Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Brandovi & Trendovi Solana Nin - izvor vječnog začina, morskog kavijara soli

Solana Nin - izvor vječnog začina, morskog kavijara soli

Solana koja oslobađa hormone sreće

I rimski carevi koristili su ninsku sol...

Sol je vječna i beskrajno trajna. Prisutna je od samih početaka, zajedno s vodom i kamenjem, a ostat će i nakon nas, zauvijek. Ovaj početak priče govori o brendu koji ima za cilj približiti čovjeka prirodi na različite načine - kroz okus, dodir, vizualni dojam i emotivnu povezanost. Solana Nin je uspjela povezati duboku povijesnu i emocionalnu vrijednost.

Jedna od najstarijih solana na Jadranu, a prva s ekološkim certifikatom..

Solana Nin proteže se na površini od 55 hektara i smještena je u plitkoj laguni Ninskog zaljeva, između pet nacionalnih parkova, što dokazuje čistoću okoliša u kojem se proizvodi njihov vrijedan proizvod - morska sol. Za razliku od većine drugih solana koje koriste industrijske metode obrade, Solana Nin ručno skuplja sol na otvorenih poljima soli. "Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način odvija se kroz pet skupina bazena ispod vedrog neba. U proljeće, polja se pune morskom vodom iz Jadranskog mora, a ističu da je ljudska ruka simbol njihovog rada. Zatim se prirodnim isparavanjem potom dobiva salamura iz koje se sol kristalizira. Ninska sol je autentična, nerafinirana i bogata prirodnim mineralima.", objašnjavaju nam iz naše najpoznatije solane, koja je zbog načina proizvodnje, prva solana u Hrvatskoj koja je stekla zasluženi ekološki certifikat.

Mlečani su 1423. godine stekli kontrolu nad solanama duž Jadranske obale, uključujući i Solanu Nin, kako bi uspostavili monopol nad proizvodnjom soli. Nakon pet stoljeća, solana u području Nina prestala je s radom, ali život nije bio uništen. Bogata povijest ove solane u Hrvatskoj blagotvorno je djelovala na mnoge generacije i stvorila plodno stanište za različite biljke i životinje. Jedna zanimljiva činjenica koja bi vas mogla impresionirati je da je ninska sol za vrijeme Rimskog Carstva bila toliko vrijedna da se koristila kao zamjena za zlato. Rimljani su čak plaćali svoje vojnike s ninskom soli. Ta praksa plaćanja nazvana je "salarium", a smatra se da je engleska riječ za plaću, "salary", izvedena upravo iz tog termina. Solana Nin je ponovno otvorena 1954. godine i nastavlja s tradicionalnom proizvodnjom soli na isti način kao u prošlosti.

Na površini salamure, prvi oblik soli koji se kristalizira je cvijet soli. On se pojavljuje na površini mora kao latica cvijeta. Taj cvijet soli se svakodnevno pažljivo ubire ručno, mikronskim sitima, iskorištavajući optimalne vremenske uvjete - sunčano razdoblje bez jakog vjetra, obično u ranim jutarnjim satima.

      

Cvijet soli je poznat i kao "morski kavijar soli", predstavlja jedinstveni dar Jadranskog mora, sunca i vjetra s Velebita. Nakon desetak dana, prirodna kristalna sol se prirodno taloži na dnu. Nakon toga, sol se cijedi i ručno prikuplja te prevozi do skladišta. Na taj način, Solana Nin proizvodi godišnje između 4000 i 5000 tona soli.

Solana Nin prva je u Hrvatskoj počela prikupljati cvijet soli. Alga petula koja nastanjuje ninsku lagunu daje posebnu aromu ninskoj soli, a ujedno je i zaslužna za bogat sastav ove soli. Sadrži jod morskih algi, kalij, brom, magnezij i kalcij, ali i još gotovo 80 različitih minerala i mikroelemenata, čime osim u prehrani, postaje i izvrstan izbor za korištenje u liječenju niza bolesti, osobito štitne žlijezde. 

Nova linija cvijeta soli sa začinima za šarenilo okusa.
 

Solana Nin je razvila izvanrednu liniju cvijeta soli obogaćenu raznovrsnim začinima, koja savršeno nadopunjuje okuse različitih jela. Cvijet soli ima niži udio natrijevog klorida i preporučuje se dodavati u jela neposredno prije konzumacije kako bismo iskoristili sve ljekovite prednosti koje pruža. U kombinaciji s čili papričicom savršen je za unaprjeđivanje okusa hrane s pikantnim završetkom, a obogaćen svježim zelenim paprom uz blagu ljutinu, donosi svjež, voćni dodir na tanjuru.

Sušeni kapari, kao nezamjenjiv dodatak u mediteranskoj kuhinji, u kombinaciji s ninskim cvijetom soli imaju intenzivan i lagano gorkast okus. Sušene kapare imaju karakterističnu aromu koja je pikantna, pomalo kiselkasta i svježa. Njihov okus može dodati slojevitost i osvježavajući element jelima.

Uz to, nježni topljivi cvijet soli kombiniran je i s dragocjenim prirodnim esencijama mirisne korice limuna. Sušena korica limuna daje jelu citrusni okus s blagom gorčinom i osvježavajućom notom. Sušenje limunove kore koncentrira prirodne arome i esenciju limuna.

"Izbor najukusnije kombinacije začinskog cvijeta soli ovisi o osobnom ukusu i preferencijama svakog pojedinca. Važno je eksperimentirati s različitim kombinacijama i pronaći onu koja najbolje odgovara vašem ukusu.", objašnjavaju nam ovi majstori za bijelo zlato...i zato bacite se u potragu za svojom "THE" soli. 

Što mislite, koja kombinacija začinskog cvijeta soli će vam biti najukusnija?

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.