Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Zašto je tahini zdrav i zašto bi ste ga trebali konzumirati?

Zašto je tahini zdrav i zašto bi ste ga trebali konzumirati?

Sve o tahiniju!

Ima mnogostruku primjenu pa se može koristiti u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica.

Svi članci
12. kolovoz 2016.

Tahini je namaz ili umak napravljen od smrvljenog sezamovog sjemena. Ima višestruku primjenu pa se može koristiti u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica.

No zašto bi ste ga trebali konzumirati i uopće uvrstiti u vaše jelovnike?

U prosjeku bi trebali unositi 20 do 35 grama vlakana dnevno, ali neka istraživanja su pokazala da velik broj ljudi dnevno unese jedva 15 grama. Samo dvije žlice tahinija imaju 4 grama vlakana stoga konzumiranjem ovog namaza vrlo brzo možete postići dobru dnevnu dozu. 20% sadržaja tahinija tvore proteini, što znači da je bogatiji bjelančevinama od mnogih orašastih plodova. Zato je pogodan kao izvor bjelančevina i biljnih masnoća za vegetarijance i vegane, ali i za svejede nije loš izvor proteina.

Tahini - zdravlje i nutritivni profil

Tahini je odličan i lako probavljiv izvor kalcija. Jedna porcija tahinija sadrži oko trećine dnevne preporučene doze ovog minerala. Kalcij je važan za jačanje kostiju, zubiju i mišića, a istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma.

Osim što je dobar za kosti, odličan je i za zdravlje srca. Naime, omega-3 i omega-6 masne kiseline, dvije vrste polinezasićenih masti koje se nalaze u ovom sezamovom namazu, djeluju protuupalno, tako da porcija tahinija može pomoći u zaustavljanju bolesti kardiovaskularnog sustava poput visokog kolesterola, bolesti srca i moždanog udara.

Ako ne jedete meso, željezo ćete teško dobiti putem prehrane. Isto tako, ako bolujete od anemije, svaki izvor željeza vam je dobrodošao. Svi trebamo željezo jer ono sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po cijelom tijelu. Jedna porcija tahinija ima otprilike istu količinu željeza kao komad crvenog mesa od 80 grama.

Tahini - upotreba

Orašasti sladak okus s malo gorčine odlično se spaja s različitim slatkim ili slanim jelima, a posebice ako ih dodate u bliskoistočne delicije poput falafela ili hummusa, a možete ga isprobati i u kombinaciji s ribom ili mesom s ražnja. Tahini se možete koristiti i na sljedeće načine:

  • Kao namaz - tahini se može koristiti kao namaz na kruhu, krekerima ili tortiljama. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim namazima kao što su džem, med ili guacamole.
  • Za pripremu humusa - tahini je ključni sastojak humusa. Može se koristiti za pripremu humusa kod kuće ili se dodati gotovom humusu za kremastiji i bogatiji okus.
  • U salatama - tahini se može koristiti za pripremu umaka za salatu. Može se kombinirati s limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima po izboru.
  • U slanim jelima - tahini se može dodati mnogim jelima kao što su gulaši, variva, curry jela i umaci. Dodavanjem tahinija jelima možete dati bogatiju i kremastiju teksturu.
  • U slatkim poslasticama - tahini se može koristiti u pripremi slatkih poslastica, kao što su kolači, keksi ili čokoladni namazi. Može se kombinirati s drugim sastojcima poput meda, čokolada ili voća.

Ukratko, tahini se može koristiti na mnogo raznih načina, pa slobodno eksperimentirajte i pronađite svoj omiljeni način upotrebe! Ono što mu je također velika prednost jest jednostavna priprema. Kako ga napraviti pročitajte u tekstu ZDRAVI TAHINI U KUĆNOJ IZRADI. Ako vam je ipak draže kupiti gotov tahini (jednako ukusan i kvalitetan) zavirite u našu Tvornicu Zdrave Hrane.

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Florka Jelaš, 16. prosinac 2018.
Sve 5.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.