Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Sportska prehrana i suplementi - sve što jedan sportaš treba!

Sportska prehrana i suplementi- sve što jedan sportaš treba!

Mali vodič za velike promjene

Prehrana je vrlo važan dio života svakog čovjeka, a sportaši posebno paze na nju. Uz zdravu hranu, pomažu i suplementi i dodaci prehrani. S obzirom da na tržištu postoji vrlo velik izbor, važno je znati neke osnove o sportskim proizvodima- koje je dobro koristiti, kada i zašto.

Svi članci
08. siječanj 2024.

Sportska prehrana i suplementi igraju ključnu ulogu u postizanju vrhunskih rezultata u sportskim disciplinama. Ovi elementi nisu rezervirani samo za profesionalne sportaše- svatko tko se bavi tjelesnom aktivnošću može pronaći koristi u pravilnoj prehrani i ciljanim dodacima. Neki od ključnih nutrijenata u sportskoj prehrani su:

  • Proteini: Temeljni građevni blokovi mišića. Proteini pomažu u obnovi mišićnih vlakana oštećenih tijekom vježbanja. Izvori proteina uključuju povrće, voće, grahorice, orašaste plodove, integralne žitarice i biljne izvore poput graška ili soje. Osim toga, proteini se nalaze u brojnim zdravim suplementima.
  • Ugljikohidrati: Glavni izvor energije. Ugljikohidrati se pretvaraju u glikogen, što je gorivo za tijelo tijekom intenzivnih treninga. Cjelovite žitarice, voće i povrće su izvrsni izvori.
  • Masti: Osiguravaju dugotrajnu energiju i podržavaju apsorpciju vitamina. Zdrave masnoće nalaze se u orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu i ribi.
  • Vitamini i Minerali: Neophodni za normalno funkcioniranje tijela. Posebno su važni vitamini B, C, D i minerali poput željeza, kalcija i magnezija.

Važno je napomenuti da ključnu ulogu igra prvenstveno prehrana, a svaki dodatak je samo dodatni plus koji će svakome olakšati aktivnosti. Tjelovježba i uravnotežena prehrana ponekad nisu savršeni, jer često se dogodi da iskrsnu planovi, daje se prednost obavezama ili jednostavno dođe period kada ne možemo biti aktivni i svoje planove stavljamo po strani. U takvom slučaju dodaci prehrani daju sve ono što je tijelu potrebno.

Istodobno, suplementi mogu podržati napore u treningu kada se kombiniraju sa zdravom prehranom, a tako unosi se veći broj proteina i energije, što pridonosi bržoj regeneraciji i boljim performansama. Profesionalni sportaši znaju koji suplementi i dodaci su im najbolji dodatak prehrani i tjelovježbi, a s obzirom na to da je ponuda dodataka prehrani široka, evo nekoliko dodataka za početnike koji žele uvrstiti nove proizvode i suplemente svom novom, sportskom načinu života.

Protein u prahu

Protein u prahu jedan je od najčešće korištenih dodataka. Razlog tome je što protein pomaže u izgradnji mišića, a potrebno ga je koristiti više nego što tijelo može razgraditi prirodnim procesima.  Protein sirutke smatra se vodećim u tom pogledu. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i također je vrlo probavljiv u usporedbi s drugim izvorima. Brzo isporučuje poštenu dozu proteina potrebnog za rast i održavanje mišićne mase na vašem tijelu. Važno je napomenuti da je tjelovježba i aktvinost ključna prilikom korištenja proteina. Brojne znanstvene studije također ukazuju da dodatni proteini dobiveni iz prehrambenih suplemenata mogu značajno utjecati na povećanje mišićne mase i snage. Ovi dodaci olakšavaju postizanje preporučenog dnevnog unosa proteina, pridonoseći optimalnom nutricionom profilu. Da bi se potaknuo rast mišića, preporučena količina proteina po kilogramu tjelesne težine trebala bi se kretati između 1,4 i 2 grama. Osim toga, proteini doprinose bržoj obnovi mišića nakon fizičkih aktivnosti. Kvalitetan proteinski dodatak može osigurati 20-30 grama proteina u jednoj porciji i konzumirati ga možete u bilo koje doba dana. Proteinski prah najbolje je dodati kašama, napitcima i shakeovima, a postoje i brojne opcije s okusima koji će samo poboljšati užitak. Osim toga, tu su i veganski proteini, kako bi za svakoga bilo po nešto! Više o korištenju proteina i proteinskim napitcima možete saznati ovdje.

