Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Slanutak - jedna od najzdravijih namirnica spremna za kulinarske igre

Slanutak - jedna od najzdravijih namirnica spremna za kulinarske igre

Najpoznatija jela od slanutka su hummus i falafel.

Najpoznatija jela od slanutka su hummus i falafel.

Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana slanutak je odličan dodatak zdravom načinu prehrane. Pomaže u snižavanju kolesterola, čuva srce i održava zdravu razinu šećera u krvi. Ako želiš obogatiti svoju prehranu, ovu mahunarku obavezno uvrsti u jelovnik.

Kako? U ovim receptima obavezno:

  1. SLANUTAK KAO SLATKA GRICKALICA
  2. KUS KUS I SLANUTAK U ZDRAVOJ, HRSKAVOJ SALATI
  3. JEDAN NEOBIČAN HAMBURGER

Slanutak je namirnica koja se jede posvuda po svijetu!

Slanutak je jedna od namirnica koja se jede posvuda po svijetu, iako je njezino izvorište područje Mediterana i Bliskog Istoka.

Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki (graha, graška ili leće), i slanutak je bogat vlaknima i proteinima te sadrži niz ključnih vitamina i minerala.

Slanutak o kojem u današnje vrijeme govore gotovo svi obožavatelji orašastog okusa, mahunasta je bjelančevinasta biljka koja se koristi u ljudskoj prehrani. Sjeme slanutka je slično sjemenu soje ili osušenom zrnu graška. Slanutak se najčešće koristi kao varivo ili kao dodatak drugom povrću u pripremi jela.

Istočnjaci slanutak melju u brašno i od njega pripremaju peciva odnosno kruh. Prema zdravstvenim preporukama, muška osoba bi trebala unositi do 38 grama vlakana na dan, a žene do 25 grama vlakana. 

Slanutak obiluje energijom. Bogat je vitaminima i mineralima. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Koliko je zapravo odličan slanutak proteini govore sami za sebe.

Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso, a obiluje i vlaknima. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku, pomažu u izgradnji koštane strukture. 

Nutritivna vrijednost slanutka u količini od 100 grama:

  • Mononezasićene masne kiseline – 1,4 g
  • Polinezasićene masne kiseline – 2,7 g
  • Zasićene masne kiseline – 0,6 g
  • Masti – 6 g
  • Ugljikohidrati  – 61 g
  • Dijetna vlakna – 17 g
  • Proteini – 19 g
  • Šećeri – 11 g

Zahvaljujući vlaknima, nakon što pojedete slanutak, dulje ćete se osjećati siti, ali ima on i velike prednosti po pitanju zdravlja.

Blagotvorno djeluje na kolesterol i probleme s dijabetesom jer regulira šećer u krvi. Također ima dobar utjecaj na zdravlje srca zbog spomenute folne kiseline. Na svojoj listi prednosti slanutak ima i sadrži mineral molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.

Kako sadrži puno vlakana, dobro će djelovati na osobe koje imaju dijabetes ili ga žele prevenirati. Vlakna pomažu pri apsorpciji glukoze te održavanju normalne razine inzulina. Veliki postotak željeza u ovoj namirnici, pak, pomaže nadomjestiti manjak željeza, održava i razinu hemoglobina u normali pa je iznimno dobra namirnica za trudnice i tijekom menstruacije.  

Jela sa slanutkom potrebno je planirati jer se slanutak treba neko vrijeme namakati!

Najbolje je slanutak namakati tijekom noći. Što duže namačete slanutak, kraće ćete ga kuhati. Slanutak koji se namače osam sati, potrebno je kuhati najmanje dva sata. Slanutak koji je odstajao u vodi između 12 i 16 sati potrebno je kuhati svega sat vremena ili manje.

Tijekom kuhanja kušajte slanutak nekoliko puta kako bi ste provjerili je li dovoljno omekšao. Ako ste zadovoljni, ugasite vatru i ostavite slanutak da još neko vrijeme odstoji u vrućoj vodi. Nakon toga odvojite vodu i slanutak je spreman za upotrebu.

Kakvu? Onu najfiniju pogotovo ako radite ove delicije:

  1. JUHA OD SLANUTKA I ŠPINATA
  2. POPEČCI OD SLANUTKA
  3. CALENTITA

Ukoliko tražiš još zdravih savjeta i recepata, prijavi se na newsletter gdje te čeka još jako puno recepata i savjeta! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.