Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Varivo od leće i povrća - jednostavan recept koji se priprema u trenu!
Glavno jelo

Varivo od leće i povrća - jednostavan recept koji se priprema u trenu!

Svi recepti
29. svibanj 2023.

Leća je prava riznica nutritivno vrijednih tvari, krasi ju jednostavna priprema i odličan okus. Sigurno se sjećate ukusnog i hranjivog variva od leće koje su pripremale vaše bake, a recept za upravo jedno takvo, inspirirano bakinom kuhinjom donosimo u nastavku!

Leća - zdrava i svestrana namirnica

Leća je pristupačna, ukusna i veoma zdrava namirnica s kojom možete pripremiti različita zdrava jela. Ova ukusna grahorica ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu. Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Možete ju jednostavno prokuhati i ostaviti u hladnjaku, a potom koristiti za salate, juhe, variva i slično.

Jedna šalica kuhane leće sadrži oko 230 kalorija, 18 grama proteina, 1 gram masti i 16 grama vlakana. Prednost leće je i ta što se može koristiti tijekom cijele godine, nije ju potrebno namakati prije kuhanja te se priprema brže nego ostale mahunarke. 

Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja prevelike količine crvenog mesa. Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s povrćem ili mahunarkama taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu. Leća se može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer, za razliku od ostalih mahunarki, ne treba je močiti dan ranije.

Vrste leća - ključne razlike i načini upotrebe

Postoji nekoliko vrsta leće – crvena, smeđa, zelena, žuta, čak i crna.

Smeđa leća je najpopularnija i najpristupačnija vrsta, dobro drži oblik tijekom kuhanja, što je čini idealnom za upotrebu u raznim  juhama i varivima. Ova vrsta leća je također odlična u vege burgerima ili jednostavno kao prilog mesnim ili ribljim jelima. Kuha između 30 i 45 minuta, dok ne omekša i upije svu vodu.

Zelena leća izvrsna je zamjena za poznatu francusku leću Puy. Poput smeđe leće, dobro zadržava oblik te se neće brzo raskuhati. Snažnim, pomalo ljutkastim aromama bit će idealan sastojak zdravog domaćeg variva ili juhe, a odlično će se sljubiti s rajčicom, lukom i maslinovim uljem.

Crvena i žuta leća su izuzetno praktične jer se kuhaju kraće od svih drugih vrsta. Ova leća je pomalo slatkastog okusa i vrlo je česta u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji gdje se koristi za pripremu tradicionalnih jela poput indijskog dala. Crvena leća kuha se otprilike 15 do 30 minuta. 

Zahvaljujući bogatom, zemljanom okusu, nježnoj teksturi i lijepom izgledu, crna (beluga) leća čini izvrsnu podlogu za salate. Beluga leća prepuna je proteina i željeza, pa zbog toga pozitivno utječe na razvoj mišićnog tkiva, a pridonosi i sveopćem zdravlju i jačanju imuniteta. Tu su još vitamin B, minerali i vlakna, a nikada se ne treba kuhati duže od 20 minuta. 

leća

Kako napraviti varivo od leće?

Za pripremu zdravog i ukusnog variva od leće trebat će vam mnoštvo povrća i naravno leća. Mi smo ovaj put odlučili napraviti varivo sa smeđom lećom, no slobodno, ako vam je pri ruci, u recept dodajte i malo žute ili crvene leće. Od povrća smo koristili luk, češnjak, mrkvu, celer, šampinjone i bundevu, no ukoliko nemate bundevu kod kuće, slobodno ju zamijenite krumpirom. Priprema je jednostavna i brza, a okus i tekstura će vas zasigurno oduševiti. 

Varivo od leće i slanutka

Iako vam danas donosimo recept za varivo od leće i povrća, svakako možete isprobati i varivo od slanutka i leće. Varivo od leće i slanutka je ukusno i zdravo jelo, bogato proteinima i vlaknima, a popularno je i u mnogim dijelovima svijeta, posebno u zemljama Bliskog istoka i Indije.

Da biste pripremili varivo od leće i slanutka, prvo trebate namočiti suhi slanutak preko noći kako bi se brže i lakše skuhao. Potom slanutak stavite kuhati u posoljenu vodu dok ne omekša. Kada je slanutak kuhan procijedite ga. Na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodajte kockice rajčice i začine po želji, kao što su kumin, korijander, kurkuma ili čili. Dodajte crvenu i smeđu leću, prelijte vodom te kuhajte zajedno još pola sata ili dok leća i slanutak u potpunosti ne omekšaju.

Poslužite varivo toplo, uz svježi kruh i uživajte u zdravom i ukusnom obroku!

Jednostavno varivo od leće - brzi recept koji obožavamo!

Popis sastojaka nalazi se pri vrhu stranice s desne strane, a postupak pripreme čeka vas u nastavku. 

Priprema:

  1. Na malo maslinovog ulja pirjajte luk i češnjak pa dodajte naribanu mrkvu i celer.
  2. Dodajte narezane šampinjone i pirjajte dok tekućina ne ispari.
  3. Potom podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  4. Dodajte bundevu narezanu na kockice, leću i podlijte vodom.
  5. Začinite i kuhajte cca 25 minuta.

Zanimat će vas i...

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.