Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Božićni kolači - inspirirajte se slatkim čarolijama blagdana

Božićni kolači - inspirirajte se slatkim čarolijama blagdana

Neodoljivi recepti

Kolači, kolačići, keksi, keksići - potpuno je nevažno, jer mi vam donosimo recepte za neodoljive slastice koje su postale neizostavan dio svakog Božića. Inspirirajte se i kreirajte prave delicije sreće! Neka se miris blagdana rasprši vašom kuhinjom!

Svi članci
04. prosinac 2023.

Božićno vrijeme  obilježeno je raznim tradicijama, a jedna od najslađih i najomiljenijih svakako su božićni kolači. Ovi mirisne i ukusne slastice često se pripremaju u danima pred Božić, stvarajući toplinu i ugođaj u domovima diljem zemlje. Priprema božićnih kolača s godinama je postala obiteljski ritual koji okuplja generacije i stvara trajne uspomene. Božićni keksi, prhki kolači ili pak tradicionalni suhi božićni kolačići, koji god se pripremaju, osim što su ukusni, donose radost, ljubav i bliskost tijekom ovog posebnog vremena godine. 

Božićni kolači  svoje korijene vuku još u receptima srednjovjekovne Europe, gdje su tada prvi put korišteni moderni sastojci poput cimeta, đumbira, crnog papra, badema i suhog voća. 

 Sredinom 19. stoljeća, počeli su se koristiti različiti metalni kalupi za kolače, koji su davali božićnim kolačićima posebnu čar. Ovi oblici često su prikazivali stilizirane oblike s božićnim motivima poput božićnog drvca, snjegovića ili zvjezdica. Zahvaljujući dostupnosti ovog pribora, počeli su se pojavljivati i prvi recepti za božićne kolače s takvim oblicima. Božićne kolačiće djeca često znaju stavljati pod bor uz čašu mlijeka za Djeda Božićnjaka.

Božićni kolači - recepti i ideje za nadolazeće blagdane 

Svatko ima omiljen božićni kolač, bilo da se radi o toplim medenjacima kojima ne možete odoljeti ili hrskavim paprenjacima koji bude sjećanja na djetinjstvo. Raznolikost božićnih kolača često odražava obiteljske tradicije i osobne preference, stvarajući posebnu povezanost s blagdanima. Tijekom božićnih priprema, mnogi se raduju pečenju omiljenih kolača, stvarajući nezaboravne trenutke koji se pamte godinama. Često dogodi da čujemo kako su bakini recepti oni najposebniji jer imaju njezin tajni sastojak- koji uglavnom pokušamo otkriti, a na koncu saznamo da ona jednostavno ima magične ruke. Bilo kako bilo, svatko se barem jednom okušao u izradi tradicionalnih kolača dodajući svoj poseban sastojak kako bi postao nova, unikatna verzija te iz godine u godinu stvarao nove običaje. A mi smo se pobrinuli da vam olakšamo muke po pečenju, pa smo vam pripremili recepte nekih klasičnih, a nekih alternativnih recepata božićnih kolača. Od prhkih, bezgutenskih, kuglofa, zdravih, linzera- za svakoga po nešto! I ne zaboravite da sve sastojke možete pronaći na jednom mjestu - u našoj Tvornici Zdrave Hrane 

Linzeri- malena i ukusna tradicija u zdravom ruhu

Linzer kolači božićni su favorit, poznati po svojoj karakterističnom obliku koji u sredini otkrivaju voćnu marmeladu. Ovi kolači kombiniraju hrskavu teksturu s bogatstvom voćnog okusa, čineći ih izvrsnim izborom za sve ljubitelje slatkiša. Iako je priprema linzera jednostavna, treba voditi računa da se kolačići ne prepeku, a to dosta ovisi i o obliku, jer klasične zvjezdice ranije poprimaju pečenu nijansu od onih okruglih. Sumnjamo da postoji netko ko ih ne voli, a recept za zdraviju, a jednako ukusnu verziju linzera vas čeka ovdje. No, za vas smo pripremili još nešto! Iako je izrada linzera vrlo jednostavna, u slučaju da nemate vremena, za vas imamo naše gotove, Nutrigold linzere bez glutena!

