Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Joga kod kuće za početnike: Osnove, oprema i savjeti

Joga kod kuće za početnike: Osnove, oprema i savjeti

Joga nam pomaže da se oslobodimo stresa i napetosti te pronađemo unutarnji mir.

Saznajte što vam sve treba za uspješan početak vježbanja joge kod kuće. U nastavku članka donosimo nekoliko korisnih savjeta za ugodno i jednostavno upoznavanje s ovom drevnom disciplinom.


Joga za početnike - vježbajte iz udobnosti vlastitog doma!

Joga (yoga) je istočnjačka spiritualna vještina s tradicijom dugom više od 5000 godina. Riječ joga na sanskrtskom jeziku ima nekoliko značenja, no ono najčešće označava sjedinjenje, odnosno povezanost tijela, uma i duha. Joga svoje korijene vuče iz Indije, a posljednjih je godina osvojila i srca zapadnjaka. Riječ je o filozofskom sustavu koji se temelji na ideji da se kroz fizičke vježbe (poze ili asane), disanje (pranayama) i meditaciju može postići unutarnji mir, samospoznaja i spokoj uma.

Joga se često smatra vrstom holističkog pristupa zdravlju i dobrom raspoloženju jer se fokusira na cjelinu tijela, uma i duha. Može se vježbati u različitim oblicima, od dinamičnih vježbi do onih mirnih i meditativnih, u grupi ili samostalno, u dvorani, kod kuće ili na otvorenom. Cilj joge je povećati fleksibilnost, jačinu, izdržljivost te potaknuti mentalni i duhovni rast i razvoj pojedinca. 

Zašto je joga dobra za vaše zdravlje? 

  • joga poboljšava fleksibilnost i jača tijelo
  • smiruje um
  • povećava samopouzdanje
  • poboljšava spavanje
  • pomaže u smanjenju bolova
  • poboljšava kvalitetu života

Može li se joga vježbati kod kuće?

Mnogima od nas, u užurbanoj svakodnevici, ponekad je teško uspostaviti redovitu praksu joge, posebno ako ona zahtjeva odlaske u dvorane ili joga studije. Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma. Stoga, ako ste početnik u svijetu joge i želite ju početi prakticirati kod kuće, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta  koji će vam pomoći da prije svega započnete. A jednom kada počnete, sigurni smo da nećete tako lako prestati jer u jogu se čovjek brzo zaljubi! 

Najpoznatiji citat Ashtanga gurua Pattabhi Joisa je "vježbajte jogu i sve će doći". Dosljednim otvaranjem tijela i uma kroz jogu istina se otkriva s vremenom, a s istinom dolazi duboki mir.

Pa krenimo redom, evo kako započeti s prakticiranjem joge kod kuće i što vam sve treba od opreme za ugodno i sigurno vježbanje

Joga kod kuće

Stvorite udobno mjesto za vježbanje joge u svom domu

Ako u svom domu imate dodatnu sobu koju možete posvetiti samo vježbanju i jogi, odlično! Imati svoju prostirku za jogu razmotanu i vani cijelo vrijeme svakako je privilegija. Ipak, većina nas mora biti fleksibilnija i stvoriti prostor u trenutku kada želimo vježbati. Pokušajte pronaći mirno i tiho mjesto u stanu, sa što više slobodnog prostora oko vas. Prazan komad zida također može biti zgodan jer je i zid odličan "rekvizit" prilikom vježbanja. Također, sukladno vašim željama i preferencijama, prostoriju možete upotpuniti mirisnim svijećama, mirisnim štapićima ili difuzorom eteričnih ulja

Imajte na umu da su svijeće, mirisni štapići i difuzori samo divni i korisni dodaci, no nikako nisu nužni ili presudni za vježbanje joge. Jogu možete vježbati bilo gdje, ako imate dovoljno prostora oko sebe bez opasnosti da ćete se ozlijediti ili udariti u stolove, stolice i sl.  Stoga budite kreativni i prije svega - stanite na svoju prostirku bez obzira na sve! Stvorite najbolji prostor koji možete i ono najvažnije - uživajte u jogi. 

Difuzor

 

Oprema za jogu kod kuće

Sve što vam zapravo treba jest kvalitetna prostirka za jogu, po mogućnosti neklizajuća. Na tržištu je dostupno zaista mnogo prostirki, ali svi zaljubljenici u jogu će se složiti - vrijedi uložiti u kvalitetnu prostirku koja odgovara vašim potrebama i koja će vam dugo trajati. Sigurno se pitate gdje kupiti kvalitetnu i po mogućnosti ekološku prostirku za jogu. U našoj Tvornici Zdrave Hrane dostupne su visokokvalitetne prostirke za jogu u nekoliko različitih varijanti te ćete zasigurno pronaći idealnu prostirku za vaše potrebe. 

Prostirka za jogu

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost vam uvijek treba biti na prvom mjestu. Uvijek pazite na svoje granice i posebno vodite računa o ranjivim područjima vašeg tijela. Posebno ranjiva područja su koljena, kukovi, kralježnica i vrat. Ako osjetite bilo kakve bolne pokrete, prilagodite se, omekšajte, izađite iz poze ako je potrebno. Nemojte forsirati tijelo ili raditi pokrete „na silu“. Dobro zagrijte svoje tijelo prije pokušaja naprednijih poza i nastavite provjeravati osjećate li se u redu biti u određenoj pozi. Budite posebno pažljivi tijekom prijelaza između poza ili kada ulazite ili izlazite iz poza - to su trenuci potencijalnog rizika od ozljeda jer smo skloni obraćati manje pozornosti na položaj tijela. 

