Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Maslinovo ulje kao lijek za srce i gastritis - upotreba i ljekovita svojstva

Maslinovo ulje kao lijek za srce i gastritis - upotreba i ljekovita svojstva

Maslinovo ulje za bolje kucanje srca.

Maslinovo ulje štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim!

Svi članci
30. siječanj 2024.

Od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan.

Na svu sreću, u našoj je kuhinji svoje mjesto pronašlo maslinovo ulje – tekuće zlato mediteranske prehrane.

Naime, mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobitne učinke na zdravlje. Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno

Maslinovo ulje - nutritivna svojstva i kalorije

Maslinovo ulje je bogat izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina što ga čini lakodostupnom namirnicom s mnoštvo ljekovitih svojstava. Ovo mediteransko ulje sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske kiseline, koja ima pozitivne učinke na zdravlje srca i krvnih žila. Navedene kiseline smanjuju razinu "lošeg" LDL kolesterola u krvi, što posljedično smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Također, bogato je antioksidansima, poput polifenola, koji imaju protuupalna svojstva i pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa koji može uzrokovati oštećenja na stanicama i tkivima. Maslinovo ulje također sadrži vitamin E i K, koji su važni za zdravlje kostiju i kože, te oleokantal koji ima protuupalna svojstva.

Maslinovo ulje je bogato omega-9 masnim kiselinama, a s obzirom na način dobivanja, postoji više vrsta ulja. Stabilno je kod viših temperatura, a važno je znati da jedna jušna žlica koju napunimo do vrha sadrži 15 grama što donosi 132 kalorije.

Ukratko, maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene koristi i može biti korisno za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, kao i za zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Važno je ipak obratiti pažnju na količinu koju konzumirate, jer kao i kod svake hrane, prekomjerna konzumacija može biti štetna.

Maslinovo ulje - jedino ulje za zdravo srce

Mnoga su istraživanja pokazala njegove dobrobiti na zdravlje jer je maslinovo ulje, posebno ono ekstra djevičansko, prepuno hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno.

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima, djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije, uključujući i lišajeve.

Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju, odlično je za ten i kosu jer izvlači zdravi sjaj, pomaže u aktiviranju probave te je i odlično anti-aging sredstvo koje pomaže održavanju mladolikosti i dugovječnosti.

No, što je najvažnije, stručnjaci su brojnim istraživanjima dokazali kako umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi i od nekih vrsta raka, a kako potvrđuju i istraživanja provedena posljednjih godina, i od bolesti krvožilnog sustava

Samo dvije žlice maslinovog ulja gotovo prepolovljuje rizik smrti od srčanih bolesti.

Maslinovo ulje smanjuje loš kolesterol 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom koja pridonosi održanju normalne razine kolesterola u krvi, osobito ako se u prehrani zasićene masti zamijene ovom jednostruko nezasićenom masnom kiselinom te antioksidansima koji naše tijelo štite od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Također, pored monozasićenih masnoća, ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i velike količine polifenola, biljnih materija s antioksidacijskim svojstvima. To je zapravo jedino biljno ulje bogato polifenolima.

U drugim se vrstama biljnih ulja polifenoli gube jer se ulja podvrgavaju industrijskim procesima prerade i rafiniranja. Polifenoli štite HDL (dobar) kolesterol te smanjuju LDL (loš) kolesterol štiteći ga oksidacije i na taj način sprječavaju razvoj ateroskleroze.

Unatoč napretku medicine, sve veći broj ljudi danas boluje i umire od srčanih bolesti poput ateroskleroze i srčanog udara.

Ne samo da na prirodan način možete očuvati zdravlje svog srca nego ste u mogućnosti zaštititi i svoje cjelokupno zdravlje.

Stoga, čovjeku je za zdravo srce potrebno:

  • pravilna prehrana bazirana na obilju zelenog lisnatog povrća, začina i orašastog voća  
  • puno kretanja i fizičke aktivnosti
  • dovoljno sati odmora i kvalitetnog sna
  • što dulji boravak na suncu  

maslinovo ulje

Maslinovo ulje za gastritis

Maslinovo ulje može biti korisno za osobe koje pate od gastritisa jer ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu u želucu i smanjiti simptome poput žgaravice, bolova u trbuhu i nadutosti. Međutim, važno je napomenuti da svaka osoba s gastritisom može imati različite potrebe i preporučljivo je konzultirati se s liječnikom prije nego što počnete koristiti maslinovo ulje ili bilo koju drugu hranu ili dodatak prehrani za liječenje gastritisa.

Također, ako imate gastritis, važno je slijediti zdravu prehranu i izbjegavati namirnice koje mogu pogoršati simptome, poput kofeina, alkohola, masnih i prženih namirnica. Umjerena upotreba maslinovog ulja u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama može doprinijeti poboljšanju zdravlja želuca i smanjenju simptoma gastritisa.

Maslinovo ulje natašte za probavu - da ili ne?

Mnoge zanima je li uistinu korisno uzimati žlicu maslinovog ulja ujutro na prazan želudac. U narodnoj se medicini vjeruje da maslinovo ulje na tašte pomaže u regulaciji probave, potiče mršavljenje i doprinosi čišćenju jetre. Kao što smo prethodno naveli, istina je da je maslinovo ulje izuzetno korisno za zdravlje.  Maslinovo ulje je bogato zdravim nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, što ga čini zdravom opcijom za prehranu. 

Maslinovo ulje može blagotvorno djelovati na probavu. Iako mehanizam djelovanja još uvijek nije u potpunosti jasan, znanstvenici su potvrdili kako konzumacija maslinova ulja na tašte može olakšati probleme sa zatvorom kod osoba starije životne dobi. 

Također, može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koju jedete, posebno vitamina A, D, E i K. Međutim, ako imate osjetljiv želudac, konzumiranje maslinovog ulja na prazan želudac može izazvati nelagodu ili probavne smetnje.

Stoga, ako ne znate kako će vaš želudac reagirati na konzumiranje maslinovog ulja na prazan želudac, najbolje bi bilo da ga konzumirate nakon obroka. Također, ako je vaš cilj konzumiranje maslinovog ulja zbog njegovih zdravstvenih koristi, važno je uzeti u obzir i količinu koju konzumirate. Preporučuje se konzumiranje oko 1-2 žlice maslinovog ulja dnevno. 

Maslinovo ulje za njegu kose i kože

Ova dragocjena namirnica savršen je dodatak mnogim jelima, a posebno je popularna u mediteranskoj prehrani. Osim u kuhinji, svoju je svrhu pronašla i izvan nje. Napravite hranjivu masku za kosu koja će joj podati predivan sjaj, masku za lice s regenerirajućim efektom. Na suha područja na tijelu ili na licu nježno umasirajte tanak sloj maslinovog ulja 2 puta dnevno.

Možete napraviti i izvrstan piling s maslinovim uljem. Pomiješajte dvije žlice maslinovog ulja sa dvije žlice šećera. Trljajte time ruke dok se šećer ne otopi, a zatim isperite vrućom vodom. Tako ćete dobiti svileno mekane ruke. A za zdrave nokte, umačite 10 minuta nokte u smjesu maslinovog ulja u koju ste dodali žlicu limunovog soka. Maslinovo ulje je baš za sve!

Koliko košta maslinovo ulje i gdje ga kupiti?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Posvetite se srcu svakodnevnom prehranom, a još zdravih savjeta nađite i na našem Newsletteru.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.