Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Proteinske pločice ili proteinski shake - što je bolje?

Proteinske pločice ili proteinski shake - što je bolje?

Proteinske pločice i shakeovi opskrbit će vaše tijelo vrijednim i prijeko potrebnim proteinima!

Proteinske pločice i proteinski shakeovi vam pružaju unos kvalitetnih proteina. U nastavku članka pročitajte jesu li proteinske pločice ili proteinski shakeovi bolji izbor za vas.

Proteinske pločice i proteinski shakeovi su brza i jednostavna rješenja za unos potrebne i preporučene količine proteina, bilo prije ili poslije vježbanja. Poslužit će i kao praktičan i zasitan međuobrok tijekom užurbanog radnog dana. 

Na tržištu je dostupan čitav niz proteinskih pločica, proteinskih shakeova i proteina u prahu, a mnoge početnike u svijetu proteina zanima koju je proteinsku opciju najbolju odabrati. Je li bolje kupiti proteinski prah i napraviti shake ili je jednostavnije i bolje kupiti gotovu proteinsku pločicu?

Sastavili smo za vas kratak vodič kako bismo vam pomogli da odlučite koji je proteinski proizvod pravi izbor za vas. 

Proteinske pločice ili proteinski prah - što je praktičnije?

I proteinski prah i proteinske pločice su praktični načini za povećanje unosa proteina tijekom dana. Proteinske pločice su jednostavan i brz međuobrok bogat proteinima kada ste u pokretu. Obično sadrže visok udio bjelančevina nauštrb ugljikohidrata i masti te su omiljeni izbor sportaša, ali i rekreativaca koji paze na unos proteina. Mogu poslužiti kao:

  • brzi doručak kada ste u žurbi
  • brzi zalogaj na poslu ili na fakultetu
  • praktičan međuobrok tijekom sportskih aktivnosti
  • međuobrok prije ili poslije treninga
  • desert uz kavu koji će vas zasititi

Proteinska pločica stane u svaki džep (ili ladicu) i dobro ju je imati pri ruci kada vas uhvate iznenadni napadaji gladi ili jednostavno želja za slatkim. Ne moraju se držati u hladnjaku pa su odličan izbor za ponijeti u ruksaku, ako vam je potrebna snaga dok ste primjerice u šetnji ili na planinarenju. Nasuprot tome, proteinske shakeove treba popiti unutar nekoliko minuta nakon što su napravljeni jer u suprotnom počinju gubiti svoju svježinu.

Ako pak razmišljate o izradi proteinskih obroka kod kuće, onda je zasigurno lakše napraviti proteinske shakeove nego napraviti vlastite visokoproteinske pločice. Sve što trebate za shake je vaš proteinski prah i voda ili mlijeko. Po želji možete dodati voće, povrće i druge dodatke poput kakao praha ili maslac od kikirikija. Ubacite sastojke u blender i proteinski napitak je spreman za piće u roku od 30 sekundi.

Proteinske pločice i proteinski prah: Što je svestranije?

Jedna od velikih prednosti proteinskog praha je taj što je uistinu vrlo svestran. S njim možete napraviti niz različitih shakeova i smoothieja samo mijenjajući sastojke. Ne samo da svoj proteinski prah možete koristiti u smoothiejima, možete ga dodati i različitoj hrani i pićima kako biste ju još više aromatizirali i nutritivno obogatili. Proteinski prah također možete dodati zobenim pahuljicama, smjesi za palačinke i drugim slasticama. S druge strane, proteinske pločice manje su „svestrane“ jer se obično jedu takve kakve jesu - kao pločice.

Na što treba obratiti pozornost pri odabiru proteinske pločice?

Sve proteinske pločice i proteinski prahovi će se razlikovati po svom nutritivnom sadržaju pa je najbolje provjeriti deklaracije na svakom pojedinom proizvodu za detaljnije informacije o njihovim sastojcima.  U svakom slučaju, trebali biste obratiti pozornost na sastojke, njihove omjere i finalne vrijednosti makronutrijenata same pločice.

Proteini su ključni makronutrijent u proteinskim pločicama. U odnosu na obične pločice ili razne slatkiše, njihov je udio obično veći.  Proteinska pločica mora imati najmanje 12 % proteina u svojoj ukupnoj energetskoj vrijednosti kako bi se mogla nazvati izvorom proteina i nositi oznaku proteina ili proteinske pločice. Ukoliko tražite proteinsku pločicu s visokim udjelom bjelančevina, onda biste trebali odabrati pločicu s minimalno 20% proteina. Dakle, ako tražite pločicu s većim udjelom proteina, posegnite za onom koja sadrži najmanje 20 g proteina po porciji.

proteinska pločica

Jesu li bolje proteinske pločice ili proteinski prahovi?

