Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kus kus - najmanja tjestenina na svijetu s izuzetnim nutritivnim vrijednostima

Kus kus - najmanja tjestenina na svijetu s izuzetnim nutritivnim vrijednostima

Idealan za sve

U svijetu gastronomije postoji bezbroj raznolikih jela koja zadovoljavaju i najzahtjevnije nepce, a jedno od njih koje se izdvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa je kus kus. Ovaj tradicionalni prilog, prepoznatljiv po svojoj teksturi i svestranosti, ima korijene u sjevernoj Africi, ali je postao popularan diljem svijeta zbog svoje jednostavne pripreme i sposobnosti da se prilagodi raznim okusima i stilovima kuhinje.

Svi članci
04. ožujak 2024.

Kus kus (cous cous)  potječe iz sjevernoafričkih zemalja - Maroka, Alžira i Tunisa, gdje je već stoljećima sastavni dio tradicionalne kuhinje. Njegova povijest seže duboko u prošlost, a njegova popularnost rasla je kako se recepti širili izvan granica regije. Danas se kus kus nalazi na jelovnicima diljem svijeta, od Mediterana do Bliskog istoka, ali i daleko izvan tih granica, gdje se cijeni njegova jednostavna priprema i svestranost u kombiniranju s različitim sastojcima.

Mnogi misle kako je kus kus žitarica, no zapravo je riječ o vrsti tjestenine koja sadrži gluten. Nastaje tako da se krupno mljevena pšenica semoline najprije navlaži u slanoj vodi nekoliko sati, nakon čega se kružnim pokretima i gnječenjem oblikuje u kuglice koje se suše.

Nutritivne vrijednosti i podrška zdravlju

Osim što je ukusan i raznolik, kus kus je i nutritivno bogat. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži i značajnu količinu proteina. Zahvaljujući svom sastavu, kus kus pruža dugotrajan osjećaj sitosti i energije, što ga čini idealnim izborom za uravnotežene obroke.

100 grama kus kusa sadrži:

  • 376 kalorija
  • 0,64 grama masti
  • 0,117 grama zasićenih masnih kiselina
  • 77,43 grama ugljikohidrata
  • 3 grama šećera
  • 5 grama vlakna
  • 12,76 grama proteina

Prilično je bogat ugljikohidratima, zbog čega ga je dobro konzumirati u kombinaciji s drugim izvorima proteina i hranom bogatom topivim vlaknima kao što su leća, grah ili zob.

Kus kus sadrži velike količine kalija, željeza, magnezija , fosfora, a bogat je i selenom koji pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u tijelu.  Selen igra važnu ulogu u regeneraciji vitamina C i E, koji pomažu u povećanju funkcije imunološkog sustava. Bogat je biljnim proteinima, a zahvaljujući visokoj razini cinka koji utječe na lučenje i proizvodnju ulja u koži, kus kus ima izuzetno djelovanje na zaštitu tijela od nastanka akni, prištića, tamnih mrljav, oštećene kose i notkiju.

Kako se priprema?

Osim zbog svojih bogatih nutritivnih prednosti, kus kus je jedna od omiljenih namirnica zbog vrlo brze i jednostavne pripreme. Obično se radi tako da se kus kus prelije kipućom vodom ili temeljcem i ostavi da nabubri. Nakon toga se jednostavno odvoji vilicom kako bi se postigla njegova karakteristična pahuljasta tekstura. 

Drugi način kuhanja je na pari, a potrebno je staviti cjedilo otporno na toplinu u lonac te ga obložiti gazom ako su rupe prevelike za kus kus. Važno je izbjegavati prekrivati ​​lonac jer kondenzacija može kapnuti na zrna i rezultirati kus kusom koji je previše kašast. 

Još jedan od načina pripreme kus kusa je slično kao i kod pripreme riže. U zagrijani maslac stavi se 1 šalica kus kusa u loncu te lagano miješa da se sastojci stope. Doda se 1 1/2 šalice vode ili temeljca, a zatim zakuhava dok se sva tekućina ne upije. Nije potrebno predugo kuhati, jer onda kus kus postaje kašast.


Kus kus se može aromatizirati raznim začinima i dodacima poput maslaca, ulja, orašastih plodova, sušenog voća, povrća ili bilja, što ga čini prilagodljivim različitim okusima i jelima. 

Može se poslužiti kao prilog uz tofu, ribu ili povrće, ali isto tako može biti glavno jelo kada se obogati različitim sastojcima poput povrća, orašastih plodova ili sušenog voća. Kus kus se također koristi kao osnova za mnoga jela, poput salata ili nadjeva za paprike ili tikvice. Njegova neutralna aroma i sposobnost upijanja okusa čine ga savršenim pratiteljem raznih jela.

Recepti s kus kusom

Postoje brojni načini kako uvrstiti kus kus u prehranu, a dobro se zna da Tvornica najviše voli zdrave namirnice, pa je i ovu uvrstila među svoje recepte i za vas pripremila odlične ideje za iskoristiti ovu preukusnu i hranjivu tjesteninu:

Kus kus falafeli 

Kus kus salata u avokado košaricama

Kus kus kuglice sa sirom

Breakfast bowl s kus kusom

Kolač od kus kusa

Kus kus salata

Brza priprema, neutralan okus i mogućnost prilagodbe raznim jelima čine kus kus omiljenim izborom za kuhanje užurbanih svakodnevnih obroka kao i za posebne prigode. Svojom bogatom poviješću, jednostavnošću pripreme i izuzetnom prilagodljivošću, kus kus nastavlja oduševljavati i inspirirati kuhare i gurmane širom svijeta, a mi se nadamo da će i vas! 

Ne zaboravite se pretplatiti i na naš Newsletter, jer prilikom prve narudžbe ostvarujete 10% popusta! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.