Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Matcha čaj kao zamjena za kavu - ljekovitost, recept i priprema

Matcha čaj kao zamjena za kavu - ljekovitost, recept i priprema

Ukusna i zdrava zamjena za kavu!

Zelene boje, bogata mineralima i proteinima, superhrana s Dalekog Istoka - drugim riječima Matcha! Matcha čaj je ukusan napitak prepun zdravstvenih prednosti, sjajna je alternativa kavi, podiže raspoloženje, balansira organizam, pridonosi zdravlju srca i ubrzava mršavljenje. U nastavku upoznajte sve blagodati Matcha čaja!

Svi članci
16. svibanj 2023.

Matcha je japanski zeleni čaj samljeven u fini prah koji se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Krije obilje nutritivnih prednosti i vrijednih antioksidansa zbog čega ne čudi njegova sve veća popularnost diljem svijeta.

Matcha potječe od iste biljke kao i zeleni čaj, ali budući da se proizvodi iz cijelog lista specifičnim proizvodnim procesima, sadrži više koncentrirane količine antioksidansa i ljekovitih biljnih spojeva. Istraživanja su otkrila različite zdravstvene dobrobiti povezane s matchom i njezinim ljekovitim komponentama, u rasponu od poboljšanja gubitka težine do smanjenja rizika od razvoja srčanih bolesti.

Matcha čaj je izuzetno jednostavan za pripremu te ga bez problema možete uključiti u svoju prehranu i svom danu dati polet energije i nalet neodoljivog okusa i arome.

Matcha čaj – nutritivni profil i zdravstvene prednosti

Matcha čaj je ukusan napitak bogat antioksidansima koji može doprinijeti zdravlju srca i mozga, a također se može koristiti za gubitak suvišnih kilograma. Poput zelenog čaja, matcha dolazi od biljke Camellia sinensis. Međutim, uzgaja se drugačije i ima jedinstven nutritivni profil hranjivih tvari.

Poljoprivrednici uzgajaju matchu pokrivajući biljke čaja 20-30 dana prije žetve kako bi izbjegli izravnu sunčevu svjetlost. To povećava proizvodnju klorofila, sadržaj aminokiselina i daje biljci intenzivniju zelenu nijansu. Berba se odvija ručno, a nakon toga se uklanjaju stabljike, a listovi se pare i suše. Nakon što su se listovi osušili kamenim mlinom, melju se u fini prah, odnosno matcha prah

Matcha sadrži hranjive tvari iz cijelog lista čaja, što rezultira većom količinom kofeina i antioksidansa u usporedbi sa zelenim čajem. Studije o matchi i njezinim komponentama otkrile su niz dobrobiti, pokazujući da ovaj čudesan prah može pomoći u zaštiti jetre, poboljšati zdravlje srca, pa čak i pomoći u mršavljenju.

Matcha čaj se radi od matcha praha, a samo jedan gram matcha praha sadrži:

  • 3 kcal
  • 61 mg flavonoida EGCG
  • 34 mg aminokiselina
  • 14,26 mg L-teanina
  • 35 mg kofeina
  • 318 mg vlakana
  • 1,75 mg vitamina C
  • 291 mg vitamina A
  • 26,6 mg fosfora

Zdravstvene dobrobiti matcha čaja utemeljene u znanosti

Matcha ima brojna ljekovita svojstva:

Matcha sadrži visok udio antioksidansa koji štite stanice

Matcha je bogata katehinima, klasom biljnih spojeva koji djeluju kao prirodni antioksidansi. Antioksidansi pomažu stabilizirati štetne slobodne radikale, spojeve koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati kronične bolesti. Kada dodate matcha prah u vruću vodu za pripremu čaja, čaj sadrži sve hranjive tvari iz cijelog lista. Imat će više katehina i antioksidansa od jednostavnog namakanja lišća zelenog čaja u vodi. Štoviše, prema jednoj procjeni, broj određenih katehina u matchi je do 137 puta veći nego u drugim vrstama zelenog čaja. Dodavanjem matche u prehranu možete učinkovito povećati unos antioksidansa, tvrdi recentno istraživanje, što može spriječiti oštećenje stanica i čak smanjiti rizik nastanka nekoliko kroničnih bolesti.

