Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Zašto je pir osvojio svijet?

Zašto je pir osvojio svijet?

Vrhunska žitarica s puno proteina.

Osim što je vrlo bogat nutrijentima, pir je lagana, lako probavljiva i zasitna žitarica.

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, a potječe iz Azije odakle je donesen na Bliski istok odakle se proširio na Europu - u vrijeme Rimskog carstva bio je glavna namirnica rimskih vojnika koji su jeli pirovu kašu.

Danas je na tržištu moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali i pirovo brašno, tjesteninu i mlijeko, dok se od njega rade mnogi obroci: od doručaka, do deserata i vrhunskih kolača.

Zahvaljujući relativno malom udjelu glutena, pir je lako probavljiv zbog čega se preporučuje za konzumiranje starijim osobama, ali i maloj djeci.

Pir je žitarica koja sadrži proteine, vitamine B i E, minerale, vlakna, magnezij te antioksidanse, nutrijente vrlo važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Koristi se za liječenje alergijskih osipa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih problema. U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma.

Zašto izabrati pirovo brašno?

Za razliku od obične pšenice, pir  sadrži 10 do 12 posto više proteina što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Konzumacija pira potiče stvaranje krvi te regulira razinu kolesterola i šećera u krvi. Također pospješuje prokrvljenost koštane srži u kojoj se stvaraju matične stanice.

Pir je bogat muko-polisaharidima, za koje je dokazano da pomažu krvi u obavljanju njenih funkcija jačajući imunološki sustav. Rodanoid ili tiocijanat u piru jačaju staničnu membranu, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu.

Može se konzumirati na različite načine, u raznolikim jelima kao glavno jelo, ali i kao dodatak desertima. Kod nas je danas moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali je sve popularnije i pirovo brašno koje može u potpunosti zamijeniti pšenično, tjestenine, krekeri, griz pa čak i pivo.

Pirovo brašno koristi se uglavom za izradu kruha i peciva, dok su pržena i mljevena zrna pira idealna zamjena za kavu. Od pira se mogu pripremati različita jela, a od brašna se može peći i kruh koji je bolji ako se kombinira s brašnima drugih žitarica. Lako je probavljiva žitarica pa je dobra za prehranu djece i starijih osoba. Prije kuhanja potrebno ga je namakati (6-8 sati), a kuha se u omjeru 2:1, 50-60 minuta.

Pregršt je ideja za iskoristiti ovou nevjerojatnu namirnicu, a mi vam donosimo nekoliko izvrsnih recepata:

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Antonija Jerbić, 19. veljača 2021.
Volim..za kruh ugl koristim brasno

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.