Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Griz s malinama - najdraži proljetni doručak
Doručak

Griz s malinama - najdraži proljetni doručak

Svi recepti
20. travanj 2022.

Nekoć smo znali i pripremali samo jednu vrstu griza - onaj pšenični, pripremljen na mlijeku i začinjen s malo šećera i kakaa.

Danas postoji toliko sjajnih i hranjivijih alternativa - od rižinog i kukuruznog do pirovog i heljdinog. Griz je zapravo grubo mljevena žitarica. Pšenična krupica dobiva se istim postupkom mljevenja kao i brašno, no granulat je nešto veći, od 0,3 do 1 milimetra. Sitne male granule pšenice kuhaju se u vodi ili mlijeku, nekoliko minuta, dok ne omekšaju, ne zgusnu se i postanu kremaste konzistencije. Ovog puta, nećemo posegnuti za granulatima pšenice već pira.

Pirova krupica, poznatija kao griz prava je multifunkcionalna namirnica fantastičnih svojstava. Pretjerano bi bilo reći kako je zaboravljena, ali se ni približno ne koristi koliko bi mogla. Uglavnom čuva odavno stečene pozicije u carstvu dječje prehrane. Izraz griz, odnosno gris za pšeničnu krupicu došao je od njemačkog naziva za grubo mljevene žitarice, u prvom redu pšenicu.

Usredištu gurmanske pozornosti pir se često nađe u obliku okruglica, žličnjaka, njoka i sličnih delicija od griza no prije kuhanja upoznajte pirov griz - relativnu novost u svijetu griza. 

Pir je žitarica koja u svome sastavu ima gluten koji utječe na organizam posve drukčije od pšeničnog glutena. Lakše je probavljiv, iznimno bogat hranjivim tvarima. Vitamini B kompleksa i vitamin E glavni su elementi pira. Protuupalno djelovanje i djelovanje na probavni sustav glavne su značajke ove namirnice. Pir se preporuča od početaka dohrane vaših najmlađih što svjedoči njegovoj nutritivnoj vrijednosti ali i blagom učinku koji ima na vaš organizam. Skuhajte griz od pira na mlijeku ili u vodi od kompota, dodajte malo voća, možda malo cimeta, meda ili nekog drugog začina i ukusan obrok za vašu djecu je spreman. 

U ovom receptu, pirov griz kuhat ćemo na napitku od badema. On će dodati grizu slatko-orašasti okus...baš ono što trebamo u ovom doručku koji bez problema može biti desert. Kad ste lijeni za izrade kolača i torti, griz će biti sjajna slatka kombinacija. To nam je dokazao u nekoliko recepata poput:

RIŽIN GRIZ S MARELICAMA

PUFASTE PALAČINKE OD GRIZA

HELJDIN GRIZ S JAGODAMA

Sezona je ukusnih malina i prava je prilika za pripremu neodoljivog griza s ovim slatkim bobičastim voćem. U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog okusa, no to je tek djelić onoga što dobivamo u ovom ljekovitom voću. 

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno, sprečavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka. Među antioksidansima u malini je i vitamin C - 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B skupine te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalija, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezij, mangan, bakar.

Trebamo li još motiva za spremanje ovog deserta, pardon, doručka? 

Priprema:

  1. Maline kuhajte na laganoj vatri s 3 žlice šećera trske i malo vode dok skroz ne omekšaju.
  2. U loncu pomiješajte mlijeko, sol, sirup od agave i vaniliju, pustite da zakuha pa dodajte griz neprestano miješajući dok se ne zgusne.
  3. U posudicu za serviranje stavite prvo griz, pa sloj malina, pa opet griz i maline na vrh.

Novi NEWSLETTER vas čeka.

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.