Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Prirodna kozmetika Prirodna sredstva koja sprječavaju pretjerano znojenje

Prirodna sredstva koja sprječavaju pretjerano znojenje

Pojačano znojenje mogu izazvati i situacije poput stresa i napetosti.

Znojenje je prirodni proces, no mnogi pate od prekomjernog znojenja zbog kojeg mogu imati probleme sa samopouzdanjem.

Znojenje je zdrav način na koji se rješavamo toksina i reguliramo tjelesnu temperaturu, no mnogima ono predstavlja ozbiljan problem jer im ometa svakodnevni život. Pogotov kad krenu topliji dani.

Temperature sve više rastu i rastu, a mnogi će osjetiti i sve vlažnije majice popraćene neugodnim mirisom. Pogotovo ispod pazuha.  Iako je znojenje normalna stvar, neki se pretjerano znoje. I muku muče s tim. Možda ne više! Nakon usvajanja ovih savjeta i korištenja raznih prirodnih preparata.

Prekomjerno znojenje ispod pazuha i ostalih dijelova tijela normalno je kod:

  • tjelesnog naprezanja (npr. tijekom sporta, izraženije kod muškaraca nego kod žena),
  • visoke vanjske temperature,
  • slojevite odjeće,
  • bolesti povezanih s groznicom.

Kod nekih je ljudi iznenadno pojačano znojenje uobičajena pojava koja prati genetski faktor ili pretilost. Također, iznenadna hiperhidroza može imati psihološke uzroke kao što su:

  • nervoza,
  • anksioznost,
  • stres.

Dvije vrste znoja

Naše tijelo tako ima enkrine i apokrine žlijezde znojnice, stoga postoje i ''dvije vrste znoja'' - enkrino i apokrino. Enkrine žlijezde nalaze se po cijelom tijelu i one služe za kontrolu temperature. Tijekom znojenja uzrokovanog povišenom temperaturom ili fizičkim naporom, aktivne su enkrine žlijezde. Enkrini znoj nema boje ni mirisa i najvećim dijelom sadrži vodu (99 %), aminokiseline i različite soli. 

Apokrine žlijezde nalaze se na određenim područjima (pazusi, vlasište, intimno područje) i njihovo djelovanje može potaknuti stres. Apokrine žlijezde aktiviraju se u pubertetu. Znoj apokrinih žlijezda ima neugodan miris jer njegov sastav privlači bakterije, ali ostavlja i žute mrlje. 

Kao i uvijek, postoje određene prirodne metode kojim možete pokušati spriječiti pojačano znojenje. 

Prirodni lijekovi za pojačano znojenje

1. Pijte mnogo više vode

Hidratacija održava nisku temperaturu tijela čime se sprječava znojenje. Uz to, voda je od vitalnog značaja za zdravlje, pogotovo u ove vruće dane. Nedovoljan unos vode može prouzročiti poremećaj koncentracije i raspoloženja, glavobolje i probavne smetnje jer voda sama po sebi uklanja sve toksine iz tijela. 

2. Jabučni ocat i čaj od kadulje protiv znojenja

Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suhu blazinicu natopite mješavinom jabučnog octa i vode (2:1) te prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. To napravite svaku večer prije spavanja.

Uz jabučni ocat, čaj od kadulje može biti odlično rješenje za pojačano znojenje. Kadulja je bogata magnezijem i vitaminom B koji smanjuje aktivnost žlijezda znojnica. Kadulju skuhajte u toploj vodi, pustite da se ohladi, a zatim popijte.

3. Promjena prehrane

Prehrana ima velik utjecaj na količinu znojenja kao i na tjelesne mirise koje izlučujemo. Primjerice, konzumiranje jako začinjene i jake hrane, poput češnjaka i luka, može dovesti do prekomjernog znojenja i izazvati neugodne tjelesne mirise. Prelazak na zdraviju prehranu možda neće zaustaviti prekomjerno znojenje, ali će svakako poboljšati  miris vašeg tijela. Začinjena hrana jedan je od očitih krivaca za znojenje. Naime, naš organizam na začinjenu hranu reagira na isti način kao i na sunce - pokušava ohladiti tijelo tako da se prekomjerno znoji.

4. Soda bikarbona kao dezodorans

Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši te suhim papirnatom maramicom uklonite ostatak praha.

5. Prirodni dezodorani

Prirodni dezodoransi bez aluminija, parabena i štetnih sastojaka svakako su prijatelji vašeg organizma, a neprijatelji pretjeranog znojenja. Kao alternativa, postoje certificirani ekološki preparati koji uopće ne posjeduju sintetske sastojke. Prirodni dezodoransi ne sadrže opasne kemikalije, a djeluju jednako ako ne i bolje od komercijalnih pripravaka. Zahvaljujući djelovanju eteričnih ulja, umiruju kožu i neutraliziraju neugodan miris znoja, pri čemu ne ometaju rad žlijezda znojnica.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.