Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Griz - koje sve vrste postoje i kako ih pripremati?

Griz - koje sve vrste postoje i kako ih pripremati?

Od kukuruza preko pira do ječma!

Što je griz, a što krupica!?

Griz nikad ne može ostati samo na jednom "grizu". Obožavaju ga i mladi i stari, a može se kuhati od jutra do sutra.

Nekoć smo znali samo za jednu vrstu griza, onaj pšenični. Danas, kada nam je dostupno toliko supernamirnica susrećemo se s mnogo vrsta, okusa i boja. Može biti zbunjujuće, ali zapravo je baš sjajno da imamo toliku paletu omiljenog kremastog jela!

Izraz griz dolazi od njemačkog naziva za grubo mljevene žitarice, najprije pšenicu. Postoji točno određena veličina granulata koju su njemački mlinari nazvali griess. Krupica se dobiva istim postupkom mljevenja kao i brašno, no granulat je nešto veći (0,3 do 1 milimetra). I tu je odgovor na prvu čestu nejasnoću što je griz, a što krupica.

Postoji nekoliko vrsta griza, no svima nam je najpoznatiji onaj od pšenične krupice. No popis grizeva na našim policama znatno se povećao tijekom godina. Pirov, rižin, heljdin, kukuruzni.

Upoznajte ih i uživajte u tako dobrim receptima s njima!

Za pirov griz najbolje znaju mame beba. To je jedan

od prvih obroka koji se mogu servirati mališanima. Baš poput pšeničnog, pirov nastaje mljevenjem pira, žitarice koja je lako probavljiva i koja sve više mijenja klasičnu pšenicu. Pirov griz, pirovo brašno, tjestenina od pira tek su dio asortimana koji polako, ali sigurno mijenja one "bijele" pšenične namirnice.

Griz od pira fino se melje i prosijava čime se zadržavaju vrijedni sastojci.

Želite li napraviti desert, kombinacija je bezbroj, na vama je da odaberete vašu omiljenu namirnicu, dodate ju grizu od pira i uživate u zdravom, jednostavnom i brzom obroku! Krupica od pira, koja će vas zasititi i okrijepiti, za ukusnu varijantu doručka ili večere. Ako želite lagani ručak, skuhajte krupicu, dodajte joj malo maslinovog ulja i kuhanog povrća.

Zašto je baš tako dobar pirov griz saznajte OVDJE!

Klasični pšenični griz obožavamo jesti samo s mlijekom. Ako ste spremni za male, zdravije pomake, probajte pšenični integralni griz pogotovo u ovim izvrsnim jelima:

Rižin griz posebno je zaintrigirao fitnessaše i sportaše. Naime, rižin je griz izvrstan izvor ugljikohidrata. Idealan je izbor u obroku nakon fizičke aktivnosti, a s obzirom na to da je lako probavljiv može ga se konzumirati i nedugo prije fizičke aktivnosti jer ne opterećuje želudac. Za razliku od pšenične krupice koja se dobiva iz endosperma (endosperm – hranidbeno tkivo koje nastaje u sjemenci i služi za prehranu klice tijekom klijanja sjemenke pšenice) pšenice, rižina krupica dobiva se iz cjelovitog zrna riže.

Osim toga, a možda i najvažnija razlika jest u tome što rižin griz, kao i sama riža ne sadrži gluten i zbog toga je prigodan za one koji su osjetljivi na gluten ili ga jednostavno žele izbjeći u svojoj prehrani.

Uz sve to, sa njim nastaju tako dobre slastice baš poput jedne LJETNE RAPSODIJE S MARELICAMA.

Ječam ima znatan udio prehrambenih vlakana, što može imati povoljne učinke na probavu Ječmena sluz koja nastaje pri kuhanju oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana stoga je ječmeni griz izvrstan odabir za doručak ili laganu večeru. S druge strane, heljdin griz bit će izvrstan pripremanju različitih kaša koje možete obogatiti sušenim ili svježim voćem, orašastim plodovima i slično. Također, može se koristiti  u pripremi popečaka, griz knedla, biskvita, a posebno dobar će biti u kombinaciji S KAKAOM I JAGODAMA.

Heljdin griz

Došli smo i do griza od kukuruza koju ljudi nerijetko miješaju s kukuruznim brašnom! 

Da bi razjasnili stvari, odmah ćemo precizirati da u praksi razlika između kukuruznog griza i kukuruznog brašna ne postoji. To je zapravo jedna te isti proizvod, koji se dobija mljevenjem kukuruznog zrna. Razlika opet ovisi o veličini granulata i teksturi dobivenog proizvoda. 

Odlično zamjenjuje pšenični griz osobama koje su osjetljive na gluten. Može se konzumirati kao griz na mlijeku ili se od njega može napraviti krema za kolače, ali se također može ponašati kao dobra stara palenta koju toliko volimo u ovim receptima:

Puno toga ste danas naučili, a ako ste spremni za još upoznavanja sa svijetom zdrave prehrane, prijavite se na Newsletter

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.