Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 19,99 €
0,00 € / 19,99 €
0
Početna Zdravi kutak Grickajte suho voće, jer je sjajan izvor vlakana

Grickajte suho voće, jer je sjajan izvor vlakana

Ukusni i zdravi zalogaji za međuobrok!

Zdjelica puna suhog voća nije samo lijep ukras na stolu. 

Svi članci
16. listopad 2023.


Ljubitelji svježeg voća ovisno o sezoni ostaju "na suhom". Alternativa dolazi u obliku sušenog voća. Iako nije toliko popularno kao svježe, dosta ljudi često konzumira bademe, orahe, lješnjake, a tu su i neizostavne grožđice koje se mogu staviti u gotovo svaki kolač.

Za malo raznovrsniju i zdraviju prehranu trebali bi početi jesti i sušene smokve, datulje, ananas, banane i brusnice.

Zašto jesti suho voće?

Suho voće je odličan izvor vitamina, minerala i bjelančevina.

Evo nekoliko zanimljivosti o sušenom voću:

  • suhe smokve su iznimno bogate kalcijem
  • brusnice sadrže kiselinu koja liječi upale mokraćnih puteva
  • naranče i ostalo žuto voće (breskve, marelice, mango) sadrže puno beta karotena
  • borovnice imaju puno više antioksidansa nego svo drugo voće
  • grožđice štite srce i krvne žile
  • suhe šljive su iznimno bogate antioksidansima

Osim toga, sušeno voće je izvrstan izvor vlakana, vitamina i minerala, a predstavljaju i značajnu podršku u borbi protiv raka, bolesti metabolizma i srčanih problema. Osim što je bogati izvor vlakna, sušeno voće je visoko na ljestvici izvora kalija u hrani, a također sadrži široku lepezu bioaktivnih fenola, vitamina i minerala svojstvenih svakom plodu.

Sušeno voće najbolje je jesti za doručak, uz šalicu čaja ili jogurta. Dobro je i za međuobrok (ali nikako za večeru!) ili kao poslasticu nakon ručka. Sušeni su plodovi, naime, puni šećera i kalorija pa organizmu treba dati vremena da ih probavi.

Sušeno voće i dijabetes

Sušeno voće može biti zdrava opcija za osobe s dijabetesom, jer sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Međutim, treba biti oprezan s količinom konzumiranog sušenog voća jer ono sadrži i visoku količinu šećera. Preporučuje se da se konzumira u ograničenim količinama i kombinira s drugim zdravim namirnicama kao što su proteinske i vlaknaste namirnice. Ukoliko vas zanima koje namirnice sadrže najviše vlakana, svakako pročitajte našu prethodnu objavu. Također, ako imate dijabetes, važno je pratiti razinu šećera u krvi i prilagoditi unos (i izbor) hrane u skladu s tim. Naposlijetku, preporučuje se savjetovanje s liječnikom oko prehrane i izbora idealnih namirnica za vaše zdravlje. 

Suho voće je odlično nakon treninga!

Suho voće je idealno nakon treninga, jer brzo dospijevaju u krvotok.

Pola šalice otkoštičenih suhih marelica sadrži 4,7 grama vlakana, dok ista količina kriški svježih marelica sadrži tek 1,6 grama vlakana. Pored toga, suho voće je i bogat izvor antioksidansa, kao i folne kiseline i B vitamina.

Međutim, ne treba smetnuti s uma da je u sušenom voću veća koncentracija i prirodnih šećera, što ne mora nužno uzrokovati zabrinutost kod opće populacije. Za sportaše koji trebaju brzi unos energije ovo je čak vrlo korisno, ali na oprezu moraju biti osobe koje moraju paziti na unos šećera, ugljikohidrata i kalorija.

Jedna od mnogih dobrih strana voća je činjenica da se može sušiti tako da konzumentu ostaje dostupno tijekom čitave godine. Iako osušeno, voće još uvijek uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka i funkcija blagotvornih za zdravlje.

Sušeno voće može pomoći osobama koje pate od konstipacije, sadržaj vlakana čini ga blagim laksativom, kao i osobama koje imaju anemiju, zbog značajnog sadržaja željeza. Također, zbog sadržaja kalcija, svrstava se u namirnice koje se preporučuju u svrhu prevencije osteoporoze. No koje je voće specijalizirano za koju zdravstvenu tegobu? I na to znamo odgovor!

Konzumacija grožđica, sušenih zrna grožđa, olakšava zdravstvene tegobe uzrokovane bolestima srca i probavnog trakta te artritisom, a preporučuju se i za poboljšanje zdravlja kostiju i zuba.

datulje nutrigold

Slatke osušene datulje najbolji su zimski slatkiši jer imaju nizak glikemijski indeks. Bogate su selenom koji je vrlo rijedak u namirnicama biljnog podrijetla. Datulja je izvrsna „hrana za mozak“ pa se preporučuje svima koji se bave intelektualnim radom.

Smokve su izvor polifenolnih flavonoida i najbolje rješavaju probleme nastale zbog slabe koncentracije.

Marelice se preporučuju osobama s anemijom jer sadrže visoku koncentraciju željeza, ali i dovoljnu količinu vitamina A i vitamina B skupine.

Prva pomoć osobama koje imaju probavne tegobe su suhe šljive jer imaju snažan laksativni učinak. One su bogate kalijem i smanjuju razinu šećera u krvi.

Suhe brusnice izvor su vitamina E i C, željeza i kalija. Antioksidansi iz sušenih brusnica efikasno smanjuju upalne procese u organizmu.

U hladnijem dijelu godine češće konzumiramo svježe banane, ali za ljubitelje suhog voća postoje i sušene banane, koje su dobar izvor željeza, magnezija i kalija.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!   Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.