Prhki keksići u veseloj verziji s matchom

U svijetu slastica, jednostavnost često nosi sa sobom poseban šarm, a prhki keksi su upravo takva poslastica koja osvaja srca svojom delikatnošću i jednostavnošću. Ovi keksi predstavljaju savršen spoj hrskavosti i raskošno bogatog okusa. Ovi keksići često su prvi na popisu i za početnike, a posebni su upravo jer su neizostavni na svakom Božićnom stolu. A osim toga, svatko im može dodati svoju posebnu čar i napraviti svoju verziju. Upravo jednu takvu pripremili smo i za vas i to onu s matchom! Prhki keksići s matchom, recept je koji će vas oduševiti na prvu, a tradicija će postati još zanimljivija uz unikatnost ove slastice.

Čokoladni kuglof - kralj božićne trpeze

U moru slasnih kolača, jedan se ističe svojom prepoznatljivom formom i bogatim okusom - kuglof. Ovaj klasični kolač nosi sa sobom notu povijesne elegancije i suptilne raskoši koja ga čini neizostavnim dijelom slastičarske tradicije. Kuglof se priprema od sastojaka koji mu daju specifičan okus i teksturu. Brašno, maslac, šećer, jaja, mlijeko i kvasac često čine osnovu tijesta. Dodaci poput sjeckanih oraha, badema, suhog voća ili čak čokolade obogaćuju kuglof i dodaju mu raznolikost okusa. Jedan od najprepoznatljivijih elemenata kuglofa je njegov jedinstveni oblik. Kuglof kalup, koji često ima izrazito urezane uzorke, čini ove kolače prepoznatljivima. Nakon pečenja, kuglof se često posipa šećerom u prahu ili prelje čokoladnom glazurom, dodatno naglašavajući njegovu elegantnost. Njegova bogata aroma i jedinstveni oblik čine ga idealnim darom, kao i raskošnom dodatkom blagdanskom stolu. Miris svježe pečenog kuglofa u domu često budi nostalgiju i stvara atmosferu topline. Za vas imamo savršen recept za kuglof i to onaj s pirovim brašnom! Krenite u avanturu stvaranja tradicije s dodatkom vaše čarolije!

Keksokolači s voćem i orašastim plodovima

Inačica talijanske slastice od voća i orašida koja se tradicionalno priprema u Italiji pogodna je za vegane, ali i one koji ne žele pretjerati sa slasticama tijekom blagdana. Keksokolači, u obliku delikatnih keksa, pridodaju slatku hrskavost koja se savršeno uklapa s mekoćom voća i bogatstvom orašastih plodova. Kombinacija različitih tekstura stvara pravo malo blagdansko čudo u svakom zalogaju. I na kraju, tu je čokolada, vječni simbol slatkih užitaka. Čokoladna isprepletena u ovim keksokolačima dodaje sloj raskoši, pružajući završni dodir slatkog zadovoljstva. Svaki komadić kolača donosi neodoljivu harmoniju slatkog, a zdravog okusa. Neka Božić bude prilika za pravljenje zdravih kolača, a ovaj naš keksokolač, neka bude prvi na vašem popisu!

Keksići s limunom i makom - sočna slastica bez mane!

Ovi sočni kolači unikatna je zamjena za tradicionalne suhe božićne keksiće. Kombinacija pirovog i tapioka brašna pruža kolačićima nevjerojatnu teksturu, gdje hrskavost susreće nježnost, stvarajući savršeni spoj u svakom zalogaju. Njihova blago slatka aroma, obogaćena citrusnim svježinama, odvodi vas na putovanje maštovitih okusa, podsjećajući na svježi zrak blagdanske jutarnje proslave. Ovaj jedinstveni recept ne samo da razveseljava nepce, već i dodaje sofisticiranu notu blagdanske trpeze.Pri posluživanju, ovi božićni kolačići postaju savršeni pratitelji uz šalicu mirisnog čaja ili kave. Neka njihova prisutnost obogati vaše blagdanske trenutke, bilo da su namijenjeni dijeljenju s najbližima ili uživanju u tišini blagdanskog popodneva. Oduševite svoje bliske i dragocjene goste ovim jedinstvenim božićnim kolačićima koji unose svjetlost i svježinu u tradicionalni blagdanski stol. 

