Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Sezam - ukusne i ljekovite sjemenke što prije uvrstite u prehranu

Zašto je sezam tako zdrav i kako ga uvrstiti u prehranu?

Za dobro zdravlje jedite sjemenke!

Sezam je izuzetno ukusan, ali i ljekovit - snižava krvni tlak, štiti od raka, poboljšava zdravlje kostiju, regulira probavu. 

Sjemenke sezama koristimo kao ukras na kiflicama, pletenicama, pogačicama i raznim drugim pecivima, a da nismo ni svjesni bogate nutritivne vrijednosti koje sezam posjeduje.

Bez obzira na vaše prehramebene preferencije, sjemenke sezama mogu naći put do vašeg tanjura. Možete ih jesti kao dio glavnog jela, samljeti ih i dodati u napitke, juha, variva ili ih koristiti u malim količinama kao začin u različitim jelima. Vrijemo je da zajedno upoznamo sve nutritivne i zdravstvene prednosti čudesnih sjemenki sezama!

Sjemenke sezama - zlatne, smeđe i crne

Osim visokog udjela proteina, sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina od kojih su najpoznatije linolna i oleinska. U 100 grama sezamovih sjemenki se nalazi 572 kalorije, 50 grama masti od toga 41 gram nezasićenih masti, 23 grama ugljikohidrata, a od toga 12 grama dijetalnih vlakana te 18 grama proteina. Uz to, sjemenke sezama sadrže mnoge fitokemikalije koje djeluju antioksidativno, kao što su lignani sezamin i sezamolin.

Sjajno, zar ne!? 

Nutrigold sjemenke sezama u plastičnoj prozirnoj ambalaži od 750 grama.

Zašto je sezam zdrav? 

Sezam ima pozitivan učinak na razne bolesti i stanja organizma. Istraživanja su pokazala da sezam i njegovo ulje pomažu u borbi protiv šećerne bolesti, a redovita konzumaciju sprječava razvoj dijabetesa. Dokazano je i da korištenje isključivo sezamovog ulja pomaže regulirati šećer u krvi te pospješuje učinak lijekova.

Zbog prisustva većih količina magnezija, sezamove sjemenke pomažu sniziti krvni tlak i održati ga u ravnoteži. Sastojak sjemenki i ulja sezama po imenu sezamol pomaže spriječiti oštećenja DNA koje uzrokuje radijacija, dok visoka razina magnezija smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Sezam je bogat vlaknima koja su poznata po svom pozitivnom djelovanju na probavu, a redovita konzumacija spriječit će konstipaciju i slične zdravstvene tegobe, a ponovno zahvaljujući sezamolu, konzumacija sezamovog ulja ili sjemenki pomaže spriječiti aterosklerozu i održava zdrav krvožilni sustav.

Sezam daje novu dimenziju okusa najrazličitijim jelima! 

Iako postoje svijetle i tamne vrste sezama, u nas se najčešće koristi bijeli sezam lagane orašaste arome. Za početak, kada ga kupite, stavite ga u cjedilo, lagano isperite pod mlazom vode, posolite po želji i tako mokar sezam stavite na zagrijanu teflonsku tavu. Pecite na laganoj vatri, stalno miješajući drvenom žlicom. Sezamove sjemenke lagano će krckati, porumenjet će i otpuštati karakteristične mirise i arome. Kada je boja idealna – rumena, a ne tamno smeđa ili crna, sezam uklonite s vatre i stavite u posudu. Tako pripremljen sezam možete koristiti u razne svrhe kao dodatak vašim gastro delicijama.

Hladnim prešanjem prženih sezamovih sjemenki dobivamo cijenjeno tamno ulje sezama. Možemo ga koristiti za pirjanje, pečenje, prženje, ali i pripremu umaka te salatnih preljeva. Sezamove sjemenke odlično se slažu s tjesteninom i rižom te raznim drugim kuhanim žitaricama pa već gotovo jelo možemo slobodno posuti s malo sezama.

Sjemenke sezama - upotreba i recepti 

Svako jelo pripremljeno u woku na kraju možete posuti sezamom za još bogatiji okus. Žlicu sezamovih sjemenki možemo dodati i omiljenim žitaricama za doručak ili jogurtu. Kombinacijom rižinog octa, tamarija (umak od soje), zgnječenog češnjaka i pečenih sjemenki sezama dobit ćemo izvanredan salatni preljev. Sjemenke sezama s malo limunovog soka dobro se slažu sa povrćem kuhanim na pari.

Ukratko, sa sezamom možemo oplemeniti svako jelo. Bitno je samo malo baciti oko na naše recepte s njim:

I to je to! Sezam je jednostavno zakon! 

sjemenke sezama pecivo

Gdje kupiti sezam? 

Različite vrste sezama iz organskog uzgoja možete kupiti u našem webshopuA ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Diana Hilje, 03. kolovoz 2019.
Super ste

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.