Oprema za jogu

Odaberite stil i rutinu joge koja odgovara vašim potrebama

Kada je vaša prostorija spremna, prvo pitanje koje trebate postaviti je "što moje tijelo i um trebaju?" Nešto aktivno poput Vinyasa Flow Yoge, za pokretanje tijela ili nešto lakše, za smirivanje tijela i uma? Odgovara li vam dinamična i kreativna yoga, tražite li miran stil usmjeren na opuštanje, tehnike disanja i meditaciju, želite li yogom postići znojenje, detoksikaciju i mršavljenje ili vas privlače tradicionalni stilovi yoge? 

Što više vježbate jogu, bolje ćete shvatiti učinke različitih praksi, a s vremenom ćete moći prepoznati što je uistinu potrebno vašem tijelu i umu u određeno vrijeme. Odaberite stil, učitelja, posebnu namjenu i željeno trajanje joge (ili bilo koju od ovih kombinacija) i jednostavno krenite.

Način na koji možete učiniti sat joge savršenim za vas je vježbanje s punom sviješću, sa što je moguće manje otpora. Ako postoji dio koji vam se ne sviđa, dišite kroz njega i promatrajte svoje reakcije. Upamtite da se vaša reakcija na prostirci tijekom joge provlači kroz vaše reakcije u svakodnevnom životu. U svakodnevnom životu također ćete naići na situacije koje vam se ne sviđaju, a na vama je odluka kako ćete reagirati. 

S vremenom će vas vježbanje joge na prostirci naučiti da se sve više predajete trenutku. Naučit ćete se nositi s trenutkom, prestat ćete se opirati onome što jest i prestati ćete pokušavati promijeniti stvari. Zatim, moći ćete više primijeniti tu perspektivu i u vašem svakoednom životu. Mir koji proizlazi iz sposobnosti prihvaćanja sadašnjeg trenutka, odnosno onoga što jest bit će neprocijenjiv. 

 

Joga kod kuće

Na kraju vježbanja opustite se uz Savasanu

Jako je važno dati svom tijelu pružite vremena da se opusti u Savasani nakon vježbanja joge. Savasana je položaj kojim uvijek završava sat joge. Savasana se izvodi tako da legnemo na leđa i razmaknemo noge. Stopala je najbolje raširiti do ruba prostirke te ih opustiti. Ruke raširimo za otprilike 45 stupnjeva od tijela i otvorimo dlanove prema gore. Prsti na rukama će se prirodno saviti u neutralni položaj.

Opustimo mišiće cijelog tijela i zatvorimo oči. Postupno produbljujemo disanje i osjećamo kako dah nježno prolazi kroz tijelo. Živčanom sustavu treba vremena da asimilira dobrobiti koje je stekao tijekom prakse. Inače se možete osjećati nepotrebno nervozno nakon vježbanja joge, osobito nakon intenzivnog sata joge.

Vježbanje joge kod kuće

Redovito vježbajte jogu

Čak i vježbanje joge jednom tjedno je korisno! Tri puta tjedno je odlično, a svaki dan također. Jednostavno pronađite tempo koji vama odgovara. Dakle, budite iskreni, postavite realne ciljeve i osluškujte svoj um i tijelo.  I najvažnije - uživajte u vježbanju. Nemojte pretjerivati; ako ne uživate u jogi, vrlo vjerojatno ćete brzo odustati. Joga bi trebala biti nešto čemu se veselite. Vaš trenutak u danu za opuštanje i uživanje. Zato legnite na svoju prostirku, vježbajte i sve će jednostavno doći na svoje mjesto! 

I za kaj - mali šalabahter za početnike u jogi

Joga može biti izvrsna tehnika za opuštanje i uživanje u trenutku. Ako ste početnik u jogi,  evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da se opustite i uživate u jogi kod kuće:

  • Odaberite udobnu, prozračnu prostoriju za jogu ili otvoren prostor gdje ćete se osjećati opušteno.
  • Stavite ugodnu glazbu ili zvukove prirode koji će vam pomoći da se opustite.
  • Pripremite sve što vam je potrebno za jogu, poput prostirke, blokova i joga kotača za istezanje.
  • Izaberite stil joge koja vam se sviđa i koja odgovara vašem trenutnom raspoloženju i kondiciji. 
  • Nemojte se opterećivati savršenstvom. Fokusirajte se na svoje disanje i osjećaje u tijelu tijekom izvođenja poza.
  • Pristupite jogi nježno, s ljubavlju i ljubaznošću prema sebi i oprostite sebi ako ne možete izvesti neku pozu ili ako se osjećate umorno.
  • Završite jogu s nekoliko minuta relaksacije u Savasani ili ležećem položaju, gdje možete opustiti cijelo tijelo i uživati u trenutku.

Vježbanje joge kod kuće

Pretplatite se na naš besplatan Newsletter za još mnogo korisnih savjeta i zdravih recepata! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.