Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Brandovi & Trendovi Pčelice obitelji Gusak zzzuje jednu posebnu priču

Pčelice obitelji Gusak zzzuje jednu posebnu priču

Samo tikveške šume znaju tajnu...

Eko pčelarstvo

Svi članci
13. studeni 2023.

U slavonskom mjestašcu Tikveš, u srcu zaštićenog parka prirode Kopački rit, pčelarska obitelj Gusak proizvodi pčelarske proizvode i med Tikveško blago s mnogo ljubavi i poštovanja prema pčelama i prirodi. Uzgoj pčela je u obitelji Gusak tradicija od 1958. godine, a mi vam donosimo priču o njima i otkrivamo tajne ekološke proizvodnje meda

"Naše pčelarstvo smješteno je na lokaciji gdje nema opasnosti od bilo kakvog zagađenja. U tikveškim šumama se, uz marljiv rad pčelica, proizvode  tri vrste meda - bagrem , livadski te mješavina šumskog i livadskog meda, propolis, cvjetni prah i rijetko kvalitetna matična mliječ te Pčelinja bomba. Kod nas su košnice izrađene od prirodnih materijala i bojane isključivo eko bojama, a saće se izrađuju od vlastitog ekološkog voska.", pričaju nam ovi zaljubljenici u pčele koji stvaraju pod eko znakom.

Specifičnosti eko uzgoja pčela

"Košnice moraju biti napravljene od prirodnih materijala i obojane ekobojama, koje su gotovo 100 posto skuplje od konvencionalnih. Satne osnove na kojima pčele izgrađuju saće moraju biti od isključivo ekološkog saća. Saće inače ima svojstvo upijanja, a problem koji se javlja je tretiranje pčela, koje se uglavnom provodi amitrazom koji je zapravo bojni otrov drugog reda. U voćarstvu se koristi, ali jako razblažen, no u pčelarstvu se koristi kao koncentrat.", pričaju nam Gusaki o procesima stvaranja, koji nije jednostavan, jer kod uzgoja ekopčela pčelinjak mora biti postavljen tako da u radijusu od 3 kilometra nema vegetacije tretirane kemijskim sredstvima te mora biti dovoljno udaljen od bilo kakve proizvodnje kao što su npr; industrijska zona, autoput, odlagalište otpada. Pri liječenju pčelinjih zajednica nije dopuštena upotreba antibiotika već se liječenje, suzbijanje nametnika i čišćenje košnica i pribora provodi organskim kiselinama (mravlja, oksalna, mliječna, octena) što za razliku od konvencionalnog uzgoja gdje se to rješava u 2 do 3 sata traje 5 do 6 dana.

Pelud, propolis, matična mliječ...s ovim čarobnim darovima prirode obitelj Gusak stvara proizvode pod nazivom Tikveško blago. Asortiman proizvoda uistinu je poseban, a kupci u njih vjeruju više no ičemu što i ne čudi, jer pčelice jako dobro rade svoj posao.

Jeste li znali da za kilogram meda pčele posjete oko 10 milijuna cvjetova i pređu put oko 400 tisuća kilometara? 

Svi dosadašnji pokušaji industrijske proizvodnje, usprkos silnom napretku i tehnologiji dobivanja meda daju poražavajuće rezultate. Tajna proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda jest upravo u tim malim živahnim stvorenjima tj. u njihovom tijelu i organima za probavu koji skupljeni nektar pretvaraju u nešto gotovo nezamjenjivo u ljudskoj prehrani.

I baš zato, ova pčelarska obitelj u suradnji sa svojim zujalicama stvara čudesne proizvode

Pčelinji vosak odnosno pčelinji melem za suhu i oštećenu kožu hranjiva je krema za normalnu i suhu kožu. Pčelinji vosak proizvode mlade pčele radilice. Koriste ga za izgradnju saća ukoje spremaju med i u koje matica leže jaja. Od davnina , vosak se koristi u kozmetici.

Pčeliji vosak nema potencijal iritacije, što znači da neće izazivati alergijske reakcije ili začepiti pore na koži, a djeluje kao antiseptik. Kad se primjenjuje na koži, doprinosi elastičnosti kože i pomaže da koža izgleda svježe i glatko. Doprinosi širenju krvnih žila i poticanju cirkulacije u krvi.

