Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Shatavari - prirodni dar za sve žene i lijek za stotinu bolesti

Shatavari (Šatavari) - prirodni dar za sve žene i lijek za stotinu bolesti

Saznajte sve o ljekovitom prahu ploda divlje šparoge.

Grozdasta šparoga najpoznatija je pod imenom Shatavari što na drevnom sanskrtu znači “lijek za stotinu bolesti“.

Shatavari (čita se "šatavari") je biljka penjačica, visine do dva metra, koja raste na šljunčanim i stjenovitim šumskim područjima viših nadmorskih visina. Zbog ljekovitih svojstava bere se tisućama godinama diljem Šri Lanke, Indije i Himalaje.

Ipak, ono najbitnije za znati jest da se ova vrijedna biljka preporučuje za liječenje želučanih, probavnih i živčanih bolesti te brojnih ženskih tegoba.

Shatavari - Ayurvedski dar ženama

Grozdasta šparoga najpoznatija je pod imenom Shatavari što na drevnom sanskrtu znači “lijek za stotinu bolesti“.

Zbog pomlađujućeg učinka na ženske spolne organe poetično je nazivaju biljkom “koja posjeduje stotinu muževa“. Nadaleko je poznato njeno blagotvorno djelovanje na reproduktivni sustav kod žena, a zbog svog širokog spektra djelovanja korisna je i muškarcima.

Grozdasta šparoga je biljka koja pomlađuje tijelo ublažavanjem ili otklanjanjem stresa. Kod žena pomaže u ublažavanju bolova tijekom PMS-a, a u narodnoj se medicini koristi za liječenje bolesti rodnice, vrata maternice, neplodnosti, vaginalnih infekcija,  kod gubitka libida te problema u menopauzi. Sadrži fitoestrogene koji osim što su korisni kod disbalansa hormona u žena, pomažu i muškarcima s povećanom prostatom.

Održava hormonalnu ravnotežu, zdravi PH rodnice, regulira menstruacije i ovulacije. Baš zato, uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontrolira gubitak krvi tijekom mjesečnice.

Shatavari djeluje i kao afrodizijak te jača libido muškaraca i žena, hrani reproduktivni sustav jačanjem njegova tkiva te pomaže kod raznih upala spolnih organa.

meditacija

Zdravstvene dobrobiti biljke Shatavari

U ayurvedskoj prehrani koristi se korijen i svježi sok biljke Shatavari koji se na niskim temperaturama melju u fini i blagi prah. 

Zdravstveni učinci shatavari biljke sežu puno dalje od reproduktivnog sustava.

Prema ayurvedi, ova biljka je odlična pomoć za funkcioniranje probavnog sustava. Učinkovita je protiv žgaravice, bolova u želucu, želučanih čireva, povraćanja, sindroma iritabilnog crijeva i proljeva. 

Ima povoljno djelovanje i na respiratorni sustav - ublažava suhoću, nadraženost i druge probleme gornjih dišnih puteva, pomaže kod bronhitisa. Također djeluje antimikrobno što je korisno za liječenje zglobova i bolesti povezanih sa zglobovima (artritis).

Shatavari - način upotrebe

U ajurvedskom liječenju koristi se korijen biljke, nakon posebnog postupka obrade i sušenja te katkad i lišće koje je igličastog oblika.

Konzumira se na više načina, ali najčešće je dostupan kao sušeni korijen, usitnjen u prah ili u obliku kapsula.

Shatavari u prahu se pije kao sok, pomiješan s vodom ili s prokuhanim mlijekom i dodatkom meda, po želji. Ipak, najviše se koristi kao čaj za ravnotežu hormonalnog i genitalnog sustava. 1-2 čajne žličice praha stavite u 2-4 dcl zakuhane vode te malo prokuhajte. Zasladite po želji pa ga konzumirajte 1-2 puta dnevno.

Shatavari Kapsule Organske pak, treba uzimati dvije dnevno.

Organske shatavari kapsule od Fushia

Je li biljka Shatavari sigurna za korištenje?

Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza koji bi eksperimentalno potvrdili točan mehanizam djelovanja biljke shatavari u ljudskom organizmu. Dokazi koji postoje upućuju na to da aktivne supstance biljke djeluju kao fitohormoni koji imaju i antibakterijski učinak. Postoje i indikacije koje upućuju na djelovanje biljke u smislu poboljšavanja imunosnog sustava, posebice kod žena.

Zbog nedovoljne istraženosti, shatavari se ne preporučuje trudnicama i dojiljama te osobama koje uzimaju neke specijalizirane lijekove.

Shatavari u prahu i obliku kapsula možete kupiti u našoj Tvornici Zdrave Hrane

Zdravoljupci, naučite još puno toga o zdravlju, prijavite se na naš besplatan newsletter!

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.