Matcha čaj pospješuje rad mozga, smanjuje stres i podiže raspoloženje

Pojedina istraživanja pokazuju da bi nekoliko komponenti matche moglo poboljšati rad mozga. Studija na 23 osobe promatrala je kako su ljudi obavljali niz zadataka osmišljenih za mjerenje kognitivnih performansi. Dio sudionika konzumirao je ili matcha čaj ili pločicu koja sadrži 4 grama matche, dok je kontrolna grupa konzumirala placebo čaj ili pločicu. Znanstvenici su otkrili da matcha poboljšava pažnju, vrijeme reakcije i pamćenje u usporedbi s placebom. Druga studija pokazala je da je konzumacija 2 grama zelenog čaja u prahu dnevno tijekom 2 mjeseca pomogla u poboljšanju funkcije mozga kod starijih ljudi. 

Zanimljivo je i da matcha sadrži više koncentrirane količine kofeina od zelenog čaja. Više studija je povezalo konzumaciju kofeina s poboljšanjima u radu mozga, navodeći brže vrijeme reakcije, povećanu pažnju i poboljšano pamćenje. 

Matcha također sadrži spoj koji se zove L-teanin, koji mijenja učinke kofeina, potiče budnost i pomaže u izbjegavanju pada razina energije koji može uslijediti nakon konzumiranja. Također se istraživanjima pokazalo da L-teanin povećava aktivnost alfa valova u mozgu, što može pomoći u opuštanju i smanjenju razine stresa

Matcha može pomoći u prevenciji raka

Matcha je prepuna biljnih spojeva koji promiču zdravlje, uključujući neke koji su u studijama iz epruvete i na životinjama povezani s prevencijom raka. U jednoj studiji ekstrakt zelenog čaja smanjio je veličinu tumora i usporio rast stanica raka dojke kod životinja. 

Matcha je posebno bogata epigalokatehin-3-galatom (EGCG), vrstom katehina za koju se pokazalo da ima snažna antikancerogena svojstva. Jedna studija je otkrila je da je EGCG u matchi pomogao uništiti stanice raka prostate. Druge pretkliničke studije su pokazale da je EGCG učinkovit u borbi protiv raka kože, pluća i jetre. Imajte na umu da su navedene  studije pretkliničke ili da su provedene na životinjama koje su proučavale specifične spojeve pronađene u matchi. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako se ti rezultati mogu prenijeti na ljude.

Matcha za zdravlje srca

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, a procjenjuje se da čine jednu trećinu svih smrti u osoba starijih od 35 godina. Mnoge su studije pokazale da pijenje zelenog čaja, koji ima sličan profil hranjivih tvari kao matcha, može pomoći u zaštiti od bolesti srca.

Pokazalo se da zeleni čaj smanjuje razinu ukupnog i "lošeg" LDL kolesterola, kao i triglicerida. Također može pomoći u sprječavanju oksidacije LDL kolesterola, još jednog čimbenika koji može štititi od bolesti srca. Recentna istraživanja su također pokazala da je pijenje zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim stilom života, pijenje matche može pomoći u očuvanju zdravlja srca i zaštiti od bolesti.

Matcha čaj za mršavljenje

Ako pogledate bilo koji dodatak prehrani za mršavljenje, velika je vjerojatnost da ćete među sastojcima pronaći i "ekstrakt zelenog čaja". Zeleni čaj je dobro poznat po svojoj sposobnosti pospješivanja mršavljenja. Štoviše, studije pokazuju da može pomoći ubrzati metabolizam što dovodi do povećanja potrošnje energije i posljedično sagorijevanje masti.

