Vrijeme je za homemade kompot od šljiva

Vrijeme je za homemade kompot od šljiva

Vrijeme je za homemade kompot od šljiva

Nekada su naše bake za desert redovito posluživale kompot, a danas je ta slastica nakon obroka pomalo nestala s naših jelovnika. Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja, a toplo ljetno vrijeme njihova je sezona koju valja iskoristiti.

Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. I baš zato, krenite u pripremu svog kompota!

Potrebni sastojci:

750 grama šljiva

1 litra indijskog čaja

5 žlica šećera u prahu

1 žličica ceylon cimeta

Priprema: Skuhati litru čaja, oprati šljive, izvaditi koštice pa šljive staviti u posudu i preliti ih čajem. Ostavite da stoje oko 2-3 sata pa tekućinu preliti u posudu za kuhanje, dodati cimet i šećer u prahu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, ohladite i stavite u frižider. Kompot servirajte hladni.

Ovaj ukusni kompot možete poslužiti kao desert uz šlag ili samostalno, kao odličan međuobrok.

ŠLAG OD SOJE

VRHNJE ZA ŠLAG OD KOKOSA

ŠLAG OD RIŽE

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.

Tara Lukičić
Tara Lukičić

Tara Lukičić je shvatila da je ljubiteljica zdrave hrane i zdravog načina života čim je saznala da su njene omiljene kokice zdrava grickalica. Nakon toga je sasvim logično bilo da se ova magistrica novinarstva nađe u timu Tvornice zdrave hrane. Ako nas pratite na Facebooku i volite naše slike na Instagramu znajte da je Tara glavni krivac za sve što vidite, a kada uživate u okusima naših recepata sjetite se nje, jer ih baš ona kao urednica portala ponekad sama osmišlja. Priznaje da najviše voli kuhati s kokosovim uljem, deserte stvarati s chia sjemenkama, u smoothie ubaciti spirulinu, a kožu njegovati kakao maslacem.