Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Polen (cvjetni prah) prevenira rak i jača imunitet - ljekovita svojstva i upotreba

Pčelinji polen (cvjetni prah) - ljekovita svojstva, nuspojave i upotreba

Pelud, polen ili cvjetni prah - lijek iz prirode!

Svako zrnce peluda (polena) sadrži biološko jedinstvo neophodno za život – bjelančevine,vitamine,amino-kiseline, masti, ugljikohidrate, šećer, fermente i niz drugih, nutritivno vrijednih sastojaka.

Cvjetni prah, poznat kao polen ili peludna zrnca,  jedinstveni je dar prirode! Sadrži optimalno uravnotežen omjer vrijednih prirodnih sastojaka neophodnih za dobro zdravlje i vitalnost te ga s pravom nazivamo ‘super hranom’. Pčelinji polen nutritivna je riznica zdravlja, prepun je vitamina, minerala i antioksidansa, koji prema recentnim znanstvenim istraživanja, preveniraju nastanak brojnih bolesti, uključujući i rak.

Što je pčelinji polen?

Pčelinji polen je mješavina cvjetnog polena, nektara, enzima, meda, voska i pčelinjih izlučevina. Medonosne pčele koje traže hranu skupljaju pelud s biljaka i prenose ga u košnicu, gdje se pohranjuje i koristi kao hrana za zajednicu. Pčelinji polen ne treba brkati s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, matična mliječ ili saće.

Nedavno je pčelinji polen postao popularan u zdravstvenoj zajednici zbog svojih ljekovitih svojstava; prepun je hranjivih tvari, aminokiselina, vitamina, lipida, a sadrži i preko 250 aktivnih tvari. Štoviše, Savezno ministarstvo zdravstva u Njemačkoj priznalo je pčelinji polen kao lijek. 

pčelinji polen

Polen - impresivan nutritivni profil s više od 250 aktivnih tvari

Pčelinji polen ima impresivan nutritivni profil. Sadrži više od 250 biološki aktivnih tvari, uključujući proteine, ugljikohidrate, lipide, masne kiseline, vitamine, minerale, enzime i antioksidanse. Granule pčelinjeg polena sastoje se od otprilike:

  • Ugljikohidrati: 40%
  • Proteini: 35%
  • Voda: 4–10%
  • Masti: 5%
  • Ostale tvari: 5–15%

Potonja kategorija uključuje vitamine, minerale i antioksidanse. Međutim, nutritivni sadržaj polena ovisi o biljnom izvoru i sezoni sakupljanja. Na primjer, studije su pokazale da pčelinji polen sakupljen s biljaka bora ima približno 7% proteina, dok pelud sakupljen s palme datulje sadrži oko 35% proteina.  Osim toga, polen sakupljen tijekom proljeća ima znatno drugačiji sastav aminokiselina od polena sakupljenog tijekom ljeta.

Antioksidansi u polenu štite od slobodnih radikala i kroničnih bolesti

Pčelinji polen sadrži širok spektar antioksidansa, među kojima su flavonoidi, karotenoidi, kvercetin, kaempferol i glutation.  Antioksidansi štite vaše tijelo od potencijalno štetnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali. Oštećenja prouzročena slobodnim radikalima povezana su s nastankom kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa tipa 2.

Studije iz epruvete, na životinjama i neke studije na ljudima pokazale su da antioksidansi iz polena mogu smanjiti kroničnu upalu, eliminirati štetne bakterije, boriti se protiv infekcija te rasta i širenja tumora. Međutim, sadržaj antioksidansa u pčelinjem polenu također ovisi o biljnom izvoru. Osim ako biljni izvor nije izričito naveden na naljepnici, može biti teško odrediti odakle je došao vaš pčelinji polen.

pčelinji polen

Cvjetni prah smanjuje čimbenike rizika od srčanih bolesti 

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu. I visoke razine lipidau krvi i visoki kolesterol u krvi povezani su s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Zanimljivo je da pčelinji polen može smanjiti ove čimbenike rizika. Na primjer, studije na životinjama pokazale su da ekstrakti pčelinjeg polena mogu sniziti razinu kolesterola u krvi, posebno “lošeg” LDL kolesterola. Osim toga, antioksidansi u pčelinjem polenu mogu zaštititi lipide od oksidacije. Kada lipidi oksidiraju, skupljaju se zajedno, začepljujući krvne žile i povećavajući rizik od srčanih bolesti.

Polen blagotvorno djeluje na zdravlje jetre

Jetra je vitalni organ koji razgrađuje i uklanja toksine iz krvi. Studije na životinjama otkrile su da polen može poboljšati sposobnosti detoksikacije jetre. Kod starijih životinja, pčelinji polen pojačao je antioksidacijsku obranu jetre i uklonio više otpadnih tvari, poput malondialdehida i uree, iz krvi. Druge studije na životinjama pokazuju da antioksidansi pčelinjeg polena štite jetru od oštećenja uzrokovanih nekoliko otrovnih tvari, uključujući predoziranje lijekovima. Pčelinji polen također potiče zacjeljivanje jetre.

Protuupalna svojstva pčelinjeg polena

Pčelinji polen se tradicionalno koristi za smanjenje upale i oteklina. Njegovi protuupalni učinci uspoređeni su s nekoliko nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput fenilbutazona, indometacina, analgina i naproksena. Naime, pčelinji polen sadrži nekoliko spojeva koji mogu smanjiti upalu i oticanje, uključujući antioksidans kvercetin, koji smanjuje proizvodnju upalnih omega-6 masnih kiselina, kao što je arahidonska kiselina. Štoviše, biljni spojevi u pčelinjem polenu mogu potisnuti biološke procese koji stimuliraju proizvodnju upalnih hormona kao što je faktor nekroze tumora, tvrde najnovija istraživanja.