Općenito govoreći, proteinske pločice obično nude bolju ravnotežu makronutrijenata od proteinskih prahova. Proteinski prah obično ima niži udio masti i ugljikohidrata od pločica. Zbog toga ponekad možete osjećati glad nakon što ga popijete. Neke proteinske pločice imaju dodatne šećer i kalorije, stoga pripazite da kupite proteinske pločice s niskim sadržajem šećera.

Proteinske pločice i proteinski praškovi: što vas čini dulje sitima? 

Smatra se da žvakanje hrane, umjesto uzimanje u tekućem obliku, povećava fiziološke reakcije koje dovode do toga da se osjećate zadovoljnije. Cjelovite namirnice se također probavljaju sporije od tekućina. To znači da ćete nakon konzumacije proteinskih pločica biti siti (i zadovoljni) i vjerojatno nećete posegnuti za omiljenim keksima ili čokoladama. Pločice također obično sadrže više vlakana što će vam opet pomoći da se dulje osjećate sitima.

Što je bolje konzumirati nakon treninga - proteinski shake ili pločice?

Ako ste vježbali, važno je da unosite dovoljno proteina kako biste pomogli rastu i obnovi mišića i održavanju mišićne mase. Neka istraživanja pokazuju da se aminokiseline brže prenose u krvotok kada se konzumiraju u tekućem obliku, što znači da kada popijete proteinski shake, aminokiseline će biti brže dostupne, a samim time će i brže djelovati na obnovu vašeg mišićnog tkiva. Preporučuje se popiti proteinski shake unutar 60 minuta nakon treninga. Dakle, za obrok nakon treninga proteinski shake s jednostavnim ugljikohidratima je bolji odabir, ali i proteinske čokoladice mogu poslužiti ako pri ruci nemate shake. 

Zeleni shaker za proteine

Postoje li veganske alternative?

Jednom riječju da! Postoji mnogo opcija kada su u pitanju veganske proteinske pločice i veganski proteinski prahovi. Tradicionalni proteini sirutke, odnosno whey proteini i kazein proizvode se iz mlijeka i stoga nisu prikladni za vegane. Umjesto toga, morat ćete se odlučiti za proteinske prahove i proteinske pločice koje sadrže proteine biljnog podrijetla. Veganski izvori proteina uključuju mahunarke, žitarice i sjemenke. Najpopularniji biljni proteini su:

Prilikom kupovine veganske proteinske pločice, uvijek odaberite onu koja po mogućnosti ima više izvora proteina, odnosno koja kombinira više izvora proteina na popisu sastojaka, primjerice protein graška i protein soje. 

Veganska proteinska pločica

Gdje kupiti proteinske pločice?

Proteinske pločice mogu poslužiti kao međuobrok tj. brz izvor energije! U našoj Tvornici Zdrave Hrane pronaći ćete veliki izbor visokokvalitetnih proteinskih pločica i proteinskih čokoladica. U ponudi imamo opcije i za vegane i vegetarijance, organske proteinske pločice i naravno veliki izbor okusa, tako da ćete sigurno pronaći svoju omiljenu proteinsku pločicu. Najpopularniji okusi proteinskih pločica su:

Gdje kupiti proteinski prah? 

Ako ipak preferirate proteinske shakeove, savjetujemo vam da kupite proteinski prah, shaker i jednostavno napravite svježi napitak. Na tržištu su danas dostupni proteinski prahovi iz različitih izvora, tako da osim uobičajenih proteina od sirutke (whey proteina), sve su popularniji i biljni izvori proteina koji su pogodni za vegane i vegetarijance, ali i za osobe s intolerancijom na laktozu. Ako još niste upoznati s proteinskim prahovima, svakako vam savjetujemo da pročitate naš prethodni članak u kojem smo detaljno objasnili što su proteini u prahu, zašto ih je važno uzimati i kako odabrati najbolji proteinski prah za vaše potrebe. Whey proteine i biljne proteine najviše kvalitete možete kupiti putem našeg webshopa

Nutrigold whey protein u prahu

Proteinske pločice ili shake - što izabrati? 

Proteinske pločice i proteinski shakeovi imaju svoje prednosti i nedostatke pa je nemoguće jednoglasno odabrati pobjednika. Izaberite opciju koja vam najbolje odgovara i vodite računa da je odabrani proteinski dodatak dio uravnotežene prehrane i aktivnog načina života. 

Ako se ipak ne možete odlučiti između proteinskih pločica i proteinskih prahova naš je savjet da u prehranu uvrstite obje alternative. Proteinski shakeovi odličan su izbor kad ste kod kuće i možete ih jednostavno pripremiti u nekoliko sekundi, a proteinske pločice odlična su alternativa kada ste u pokretu i nemate pri ruci blender i sve sastojke potrebne za shake.

Zanimat će vas i...

Za još mnogo savjeta i zdravih recepata prijavite se na naš NEWSLETTER

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.