Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Brandovi & Trendovi Ako netko zna napraviti savršene namaze, to je OPG Prpić

Ako netko zna napraviti savršene namaze, to je OPG Prpić

Džem ili Batela, pitanje je sada?

Iz Brežana pokraj Karlovca stiže nešto jako fino

Postoji li uistinu netko tko ne zna za Batelu?

Najpoznatiji hrvatski namaz koji je osvojio društvene mreže ima sjajan okus, ali još sjajniju priču iza sebe. Jeste li je spremni čuti?

Već generacijama žive u selu Brežanima, blizu rijeke Kupe, 15 km od Karlovca odnosno oko 50 km od Zagreba. Svoj dom, imanje i zemlju napustili su jedino kada su na to bili primorani tijekom Domovinskog rata no jedva su dočekali oslobođenje kako bi se mogli vratiti domu.  Uz naporan rad i izuzetno jaku volju i želju, nije im dugo trebalo da sve obnove te se ponovno počnu baviti poljoprivredom. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano je 2003. godine i prvo se krenulo sa sadnjom jagoda, a kroz 20 godina postojanja znatno su proširili proizvodnju pa tako danas OPG Prpić uzgaja mnoge poljoprivredne kulture poput krumpira, tikvi, lubenice, graha, kupusa, žitarica i batata. Točnije, batata koji će im donijeti slavu. Kako? Jer su ga pretvorili u najsavršeniju Batelu.

Nitko ne zna Batelin recept osim Diane

"Batela je došla kao revolt na lošu tržišnu cijenu batata, nisam bila zadovoljna nagradom za sav moj trud oko uzgoja batata koji počinje u veljači sa proizvodnjom sadnica, a završava u listopadu vađenjem batata iz zemlje. Dug je to put, a bez nekog većeg uspjeha. Dugo sam smišljala, jedno 5 godina je trajala realizacija moje ideje oko namaza od batata. Prvo su to bile slane verzije koje mi se nikako nisu dopale i onda se doslovno dogodio boom! Točno se sjećam da je bila jedna kišna nedjelja kada je nastala Batela. Svi sastojci koji su danas prisutni u Bateli bili su i tada, prilikom nastanka prve bočice. Dugo sam istraživala što spojiti a da se međusobno podržava, da kvaliteta proizvoda koji su sjedinjeni u njoj samo raste. I da, Batela je zaista osvojila Hrvatsku, ali i daleko šire. Od Dubaia, Australije, Amerike i Kanade, do naše Europe.", objašnjavama Diana Prpić, koja uz majku Snježanu, oca Vladu i supruga Anđelka čini OPG Prpić koji sad već uspješno posluje čak 20 godina. "Obiteljski se ovim poslom, u malo drugačijem, izvornom, obliku, bavimo unatrag sto godina. Na početku je to bila čista proizvodnja i prodaja svježeg voća i povrća, sve dok osobno nisam postala punoljetna, naslijedila opg od bake i započela sa preradom naših primarnih proizvoda u džemove, namaze, zimnicu bogatih bojama, okusima i mirisima. Obožavam kombinirati okuse, spojiti nespojivo, dodati notu koja prvo iznenadi,a potom oduševi krajnjeg potrošača. Volim biti drugačija na tržištu, izdvojiti se iz mase istih proizvoda i tu je došlo do realizacije mojih ideja koji nastaju u mom pogonu za preradu.", dodaje Diana koja je u počecima svog "ulaska" u OPG prvo bila prisutna na raznim sajmovima u brojnim gradovima kako bi predstavila svoje proizvode te držala predavanja po školama, gradskim knjižnicama ili pisala molbe televizijskim i novinskim kućama kako bi napisali članak o Prpićima. Danas je priča ipak nešto drugačija. "Dug, dug put je bio do današnjeg dana kada se na ime našeg OPG-a okrene glava i nabaci osmijeh jer znaju o čijem radu i trudu je riječ. Trebalo nam je više od deset godina probijanja na tržište. Danas sam se više bazirala na internet oglašavanje, našu FB i IG stranicu prate deseci tisuća ljudi i na taj način radimo i surađujemo sa ljudima, predstavljamo naš rad, ljudima doslovno prikazujemo od sadnice do ploda kako je putovala naš proizvod - njihova hrana do njihovog stola i tanjura."

A na stolovima i tanjurima puno je njihovih proizvoda. Džem od jagoda, džem od šljiva, genijalan slatki namaz od tikve i čokolade tek su dio asortimana. Što se ove simpatične obitelji tiče, oni se teško mogu odlučiti za pobjednika među svojim namazima. Pogotovo Diana koja svaki namaz gleda kao svoj uspjeh!

"To je kao da si biram koje dijete mi je najbitnije :) Mala šala... ali dosta teško je napraviti razliku i izdvojiti određeni proizvod kada ih sve osobno, sama proizvodim i kada je svaki specifičan na svoj način. Džem od jagoda se pokazao kao najprodavaniji, pogotovo ovako u ljetnim mjesecima, džem od šljiva pak vole na jesen, namaz od tikve i čokolade svojim specifičnim okusom cijele godine podsjeća na bižićne medenjake, naša Batela je zaista sveprisutna i svakodnevna namirnica. Radimo i zgodne kombinacije namaza od butternut tikve i grožđa, džem od jagoda i cvijeta bazge... evo vidite i sami koliko sam neodlučna kada sam se toliko raspisala na vaše vrlo jednostavno pitanje -  a meni je izgleda prilično teško." 

Mi smo ipak uspjeli tri proizvoda staviti na tron

Džem od tikve i čokolade savršen je spoj pečene tikve koja je onda pasirana te kuhana s karameliziranim sirupom od fruktoze uz savršeni dodatak cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Čokolada je ekološka, veganska, bez rafiniranog bijelog šećera. S druge strane, glavni sastojak omiljene Batele je batat i to gotovo 90 posto koji uz dodatak javorovog sirupa, kokosovog ulja i crne organske čokolade ovaj namaz čini idealnim za svakog, jer ne sadrži alergene, gluten, laktozu kao ni orašaste proizvode. I finalno, tu je i ta slasna jagoda. Tko se ne bi zaljubio u 100% domaći džem od jagode zaslađen fruktozom?

Svatko bi zaključio, ova je mala obitelj svakako uspjela! Zasladiti zdravo dan Hrvatima (ali I Europljanima) jedino se može zvati uspjehom...a s obzirom na želje i snove koje imaju za budućnost, samo nebo im je granica.

"Kada završi dan, kada spremim dijete na spavanje i suprug legne na kauč da odahne od dana, vjerovali ili ne, ja tada idem u kuhinju. Puno puta me suprug gleda čudnim pogledom, ali ja se u kuhinji osjećam potpuno svoja. A tako i u svome pogonu za preradu voća i povrća. Neopisivo volim stvaranje, volim kada se svi okupimo oko stola, kada pojedemo ono što sam ja stvorila za svoju obitelj, a s druge, poslovne strane, neopisivo sam sretna kada dobivam slike zadovoljnih kupaca, njihove dječice zamusane mojim džemovima, kada mi šalju neobične ideje u kojima su koristili moje proizvode. Tako da jednog dana jedan restoran u kojem bi se koristili samo moji proizvodi i koje bih dopunjavala sa proizvodima lokalnih OPG-ova... o da! Dapače, to mi je neostvaren san! Ali znate kako se kaže?  Ako to možeš sanjati, možeš i ostvariti!"

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.