Pčelinji polen u borbi protiv alergija

Recentno istraživanje je pokazalo da polen može smanjiti ozbiljnost i pojavu alergija. U jednoj studiji pokazalo se da pčelinji polen značajno smanjuje aktivaciju mastocita. Mastociti, kada se aktiviraju, otpuštaju kemikalije koje izazivaju alergijsku reakciju. Također, nekoliko studija u epruvetama potvrdilo je da pčelinji polen ima jaka antimikrobna svojstva. Utvrđeno je da ekstrakt pčelinjeg polena ubija potencijalno štetne bakterije kao što su E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, kao i one koje uzrokuju infekcije stafilokokom.

pčelinji polen

Polen - prirodna pomoć u zacjeljivanju rana

Pčelinji polen ima protuupalna i antioksidativna svojstva, što može pomoći vašem tijelu u zacjeljivanju rana. Na primjer, istraživanje na životinjama otkrilo je da je ekstrakt pčelinjeg polena bio jednako učinkovit u liječenju opeklina kao srebrov sulfadiazin, zlatni standard u liječenju opeklina, te je uzrokovao mnogo manje nuspojava. Antimikrobna svojstva pčelinjeg polena također mogu spriječiti infekcije, glavni faktor rizika koji može usporiti proces zacjeljivanja ogrebotina, posjekotina i opeklina.

Antikancerogena svojstva polena

Pčelinji polen može imati primjenu u liječenju i prevenciji raka, koji se javlja kada se stanice abnormalno razmnožavaju. Studije iz epruvete otkrile su da ekstrakti pčelinjeg polena inhibiraju rast tumora i stimuliraju apoptozu - programiranu smrt stanica, napose kod raka prostate, debelog crijeva i leukemije. Pčelinji polen cistusa (Cistus incanus L.) i bijele vrbe (Salix alba L.) može imati antiestrogenska svojstva, što može smanjiti rizik od raka dojke, prostate i maternice. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima.

Polen ublažava simptome menopauze

Menopauza, koja označava prestanak menstruacije kod žena, često je popraćena neugodnim simptomima kao što su valovi vrućine, noćno znojenje, promjene raspoloženja i poremećaji spavanja.  Studije pokazuju da pčelinji polen može ublažiti nekoliko simptoma menopauze. U jednoj studiji, 71% žena smatralo je da su im se simptomi menopauze poboljšali tijekom uzimanja pčelinjeg polena. U drugoj studiji, 65% žena koje su uzimale dodatak peludi imalo je manje valunga. Te su žene ukazale i na druga zdravstvena poboljšanja, poput boljeg sna, smanjene razdražljivosti, manje bolova u zglobovima i poboljšanog raspoloženja i energije. Štoviše, tromjesečno istraživanje pokazalo je da su žene koje su uzimale dodatke pčelinjem polenu imale znatno manje izraženih simptoma menopauze. Osim toga, dodatci polena pomogli su u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola i podizanju "dobrog" HDL kolesterola.

Kako polen dodati u svoju prehranu?

Pčelinji polen dolazi u obliku granula, a možete ga kupiti u našoj Tvornici Zdrave Hrane. Polen je najbolje uzimati svako jutro prije jela, na prazan želudac, na način da jednu žličicu mješavine polena i meda rastopite u čaši mlake vode ili čaja. Preporučena dnevna doza je 5 g ili jedna čajna žličica. Preporuča se prije konzumiranja natopiti polen u mlijeku, jogurtu ili vodi.

Okus je blago slatkast i ugodan, pa je pogodan i za djecu. Osim s vodom, možete ga pomiješati s raznim vrstama sokova ili s jogurtom.

Možete napraviti i svoju mješavinu polena i meda, a optimalan omjer je 3:1 u korist meda. Dakle, u 75 grama prirodnog organskog meda umiješajte 25 grama polena. Mješavinu polena i meda ostavite da odstoji najmanje 10 dana jer je potrebno omogućiti prodor meda u peludne ovojnice.

polen u teglici

 

Polen - opasnosti i nuspojave

Polen je siguran za korištenje za većinu ljudi. Međutim, ljudi s alergijama na pelud ili pčelinji ubod trebali bi izbjegavati proizvode s peludi jer mogu izazvati simptome kao što su svrbež, otekline, nedostatak zraka ili anafilaksiju. Također, proizvodi s polenom mogu negativno utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina. Trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati proizvode od pčelinjeg polena jer nedostaju dokazi o njihovoj potpunoj sigurnosti za bebe.

Gdje kupiti polen?

Polen čuvajte na suhom i hladnom mjestu i uvijek odaberite organsku kvalitetu jer jedino eko pelud osigurava sve blagotvorne učinke bez štetnih sastojaka. Ljekoviti pčelinji polen možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

pčelinji polen

Zaključak

Pčelinji polen sadrži mnogo vitamina, minerala i antioksidansa, što ga čini nevjerojatno zdravim. Brojna su istraživanja povezala pčelinji pelud i njegove spojeve sa zdravstvenim prednostima kao što su smanjenje upale, jačanje imuniteta, ublažavanje simptoma menopauze i zacjeljivanje rana.  Sve u svemu, pčelinji polen izvrstan je dodatak vašoj prehrani!

Izvori:

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.