BCAA

BCAA ili aminokiseline razgranatog lanca sastoje se od tri zasebne aminokiseline- valina, leucina i izoleucina. BCAA se nalazi u većini proteinskih izvora kao što su meso, jaja, perad ili mliječni proizvodi. Aminokiseline važne su za rast mišića, a leucin koji je jedan od njih, ima anaboličko djelovanje, a upravo zbog toga od svih ksielina najbolje stimulira sintezu mišićnih proteina (MPS). BCAA se također može koristiti kao izvor energije tijekom treninga, čime se štiti mišićna masa. A zbog svog učinka na serotonin, ove aminokiseline smanjuju osjećaj umora, poboljšavaju performanse izdržljivosti i štite mišiće od razgrađivanja. Najčešće i najjednostavnije je konzumirati ga u osvježavajućim energetskim pićima

Proteinske kaše

Proteini u prahu odličan su dodatak svakom jelu, a gotove proteinske kaše jednostavan su izbor kada ne stignete detaljno pripremati obrok između vježbanja. Zbog jednostavnosti i brzine pripreme čest su izbor za međuobrok prolije vježbanja ili ukusan doručak koji će vas zasititi i pružiti kvalitetnu nutritivnu podršku tijekom cijelog dana. Protein sirutke osigurava sve esencijalne aminokiseline čime je osigurana izgradnja i održavanje mišićne mase te kostiju, a razni okusi poboljšavaju cjelokupni dojam.

Kreatin

Kreatin je jedan od prirodnih spojeva koji se nalazi u  mišićima i mozgu te djeluje kroz više mehanizama, no najznačajniji je povećanje mišićne mase. Ovaj spoj ima važnu ulogu u kratkoročnom energetskom sustavu i povećanju kratkotrajne radne opterećenosti. Smatra se jednim od najboljih sportskih dodataka jer pozitivno utječe na tjelesnu snagu i masu, doprinosi poboljšanju kvalitete i učinka sportskih aktivnosti i doprinosi poboljšanju aerobnih performansi uz dulje napore. Pogodan je za početnike, a i iskusne sportaše koji žele poboljšati svoje sportske performanse i povećati mišićnu masu, a najbolje se konzumira miješanjem s vodom ili voćnim sokom.

 

 

Proteinske čokoladice

Ukusan snack ne mora biti nezdrav, već baš suprotno- zdrav, hranjiv i idealan nakon završetka treninga ili slatki zalogaj u danu. Sve to je proteinska čokoladica, obogaćena proteinima sirutke i soje i bez dodatnih šećera. Odličan je izbor i kada ste u gužvi, a ne stignete još neko vrijeme skuhati ručak, a pao vam je šećer, jer proteinske čokoladice dati će dovoljan izvor proteina i nutrijenata za osjećaj sitosti. Praktičnog su pakiranja koje stane u svaki džep, zbog čega ćete uz njih zaboraviti na neizdržljivu želju za slatkim.

 

 

Citrulin malat

Spoj aminokiseline L-citrulin u kombinaciji s jabučnom kiselinom (malat) pridonosi bržoj prokrvljenosti mišića, povećanju snage i izdržljivosti. L-citrulin povećava razine arginina i ornitina, a posljedično i sintezu dušikovog oksida. Ovi spojevi najčešće se nalaze u kapsulama kao dodacima prehrani u kombinaciji s vitaminima i mineralima, koji doprinose metabolizmu stvaranja energije, smanjuju umor  i iscrpljenost te doprinose normalnoj imunološkoj i kognitivnoj funkciji.

Ovo su tek neki od dodataka prehrani koji će napraviti značajnu promjenu vašem sportskom i aktivnom načinu života, a cijeli asortiman sportske prehrane, suplemenata, vitamina i minerala potrebnih za svakog aktivnog i rekreativnog sportaša, možete pronaći u našoj trgovini. 

Ne zaboravite se pretplatiti na naš newsletter i prilikom prve narudžbe ostvarite 10% popusta!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.