Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Proljeće je vrijeme za detox i čišćenje prema Ayurvedi

Proljeće je vrijeme za detox i čišćenje prema Ayurvedi

Generalno je proljeće zdravo doba godine.

Ako vam se dogodi da ste se prejeli (a znamo da jeste u ovo blagdansko vrijeme), osjećate težinu u tijelu, umor i slabost, poslušajte prirodne znakove kojima vam tijelo daje do znanja kako valja promijeniti način prehrane i olakšati organizam.

Doba kada se uspavana priroda budi, kada izlazimo iz sivila u šarenilo boja, raspoloženja i emocija. Kako priroda cvjeta tako i naše raspoloženje i volja jačaju. Sve oko nas vibrira, sve je živo i sve se pokreće. Slični procesi se pokreću i u našem tijelu.

U proljeće su najaktivniji organi jetra i žuč koji su glavni za čišćenje i procesuiranje toksina iz tijela. Jetra, pluća, bubrezi i drugi vitalni organi svakodnevno rade bez prestanka kako bi  "detoksicirali" tijelo, a upravo prehrana bogata nutrijentima, temeljena dominantno na neprocesiranim ili minimalno procesiranim namirnicama je najučinkovitija moguća pomoć jetri za kvalitetni “detox”, odnosno čišćenje organizma od toksina. 

Ajurvedska pravila za proljetni detox

Jedite manje obroke više puta dnevno, a između obroka jedite voće. Tijekom proljeća izbjegavajte tešku i masnu hranu, slatke, kisele i slane namirnice jer imaju tendenciju povećati Kapha doshu.

Striktno izbjegavajte crveno meso i tunu, mliječne proizvode osim mlaćenice i lassija te povremeno svježeg sira ili ghee-a. Morski plodovi ili pačje meso isto povećavaju Kapha doshu tako da bi i to trebalo izbjegavati.

Žitarice koje trebate izbjegavati su: pšenica, smeđa ili bijela riža (osim basmati vrste), tjestenine (kukuruzna, rižina ili neka druga vrsta koja nije pšenična je ok), bijeli kruh i pekarski proizvodi. Izbjegavajte avokado, banane, kokos, lubenicu ili dinje, krastavce (friške ili ukiseljene), buće ili tikve.

Dobar proljetni ručak uključuje juhu od mungo graha i basmati riže sa Gheeom. Vrijeme je za razbuđivanje, čišćenje i akciju! Priroda se budi pa bi bilo logično da čovjek ne ostane spavati zimski san.

Prvenstveno, za početak dana, odnosno za doručak možete jesti voće, zobene ili ječmene pahuljice krupnog tipa (s bademima i grožđicama) ili pak palačinke s heljdinim brašnom.

U danu jedite namirnice koje su gorke, trpke i ljute kao što su leća, grašak, slanutak, grah, soja.

Od žitarica dajte prednost ječmu, amarantu, heljdi, prosu i zobi, a najbolje voće su jabuke, kruške, nar, bobičasto voće, trešnje, marelice i suho voće kao grožđice.

Povrće koje je naročito dobro je ono sezonsko - artičoke, šparoge, cikla, brokula, karfiol, mrkva, salata, rotkvica i sve vrste zelenog lisnatog povrća. Luk i češnjak s umjerenim začinima također su poželjni u ovoj sunčano-cvjetnoj sezoni.

Mnogi ljudi imaju naviku raditi veliko čišćenje doma u proljeće, a jednako tako važno je i očistiti organizam iznutra. Proljeće je idealno doba godine za post sa sokovima pa su dobrodošli sokovi od jabuke, nara ili bobičastog voća. Umjesto mlijeka, ujutro popijte čašu tople vode s medom i limunom, kako bi potaknuli probavne vatre i očistili organizam.

Kurkuma čisti tijelo i smanjuje upale. Baš zato, s njom se poigrajte u kuhinji i pripremite:

Kurkuma nije samo začin, već i prirodan lijek, koji se zbog izuzetnog učinka na zdravlje i detoksikaciju organizma odavno upotrebljava u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Za njezino je blagotvorno djelovanje posebno zaslužan kurkumin, koji čuva organe odgovorne za čišćenje tijela od kancerogenih i drugih štetnih tvari. Znate što vam je činiti, uvrstite više kurkume u prehranu!

nutrigold kurkuma

Najbolji čajevi za detoksikaciju

U postblagdanski jelovnik svakako je korisno uvrstiti i čajeve za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od toksina. Najbolji izbor su organski čajevi poput zelenog čaja, čaja od koprive i čaja od šipka koji blagotvorno djeluje na probavu. Zeleni čaj je primjerice bogat izvor teina – prirodnog spoja koji na organizam djeluje kao stimulans te smanjuje osjećaj umora što ga čini idealnim vrućim napitkom za jutarnje razbuđivanje i dobar početak dana! Čajevi su odličan način da unesete dovoljno tekućine tijekom dana, a svi znamo da je hidratacija neophodna za normalno funkcioniranje organizma.  

Kako bi vaš organizam normalno funkcionirao, ne zaboravite piti dovoljno tekućine tijekom dana. Pobrinite se da prvih sat vremena nakon buđenja i posljednja dva sata prije spavanja ne koristite mobilne uređaje, laptope i drugu elektroniku. Svjetlo koje emitira elektronika sprječava proizvodnju izrazito važnog hormona melatonina. Nedostatak melatonina (koji se javlja nakon 45. godine života ili čak i ranije) dovodi do poteškoća s detoksikacijom i kompromitiranja imunološkog sustava.

Proljeće je idealno za aktivnosti na otvorenom, ali i post

Poželjno je intenzivnije vježbati, a aktivnosti kao što su trčanje, joggiranje, planinarenje i bicikliranje su odličan izbor! Redovito prakticirajte duboko disanje jer se toliko toksina oslobađa kroz pluća. Joga je sjajna tjelovježba i dobar način da se riješite nakupljenog stresa. Boravite na svježem i po mogućnosti čistom zraku, što je više moguće. Šetnja parkom, umjesto čitanja novih vijesti na mobilnom uređaju, može učiniti veliku razliku.

Ovo je jedino doba godine kada nam Ayurveda govori da možemo slobodno postiti. Najbolje bi bilo jednom tjedno i to na soku od jabuke ili nara. Izbjegavajte hladna pića i sladolede, strpite se do ljeta kada je to poželjno!

Također, ne zaboravite se i opustiti. Napunite kadu toplom vodom, dodajte u nju šaku mineralnih soli i latice suhog ili svježeg cvijeća: ruže, lavande, nevena, te suhu koricu citrusnog voća. Uživajte u lakoći proljeća čistim i punim plućima! Opijeni božanstvenim mirisima prirode koja se budi.

Ayurveda je tzv. prirodna medicina i ona nas podučava kako na prirodan način ostvariti harmoničan, sretan i balansiran život. Nekoliko vrijednih savjeta ayurvede upoznajte kroz naše prethodne tekstove:

Prijavite se na naš besplatan NEWSLETTER i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.