Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Rižin sirup - idealna zamjena za rafinirane šećere

Rižin sirup - idealna zamjena za rafinirane šećere

Dobiva se od smeđe riže koja se kuha i potom obrađuje enzimima.

Rižin slad je blagog i bogatog okusa, a ima srednji glikemijski indeks.

Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer probavni sustav čini kiselim te otapa vitamine i minerale u tijelu, posebice kalcij neophodan za kosti i zube.

Šećer oslabljuje imunološki sustav te uzrokuje pretjeranu proizvodnju probavnih enzima, što vrlo loše utječe na gušteraču. Oslabljuje i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlaka, problema s kožom i pojave akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, pridonosi dentalnim problemima, jača bore i ističe suhu kožu.

Zar ovo nije dovoljno razloga zašto bi trebalo stati na kraj čestom konzumiranju šećera? Iako ptice na grani znaju da šećer nije najzdravija namirnica, često se nađemo u začaranom krugu slatkoga iz kojeg nam se jednostavno ne da izaći, a uvođenje zamjenskih namirnica često odgađamo za neki drugi put.

Ipak, rafiniranim šećerima zaista treba stati na kraj, a život zasladiti zdravijim opcijama. Koje su najbolje opcije pročitajte u tekstu Prirodne i zdrave zamjene za šećer, a danas posebno upoznajte - RIŽIN SIRUP!

Rižin sirup je lako probavljiv, a okusom podsjeća na karamelu

Rižin slad ili sirup, dobiva se od smeđe riže koja se kuha i potom obrađuje enzimima, i to najčešće iz proklijaloga ječma, kako bi se škrob razgradio do jednostavnih šećera, te se zatim ukuhava do željene gustoće. Lako se razgrađuje. Sadrži šećer maltozu (disaharid sastavljen od dvije molekule glukoze).

Rižin slad je blagog i bogatog okusa. Ima srednji glikemijski indeks. Zaslađivač koji se dobiva od rižina koncentrata, sličan je medu, ali je manje sladak i blažeg okusa. Za razliku od meda, rižin slad sadržava polisaharide, tj. složene šećere. To znači da postupno prolazi proces probave i stabilizira razinu šećera u krvi.

Ukoliko šećer odlučite zamijeniti rižinim sladom imajte na umu da on ima srednje visok glikemijski indeks pa nije preporučljivo pretjerivati s njegovim unosom. U receptu je potrebno 1 šalicu šećera zamijeniti s 1 i 1/3 šalice rižinog slada i pritom smanjiti udio tekućine. Odlično pristaje u kreme, deserte sa žitaricama, kekse i pite, a nije ga preporučljivo koristiti pri pripremi biskvita, tijesta ili kolača.

Ono što je kod ovog zaslađivača vrlo bitno napomenuti jest činjenica da je pogodan i za bebe i djecu. Izvrstan je za zaslađivanje bebinih kašica, pravljenje pudinga i raznih deserta.

Za još više zdravih savjeta i recepata, prijavite se na naš besplatan Newsletter i prilikom prve narudžbe ostvarite 10% popusta!

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Martin Andrijašević, 20. kolovoz 2021.
Rižin sirup izvrstan je za nadokndu glikogena nakon treninga jer mu je GI visok, a razlaže se najvećim dijelom na glukozu.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.