Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Prirodna kozmetika Zeleni detox pripremit će vas za nadolazeću proljetnu sezonu

Zeleni detox pripremit će vas za nadolazeću proljetnu sezonu

Spremni za sunce

Topliji dani sve ranije dolaze, a proljeće samo što nije pokucalo na vrata. Iako ga je vrijeme već najavilo, kalendarski ono još nije tu. Kao i sve što očekujemo, važno se dobro pripremiti. Iako nas topli dani uveseljavaju, oni su znak da dolazi i sezona alergija, a organi poput jetre i žući posebno naporno rade u ovo vrijeme. Upravo zbog toga važno je svoje tijelo polako pripremati na ovu sezonu, a kako bolje nego jednim malim detoxom koji će učiniti veliki korak za vaše tijelo!

Proljeće je vrijeme obnove i preporoda, a proljetni detox može biti ključan korak prema osjećaju svježine i vitalnosti nakon zimskih mjeseci. Detoksikacija tijela u proljeće nije samo očišćenje od nakupljenih toksina, već je i podrška organizmu u prilagodbi na promjene temperature, dulji dan i potencijalne alergene koji se javljaju s toplijim vremenom. Donosimo zašto je proljetni detox koristan i nekoliko ideja kako ga provesti.

Eliminacija toksina

Tijekom zime, našem tijelu može nedostajati svježeg voća i povrća, a konzumacija teške hrane i manje aktivnosti može uzrokovati nakupljanje toksina. Proljetni detox pomaže u uklanjanju tih toksina iz tijela, pružajući osjećaj čistoće i lakoće.

Priprema za alergije

 Proljeće može donijeti i pojačanu pojavu alergija zbog cvjetanja biljaka i povećane koncentracije peludi u zraku. Detoksikacija tijela može poboljšati imunološki sustav i pomoći organizmu da se bolje nosi s alergenima.

Podrška probavnom sustavu

Promjena sezone može izazvati nelagodu u probavnom sustavu, poput nadutosti ili osjećaja težine. Detoksikacija može potaknuti probavu i osigurati bolju apsorpciju hranjivih tvari.

Povećanje energije

Čišćenje tijela od toksina može rezultirati povećanjem razine energije i osjećajem svježine. To može biti posebno korisno za one koji se osjećaju umorno ili iscrpljeno nakon zimskih mjeseci.

Poboljšanje kože

Detoksikacija može imati pozitivan učinak na kožu, čineći je sjajnijom i čišćom. Eliminacija toksina iz tijela može smanjiti pojavu akni i drugih kožnih problema.

Kako provesti proljetni detox?

Ne trebamo spominjati da su redovita tjelovježba, dovoljan unos tekućine te pravilna i zdrava prehrana najvažniji kako bi tijelo uvijek bilo spremno na sve, ali uz malu pomoć, brigu o sebi možete podići na višu razinu. Detoxom organizma potrebno je povećati unos vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidanasa koji uklanjaju nagomilane toksine u organizmu. Voće i povrće vrlo je važno za obnavljanje i čišćenje organizma jer njihove hranjive tvari potiču rad jetrenih enzima. 

Već smo ranije pisali o detoxu prema ayurverdi ili o najboljim namirnicama za proljetni detox  gdje možete vidjeti koje su to najbolje žitarice i povrće za očuvanje organizma. Odlično je spojiti sve prijedloge, uvrstiti sve zdrave namirnice u prehranu i krenuti s detoxom, a kako vam sve ne bi odjednom bilo previše, donosimo za početak zelene detox ideje koje naravno nisu zamjena za svakodnevnu prehranu, već samo mali dodatak svakodvenoj rutini koji može napraviti veliku razliku. Zelene namirnice prepune su brojnih prednosti za zdravlje ( osim kada izazivaju alergiju). Upravo zato odabrali smo nekoliko zelenih sastojaka koji svojom bojom i nutritivnim vrijednostima donose pravo proljetno osvježenje. Vidjet ćete kako se vaše tijelo i s proljećem budi!