Gingerbread keksići - neizostavan dio Božića

Božićni gingerbread keksići su mali čarobni dodir blagdanskog raspoloženja koji vas vode na putovanje kroz toplinu i mirisne note blagdana. Sa svojom prepoznatljivom aromom cimeta, đumbira i smeđeg šećera, ovi kolačići ne samo da oduševljavaju okusne pupoljke, već i bude osjećaj nostalgije za tradicionalnim blagdanskim slasticama. Kada prvi puta uđete u kuhinju tijekom pripreme ovih kolačića, miris svježe pripremljenog tijesta popunjava prostor, donoseći sjećanja na obiteljske trenutke provedene oko kuhinjskog stola. Gingerbread keksići nisu samo poslastica, oni su mala umjetnost koja povezuje generacije i slavi radost zajedništva. Ovi božićni keksići s godinama su se pretvorili u simbol Božića, pa ih tako mnogi koriste kao ukrase za bor, a kreiraju se i brojne dekoracije s gingerbread likom. Iako je najčešći oblik onaj upravo onaj slatkog čovječuljka medenjaka, može se oblikovati u razne božićne motive, poput zvjezdica, i božićnog drvca, što ih čini ukusnima i privlačnima u isto vrijeme. Osim toga, mogu se raditi s bilo kojim brašnom, pa u svakom trenutku možete kreirati zdravu tradicionalnu poslasticu. Uz šarene šećerne glazure stvorite svoje savršene gingerbread keksiće.

Zdravi božićni kolači s đumbirom 

Božićni keksi od đumbira i cimeta predstavljaju jedinstvenu poslasticu koja donosi toplinu blagdana u svaki dom. Ovi sočni kolačići, prožeti aromom đumbira i cimeta, pružaju autentičan okus tradicionalnih blagdanskih slastica. Prednosti ovih božićnih keksa leže ne samo u njihovom iznimnom okusu, već i u nutritivnim vrijednostima koje nose. Sastojci poput đumbira pridonose probavnom zdravlju i imaju protuupalna svojstva. Cimet, osim što obogaćuje okus, poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, dakle ovi keksi nisu samo poslastica, već i mala doza korisnih tvari koje mogu pridonijeti vašem općem zdravlju! Integralno brašno bogato je vlaknima koja podržavaju probavni sustav, pridonose osjećaju sitosti te pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Osim toga, integralna brašna često sadrže više vitamina i minerala u usporedbi s rafiniranim brašnima, pružajući dodatnu hranjivu vrijednost, a upravo ovi keksi napravljeni su od integralnog brašna! Neka svaki zalogaj božićnih kolačića s đumbirom bude ukusno putovanje bez grižnje savjesti!

Prhke cimet rolice - slastica kojoj rijetko tko može odoljeti

Božićne prhke cimet rolice su savršena mješavina topline cimeta i nježne hrskavosti tijesta koji stvaraju neodoljivu poslasticu koja obasjava prostor blagdanskim duhom. Iako su idealne u bilo koje doba godine, daju posebnu čar blagdanima. Svaka rolica nosi sa sobom bogatstvo mirisa i okusa. Cimet, s njegovom karakterističnom aromom, stvara topao dojam koji se savršeno uklapa u blagdansku atmosferu. Meko tijesto, prhko i nježno, dodaje sloj teksture koji se stapa s punjenjem od cimeta, šećera i maslaca, stvarajući pravu eksploziju okusa u svakom zalogaju. Poslužene uz toplu šalicu kave ili mlijeka, ove cimet rolice postaju neizostavna delicija na blagdanskom stolu. Oduševite svoje bližnje ili uživajte u trenucima opuštanja uz ove božićne prhke cimet rolice. 

Dok Božić sve brže kuca na vrata, recepti za božićne kolačiće čekaju samo na vas kako bi stvorili pravu blagdansku čaroliju. Inspririrajte se našim receptima, stvarajte nove uspomene, kreirajte posebne recepte sa vašim posebnim i tajnim sastojcima, a svoju kuhinju pretvorite u pravu malu božićnu radionicu! 

Za blagdane se nemojte ograničiti samo s ovim receptima, jer još više slatkih tajni možete pronaći na našoj stranici. Osim toga tu je i naša besplatna božićna kuharica kojom se možeš inspirirati s receptima za cijeli blagdanski dan!

P.S. tu je i naš besplatan Newsletter na koji se možete prijaviti besplatno i prilikom prve narudžbe ostvarujete i 10% popusta!

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.