Pčelin mix prava je imuno bomba – jedinstven proizvod koji pomaže jačanju imuniteta organizma. Livadski med, pelud, propolis kao osnovni sastojci ovog "paketića" oduševljava korisnike baš kao i Livadski, Šumsko livadski i Bagrem med koji osim nutritivnog sastava imaju i savršen okus.

U asortimanu Tikveških proizvoda nalazi se i pelud. To je muški spolni element cvijeta biljke. Svako zrnce peludi sadrži biološko jedinstvo neophodno za život - bjelančevine, vitamine, amino-kiseline, masti, ugljikohidrate, šećer, fermente i niz drugih sastojaka. Godine 1957. u Francuskoj su otkrili u peludi fitoncid (biljni antibiotik) čiji bi prototip bio penicilin. Pelud je pravi čuvar reda u čovjekovim crijevima. Pelud pomaže kod slabokrvnosti, preranog starenja, arterioskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, regulira apetit i radnu sposobnost, normalizira rad želuca. Aktivira sve tjelesne funkcije,a posebno želudac. Bogata je vitaminom B12 za kojim ljudsko tijelo ima ogromnu potrebu. Pokus rađen na pčelama pokazuje da pčele hranjene šećernim sirupom žive od 20 do 30 dana, dok pčele hranjene s peludi žive i do 100 dana. Pelud je jedan od najsnažnijih prirodnih pripravaka za poboljšanje imuniteta. Prikuplja se tijekom cijele godine i na kraju izmiješa tako da se u jednoj bočici nalazi cvjetni prah tisuća raznih, šumskih cvjetova koji cvjetaju tijekom cijele sezone.  Djeca trebaju konzumirati jednu čajnu žlicu dnevno, a odrasli dvije žlice peludi s medom, vodom, čajem ili npr mlijekom.

Jednako nevjerojatan je i propolis od kojeg je ova obitelj napravila kapi i sprej. Smjesa biljnih smola, balzama, eteričnih ulja, voska, enzima, minerala i peludi čini čuda za naš organizam. "To je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice kada postanu izletnice (od 21 dana života) sakupljaju s pupoljaka i kore drveća kao i drugih biljaka. Propolis posjeduje antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a neki ga nazivaju i "lijekom 21 stoljeća". Jača otpornost organizma na prehladu i gripu. Kao premaz ima jako antiflogestično djelovanje (protiv gnojnih upala) na upale u ustima, ždrijelu, jednjaku i potiče obnovu želučane sluznice. Izvanredni rezultati postižu se i u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana te čireva probavnog sustava. Uklanja otekline kod zubobolje. Redovnom upotrebom jača obrambenu sposobnost imunološkog sustava.", pričaju nam članovi obitelji Gusak, koji kao jedan od svojih favorita ističu i Med s matičnom mliječi. 

Što je uopće matična mliječ?

Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), neorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka. Matična mliječ je bijele do blijedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa. Sadrži vitamine B skupine s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Isto tako sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti.  Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka. Izvanredno jača imunitet i time sprječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Povoljno djeluje na opće stanje organizma, koji odiše novom snagom i energijom. Posjeduje baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žlijezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza.

I za kraj, tu su organsko Tikveško blago orahovo ulje i lješnjakovo ulje kao neizostavani članovi svake kuhinje i kozmetičke torbice.

Ulje od organski uzgojenih oraha koji se posebnim procesom hladnog prešanja prerađuju kako bi se dobilo ovo zlata vrijedno ulje.  Poznat po fantastičnim nutritivnim svojstvima, orah se već dugi niz godina koristi za očuvanje ljepote kože, kose i noktiju, ali i za oplemenjivanje raznih jela jer njegove nježne orašaste arome odlično pristaju uz zdrave salate, kremaste umake pa čak i deserte. Ulje lješnjaka, pak, prvenstveno se preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože te za problematičnu kožu s aknama.

Puno smo zujali o ovim proizvodima...ali vrijedi svakog zujanja, zar ne!? Brand Tikveško blago uistinu ima blago od proizvoda i vrijedi ga probati!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.