Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Bademi - nevjerojatan orašasti plod prepun dobrobiti

Bademi - nevjerojatan orašasti plod prepun dobrobiti

Prava eksplozija nutrijenata

Bademi su prava riznica zdravlja. Iako sadrže visok udio masti, imaju odlična nutritivna svojstva, hranjivi su, ukusni i jako zdravi. 

Bademi su među najboljim orašastim plodovima, hrskavi su i ukusni, a također prepuni važnih nutrijenata. Odavno se zna da su bademi zdravi, ali koliko su stvarno zdravi i zbog čega su ih i naši stari uvijek rado koristili kao grickalicu doznajte u nastavku.

Bademi - zašto su tako dobri za zdravlje? 

Bademi, poznati kao bajami ili mendule, vrsta su orašastih plodova koji potječu od drvenaste biljke, iz porodice ružovki s jestivom jezgrom ploda. Bademi su, može se reći,  prava riznica zdravlja. Obiluju antioksidansima i vitaminima te su izuzetno kvalitetan izvor proteina i zdravih masnoća. 

Kada govorimo o ostalim dobrobitima badema, ovim orašastim plodovima se prvenstveno mora odati počast na polju zaštite srca. Naime, vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a jednako tako bademi su krcati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi. Mnoge su studije dokazale kako šaka badema dnevno može sniziti loš kolesterol i tako zaštititi srce i krvne žile od bolesti.

Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput šećera i bijelog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i pretilosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno zajedno s hranom visokog glikemijskog indeksa smanjuje glikemijski indeks obroka i razinu šećera u krvi. Drugim riječima, badem može pomoći u korigiranju naglog povećanja šećera u krvi i negativnih posljedica po organizam koje ono donosi.

Kalorije i nutritivna vrijednost badema

Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najveću količinu proteina, pa su izvrstan dodatak u prehrani vegetarijanaca. Bogati su ugljikohidratima, mineralima, magnezijem, kalijem, kalcijem, fosforom i željezom. Sadrže visoku količinu oleinske kiseline koja štiti od srčanih bolesti.

Bademi imaju iznimnu nutritivnu vrijednost. U 100 grama badema nalazi se 575 kalorija što ih čini iznimno nutritivno vrijednom namirnicom. Po makronutrijentima sastav je kako slijedi:

  • Masti 49 g
  • Zasićene masne kiseline 3,7 g
  • Polinezasićene masne kiseline 12 g
  • Mononezasićene masne kiseline 31 g
  • Transmasne kiseline 0 g
  • Ugljikohidrati 22 g
  • Dijetna vlakna 12 g
  • Šećeri 3,9 g
  • Bjelančevine 21 g

Od vitamina i minerala, bademi se mogu pohvaliti visokim udjelom vitamina E i B2 te magnezija, mangana i kalija. Dnevno se preporučuje oko 40 grama badema, što odgovara manjoj šaci. Četvrtina šalice badema zadovoljava čak 45 % dnevnih potreba za vitaminom E i manganom te trećinu dnevnih potreba za magnezijem.

Baš kao i ostali orašasti plodovi, bademi se preporučuju i za dobro funkcioniranje moždanih vijuga te dobro raspoloženje dok vitamin E predstavlja jedan od traženijih nutrijenata za lijepu i njegovanu kožu. On je, naime, odgovoran za pročišćavanje akni, podočnjaka, prištića i crvenila na koži. Tajna se krije u alfa-tokoferolu koji njeguje kožu i pruža joj pravi sjaj, a upravo je on u bademima sadržan u velikim količinama.

Bademe valja jesti neljuštene jer je u kori badema smještena glavnina fitokemikalija flavonoida. Identificirano je 20 različitih flavonoida s antioksidativnim djelovanjem u kori badema.

Zdravi recepti s bademima

Kralj orašastih plodova obožavamo kao sirovu i vrlo zdravu grickalicu no bademi se jedu i prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi maslac od bademabademovo brašno, ulje i mlijeko, a neizostavni su u izradi najfinijih kolača.

Bademi su pravi rudnik zdravlja za sve od 7 do 77! Predstavljaju koncentrirano zdravlje i ljepotu stoga ne morate odolijevati grickanju istih. Šaka dnevno prava je riznica vitamina i minerala.

Ako pak želite iskoristiti bademe za pripremu jela, u našem zdravom kutku pronaći ćete mnoštvo ukusnih i provjereno dobrih recepata. 

Prijavite se na naš besplatan newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života! Prijavom na newsletter ostvarite i 10% popusta na prvu kupnju.

Bademi su prava riznica zdravlja, idealno se slažu kao grickalica za razna slavlja.
Ostali orašidi u našoj ponudi se nude, male vrijedne ruke iz Tvornice za nove se popuste trude!

Pogledaj ponudu

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.