Pšenična trava

Pšenična trava je bogata klorofilom i smatra se da potiče broj crvenih krvnih stanica, čisti krv i organe te probavni trakt. Također, stimulira metabolizam i smanjuje količinu kiseline u krvi. Pozitivno djeluje na čir na želucu, ulcerozni kolitis, proljev i zatvor te detoksicira jetru i krv. Visok sadržaj klorofila pomaže u prenošenju kisika u krvi, a smatra se da u tijelu djeluje slično kao hemoglobin. Pomaže u borbi protiv umora, dekoncentracije i bezvoljnosti, a 7,5 grama pšenične trave ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i 175 grama mrkve, salate ili celera.

Preporuča se dnevno koristiti 3 do 5 grama pšenične trave u prahu koju se može pomješati s vodom, sokom, smoothijem ili frapeima, a također ju možete uključiti u omiljene recepte jer odlično se slaže s voćem i povrćem te kao preljev za salatu ili umak. Donosimo vam ideju za smoothie sa pšeničnom travom:

Sastojci:

Priprema:

  • Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte.

Konoplja

Konoplja je već dugo poznata po svojim prednostima i raskosnom nutritivnom sastavu. Konoplja obiluje prehrambenim vlaknima koja blagotvorno utječu na probavne procese te usporavaju otpuštanje energije iz ugljikohidrata zbog čega je idealna za jutarnje podizanje energije. Osim toga, sjemenke konoplje sadrže svih 11 esencijalnih aminokiselina važnih za zdravlje. Uz nekoliko drugih sastojaka, postat će savršen sastojak za detox smoothie koji hrani vaše mišiće i mozak. Opskrbit će vaš organizam vitaminom C i K, bjelančevinama, kalijem te zdravim omega-3 masnim kiselinama:

Sastojci:

Priprema: 

  • Sve sastojke staviti u bblender i izmiksati.

Zeleni čaj 

Zeleni čaj se već stoljećima koristi kao napitak koji potiče zdravlje i blagostanje. Njegova svestrana priroda čini ga izvrsnim saveznikom u procesu detoksikacije organizma. Bogat je antioksidansima, kao što su katehini i polifenoli, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Ovi antioksidansi štite stanice od oštećenja i potiču oporavak tijela. Kofein prisutan u zelenom čaju potiče metabolizam, što može pomoći u sagorijevanju kalorija i poticanju gubitka težine. Osim toga, ubrzani metabolizam podržava eliminaciju toksina iz organizma. Zeleni čaj potiče zdravu probavu i olakšava proces detoksikacije tako što potiče izlučivanje otpadnih tvari iz tijela. Pomaže u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i potiče bolju apsorpciju hranjivih tvari. Osim što je poznat kao topli napitak, zeleni čaj može biti savršen i u smoothieju. Evo jednog zelenog napitka za detox organizma:

Sastojci:

  • Šaka mladih listova maslačka
  • Šaka listova koprive
  • 1 žlica  peršina
  • 4 dcl zelenoga čaja
  • 1 banana
  • 2 naranče

Priprema:

  • Dobro oprane bilje izmiksati u blenderu.
  • Dodati ohlađeni zeleni čaj, bananu i oguljene naranče.
  • Sve ponovo skupa izblendati.

Kopriva

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Uz to, kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena konzumiranja koprive, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja. Čaj od koprive od davnina se koristio za jačanje imuniteta i povoljni utjecaj na metabolizam, a pomaže i kod problematične kože. Kopriva je izvrsna podrška anticelulitnim tretmanima kod kojih je, uz masaže i vježbe, važno djelovati i "iznutra". Upravo zato vam donosimo odličan recept za smoothie od koprive, kako bi osim čaja mogli uživati i u drugim oblicima ovog izvrsnog napitka:

Sastojci:

 Priprema:

  • Sve sastojke izmiksati u blenderu.

Prije početka bilo kakvog programa detoksikacije, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lijekove. Proljetni detox može biti odličan način za osvježavanje tijela i pripremu za tople dane koji dolaze!

A kako bi znali sve o novim proizvodima, popustima i receptima, besplatno se pretplatite na naš newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.