitu probavu, sprječavajući zatvor i podržavajući rast korisnih bakterija u crijevima. Uključite kivi u svoju prehranu kako biste uživali u njegovim nutritivnim blagodatima i okusu, a ako želite biti kreativni, evo recepta:

Mango

Mango je egzotično voće poznato po svom sočnom mesu i slatkom okusu. Osim što je ukusan, mango je izuzetno hranjiv i pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima A i C, koji su važni za zdravlje kože, imunološkog sustava i vida. Također sadrži prehrambena vlakna koja podržavaju zdravlje probavnog sustava i pomažu u regulaciji probave. Antioksidansi prisutni u mangu pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka. Mango također može pomoći u smanjenju upale u tijelu zahvaljujući svojim fitonutrijentima. Ovo voće također pruža prirodni izvor energije zbog prisutnosti prirodnih šećera. Uključivanje manga u uravnoteženu prehranu može doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti, pružajući ne samo zadovoljstvo okusa, već i obilje nutritivnih blagodati. Ukusan je i u slanim i slatkim jelima, a mi vam donosimo ova dva koja ćete obožavati:

Ananas

Ananas je egzotično voće s bogatim okusom i iznimnim nutritivnim svojstvima. Osim što je osvježavajući i ukusan, ananas pruža niz zdravstvenih koristi. Bogat je vitaminom C, koji jača imunološki sustav, potiče zdravlje kože i ubrzava zacjeljivanje rana. Također sadrži enzim bromelain, koji može pomoći u probavi hrane i smanjenju upale u tijelu. Ananas je također izvor prehrambenih vlakana, što je korisno za zdravlje probavnog sustava i regulaciju probave. Antioksidansi prisutni u ananasu pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka. Ovo voće također pruža prirodni izvor energije zbog prisutnosti prirodnih šećera. Uključivanje ananasa u uravnoteženu prehranu može doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti, pružajući ne samo zadovoljstvo okusa, već i obilje nutritivnih blagodati.

Kroz različite metode korištenja proljetnog voća i povrća, od svježih užitaka do dodataka u raznim jelima i napicima, ovi plodovi donose osvježenje i nutritivnu podršku u našu prehranu. Stoga, uživajmo u raznolikosti ukusnih proljetnica kako bismo podržali svoje zdravlje i okusili slatku radost ovog godišnjeg doba! 

A sve o najnovijim proizvodima i receptima, saznajte u našem newsletteru, jer besplatnom pretplatom ostvarujete 10% popusta na prvu narudžbu!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.