Izbornik
0 kom
Kupon je obračunat - Obriši
Dostava: Besplatno
Osnovica za izračun PDV-a: € 0,00
Ukupan PDV: € 0,00
Ukupno bez dostave: € 0,00
Sveukupno: € 0,00
0
Početna Zdravi kutak Super hrana Što su shoyu i tamari te kako ih koristiti u kuhinji?

Što su shoyu i tamari te kako ih koristiti u kuhinji?

Objavljeno: 20. kolovoz 2017.

Što su shoyu i tamari te kako ih koristiti u kuhinji?


Sigurno ste u brojnim receptima znali pročitati riječ "tamari", a iza te riječi napisano "soja sos". Također ste sigurno čuli kako je shoyu sojin umak izvrstan za marinade i roštilje. Moguće je i kako ste čuli da postoji poseban japanski umak od soje. Ako ste potpuno izgubljeni u moru informacija, vrijeme je da upoznate dvije varijante sojinog umaka i da konačno znate koji je vaš odabir!

Tamari i Shoyu su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje. Fermentirani prehrambeni proizvodi su namirnice u čijem je sastavu barem jedna komponenta bila podvrgnuta djelovanju mikroorganizama (bakterije, kvasnice ili plijesni) zbog čega su nastupile karakteristične kemijske i organoleptičke promjene.

 

Shoyu je soja sos napravljen od soje i pšenice. Japanci su naslijedili tradiciju pravljenja shoyu od Kineza. Dolaskom soja sosa na Zapad nastala je zbrka jer je zabunom predstavljen kao ''tamari'' no razlika između shoyu i tamari sosa je u tome što tamari nastaje u toku fermentacije sojinog misa.

Shoyu soja umak - Organski 500ml Yakso

Fermentacija tamari i shoyu sojinih umaka traje oko godinu dana na normalnoj temperaruri u drvenim bačvama, a vrsta plijesni koja se koristi za taj proces naziva se Aspergillus oryzae (koji). Razlike u sastavu između ova dva proizvoda, koje proizlaze iz različitih procesa proizvodnje, jesu te što tamari u sebi sadrži samo sojinu kašu i morsku sol, tako da mu je i okus nešto jači i oštriji. Shoyu se proizvodi iz soje i morske soli, uz dodatak prepečene pšenice i blažeg je okusa.

Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća, a tijekom ljetne sezone njegova prodaja se povećava jer služi kao brza i iznimno ukusna roštilj marinada. Tamari umak od soje izrađen je pak od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice. Ne sadrži gluten, a nastaje kao "nus-proizvod" pri proizvodnji sojinog misoa. Tamari je tekućina koja se izlučuje iz soje procesom fermentacije. Ima iste hranjive vrijednosti kao i shoyu, ali tamniju boju i slaniji okus i stoga se koristi u dvostruko manjoj količini u odnosu na shoyu. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane.

Tamari bez glutena 500ml Probios

Prehrambene vrijednosti su im ipak slične. To su proizvodi bogati aminokiselinama, dakle dobri izvori bjelančevina. Osim toga, sadrže i mikroorganizme koji su nam potrebni za prirodnu fermentaciju u crijevima, što znači da olakšavaju probavu hrane. Svakako treba znati da za razliku od shoyu umaka koji sadrži pšenicu, osobe koje ne podnose gluten mogu koristiti tamari.

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.
Autor:
Tara Lukičić
Svi članci ovog autora
Komentari (1)

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Antonija Ožvald ožujak 2018
Prijavljujem se za dodatne savjete i zdrave recepte
Danas izdvajamo za tebe
Newsletter
Prijavom ostvari 10% popusta na prvu narudžbu
Primaj besplatne savjete i recepte svijeta zdrave prehrane