Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Smanjite bacanje hrane uz ove odlične trikove i zdrave recepte

Smanjite bacanje hrane uz ove odlične trikove i zdrave recepte

Hrana nije i ne može biti otpad

Što ne možeš danas, pojedi sutra!

Jedna trećina sve hrane proizvedene svake godine se baci ili pokvari prije nego što se može konzumirati.

Trećina proizvedene hrane koja se nepotrebno baci je približno 1,3 milijarde tona.

Kod ovih rečenica malo zastanite i promislite o tome kad ste zadnji put vi nešto bacili. Ostatak od večere, nešto što ste kuhali samo za dijete ili drugog člana obitelji, povrće koje je stajalo i istrunulo, voće koje niste stigli pojesti...

Nepotrebno bacanje hrane događa se u čitavom lancu opskrbe hranom: u fazama proizvodnje, prerade, distribucije, prodaje. Kad je riječ o okolišu, nepotrebnim bacanjem hrane se troše resursi uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda, primjerice zemljište, voda, energija i ostali te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova.

Možda nije najjednostavnije potpuno izbaciti ovu lošu naviku, ali se može uvelike smanjiti i s vremenom potpuno iskorijeniti. U nastavku doznajte kako!

Zašto je bacanje hrane globalni ekološki problem? 

Bacanje hrane je globalni problem zbog više razloga. Prvenstveno bacanje hrane stvara veliki otpad koji zauzima prostor na odlagalištima smeća, a kada se hrana raspada, stvara se metan, plin koji doprinosi globalnom zagrijavanju. Uz to, bacanje hrane je neodrživo iz perspektive resursa jer se gube vrijedni resursi poput vode, energije, zemljišta i rada koji su utrošeni u proizvodnju hrane.

U svijetu u kojem oko milijardu ljudi pati od gladi, bacanje hrane je neetično i nepotrebno, posebice ako osvjestimo da postoje mnogi načini na koje možemo smanjiti bacanje hrane.

Za početak, trebamo promijeniti svoje navike i kupovati samo onoliko hrane koliko nam je potrebno i jesti hranu prije nego što se pokvari. Također, možemo podržati restorane i trgovine koje doniraju višak hrane dobrotvornim organizacijama.

I proizvođači hrane mogu poboljšati svoje metode proizvodnje, skladištenja i distribucije kako bi se smanjio gubitak hrane tijekom cijelog lanca opskrbe hranom. Ne zaboravimo i da vlade mogu poticati inicijative koje promiču smanjenje bacanja hrane, poput edukacijskih kampanja ili subvencija za donaciju hrane dobrotvornim organizacijama.

Smanjenje bacanja hrane može biti izazovan zadatak, ali ako svi radimo zajedno, možemo napraviti pozitivne promjene koje će smanjiti negativni utjecaj ovog globalnog problema. Postoje različiti koraci povezani s hranom unutar kućanstva prilikom kojih se može utjecati na smanjenje bacanja hrane:

  • planiranje
  • kupovina hrane
  • pohranjivanje hrane
  • priprema hrane
  • konzumacija
  • prenamjena ostataka.

Planiranje obroka

Planiranje obroka nazivamo način na koji se organiziramo kako bi skuhali obrok, bilo doručak, ručak ili večeru. To je plan koji treba napraviti prije kupovine namirnica, na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ovisno o vašim potrebama. 

Planirajte kupovine i napravite liste. Budite realni u procjeni koliko vam je hrane potrebno, a onu hranu koja je na akciji ne gomilajte.

Osim što ćete uvelike smanjiti bacanje hrane, sigurno ćete se hraniti zdravije. Zajedno s ukućanima razmislite što to volite jesti i napravite jelovnik s nekoliko omiljenih jela i nekoliko onih koji se mogu konzumirati dva dana. 

I dalje nemate ideja za dobar tjedni jelovnik? Krenimo od jutra onda! Mi imamo mi par sjajnih recepata za doručak od čijih ćete sastojaka moći dalje isplanirati ručak ili večeru!

KVINOJA DORUČAK - ako ćete imati ostatak kuhane kvinoje, predlažemo da ju pretvorite u odličan ČOKOLADNI DESERT

KAJGANA BEZ JAJA - od viška tofua u ovom receptu, idući dan možete napraviti sjajnu večeru PANIRANI TOFU U SEZAMU

OVERNIGHT ZOBENE PAHULJICE - sa zobenim pahuljicama se zna pretjerati pa ako ostane viška, pretvorite ih u POPEČKE koje možete nositi i na posao

Ako ste pretjerali u kupovini batata, iskoristite ga i za NJOKE

SMOOTHIE S PROSOM - proso koji ste skuhali, a koji vam je ostao drugi dan pretvorite u genijalan ručak - KROKETE

Pravilno čuvajte hranu

Pratite uputstva za čuvanje kako bis sačuvali svježinu i maksimalno produžili rok upotrebe namirnica. Također, otvorena pakiranja dobro zaštitite, a za to uvijek koristite ekološke varijante poput FOLIJE OD PČELINJEG VOSKA ili PAPIRNATE VREĆICE.

Osvjestite male #detalje

U restoranu ste i ostalo vam je nešto nepojedene hrane? Zamolite ih da vam spakiraju za doma. Današnja večera može bit odličan sutrašnji ručak.

Prvo konzumirajte hranu kojoj se približava istek roka. Imate u hladnjaku napitak od badema koji je otvoren već 4. dan? Iskoristite ga za smoothie ili milkshake koji će vas dočekati kad dođete s posla.

Hranu u hladnjaku čuvajte pregledno, kako bi vidjeli što sve imate, jer, budimo realni, koliko puta ste kupili grašak u konzervi, a imali jedan skriven negdje iza pekmeza? Znamo...puno puta.

Istražite recepte koji nastaju od ostataka

Za ovo imate nas i naše sjajne kulinarske ideje! Idemo kuhati?

I NEWSLETTER je tu, a on će vam sigurno pomoći u potrazi za još nekim zero waste jelom!

Dobar tek! Uživajte u hrani koja nije zaslužila svoj vijek završiti u kanti za smeće.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.