Jedna mala studija pokazala je da uzimanje ekstrakta zelenog čaja tijekom umjerene tjelovježbe povećava sagorijevanje masti za 17%. Druga studija na 14 osoba otkrila je da je uzimanje dodatka koji sadrži ekstrakt zelenog čaja značajno povećalo 24-satnu potrošnju energije u usporedbi s placebom. 

Pregled 11 studija također je pokazao da zeleni čaj smanjuje tjelesnu težinu i pomaže u održavanju mršavljenja. Iako se većina ovih studija fokusirala na ekstrakt zelenog čaja, matcha dolazi iz iste biljke i trebala bi imati isti učinak.

Matcha čaj pospješuje rad metabolizma, a njegova konzumacija može povisiti termogenezu (tjelesno sagorijevanje kalorija) od normalnih 8 – 10 % dnevne potrošnje energije na 35 – 43 %.

Kako napraviti matcha čaj?

Tradicionalni matcha čaj možete napraviti tako da u šalicu prosijete 1-2 žličice (2-4 grama) ceremonial matcha praha, dodate 60 ml vruće vode i pomiješate bambusovom pjenjačom. Također možete prilagoditi omjer matcha praha i vode na temelju željene konzistencije.

Za rjeđi čaj, smanjite prah na pola čajne žličice (1 gram) i pomiješajte s 90 do 120 ml vruće vode. Ako više volite koncentriraniju verziju, pomiješajte 2 čajne žličice (4 grama) praha sa samo 30 ml vode.

Ukoliko želite eksperimentirati, možete čak pokušati skuhati matcha latte, pudinge ili proteinske smoothieje kako biste povećali sadržaj hranjivih tvari u svojim omiljenim receptima.

Priprema matcha čaja je smirujući proces kojim prakticirate ljepotu djelovanja u trenutku. Ne trebate toliko brinuti oko koraka, samo razmišljajte kao da je to proces dodavanja vode čaju. Nakon nekog vremena prakticiranja postaje intuitivno djelovanje.

  1. Za pripremu ceremonijalnog čaja potrebno je prvo prokuhati vodu te je pustiti da se malo ohladi.
  2. Prosijajte 1 – 2 čajne žličice matcha praha u šalicu te je prelijte s 200 ml vode koju ste prethodno prokuhali.
  3. Za najbolje rezultate preporučuje se dodati vodu ugrijanu do točno nekoliko trenutaka prije ključanja.
  4. Miješajte matcha prah i vodu koristeći bambusovu metlicu (metlica za matcha čaj) cik-cak pokretima, dok čaj ne postane pjenušav.
  5. Uživajte u matcha čaju!

Nutrigold ceremonial matcha prah

Kada je najbolje piti matcha čaj?

Matchu se preporučuje piti:

  • prije tjelovježbe – tako ćete najbolje iskoristiti njezinu prednost pospješivanja fokusa, a i može povisiti fizičku izdržljivost do 24 %
  • prije posla – pospješuje koncentraciju jer sadrži L-teanin, a utječe i na bolju memoriju i učenje
  • za popodnevno dizanje energije – matcha je energetsko piće koje polako otpušta energiju u krvotok.

Iako je matcha čaj dobar napitak u bilo koje vrijeme, preporučuje se izbjegavati ga na prazan želudac jer može dovesti do boli u trbuhu.

Kao i uvijek, umjerenost je ključna. Iako matcha obiluje dobrobitima za zdravlje, više ne znači nužno i bolje! Najbolje je držati se preporuke o konzumaciji 1-2 šalice dnevno i tražiti certificirane organske sorte kako biste iskoristili mnoge zdravstvene dobrobiti matche bez rizika od bilo kakvih nuspojava.

Gdje kupiti matchu? 

Premium ceremonial matchu u prahu za pripremu čaja možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Nutrigold ceremonial matcha prah

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.