Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 19,99 €
0,00 € / 19,99 €
0
Početna Zdravi kutak Što je himalajska sol, je li zdrava i kako se koristi? Sve o popularnoj ružičastoj soli!

Što je himalajska sol, je li zdrava i kako se koristi? Sve o popularnoj ružičastoj soli!

Himalajska sol za zdravlje cijelog organizma.

Svako jelo možete začiniti njome. Također, himalajsku sol možete koristiti kao napitak, kupku, za ispiranje i inhaliranje.

Himalajska sol najčišća je sol na Zemlji, iz nezagađenog ekosustava starog vise od 250 milijuna godina. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom od 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanom sustavu u postizanju ravnoteže. 

Himalajska sol - ruzičasto čudo od soli!

Naše tijelo ne može proizvesti sol pa je moramo unositi preko hrane. Nedostatak soli unosi kemijsku neravnotežu u organizam. Bez soli, naš mišićni i živčani sustav prestao bi funkcionirati. Ipak, nije svejedno kakvu sol konzumiramo. I tu nastupa himalajska sol - "čudo" od soli.

Osim što opskrbljuje tijelo svim bitnim mineralima i mineralima u tragovima, omogućuje prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata i detoksikaciju. Potiče i ubrzava ispiranje nakupljenih toksina iz organizma, a preporučuje se svima, a osobito onima koji imaju problema s povišenim krvnim tlakom te zadržavanjem vode u organizmu.

Danas se himalajska sol koristi:

lampa od himalajske soli

Zašto je himalajska sol dobra za zdravlje? 

Himalajska sol je jedina sol koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.

Himalajska sol je ujedno i najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja...i upravo u toj činjenici leži tajna ove super soli.

Svako jelo možete začiniti njome. Također, himalajsku sol možete koristiti kao napitak, kupku,  za ispiranje i inhaliranje. Jednostavno, radite s njom sve što ste nekada s "običnom" soli, ali s boljim osjećajem i na zdraviji način.

Zdravstvene tvrdnje koji mnogu vezuju uz himalajsku sol su:

  • poboljšava rad dišnog sustava i liječi respiratorne probleme,
  • poboljšava kvalitetu sna,
  • održava vitalnost
  • balansira pH organizma,
  • štiti srce i krvne žile itd.

Ipak, imajte na umu da himalajska sol nije univerzalni lijek za sve bolesti i po sastavu nije puno drukčija od uobičajene soli koju koristimo. Isključiva konzumacija himalajske soli može uzrokovati nedostatak joda u organizmu što može uzrokovati probleme sa štitnjačom. 

Razlika između obične kuhinjske morske soli i himalajske soli

Sitno mljevena himalajska sol razlikuje se od morske soli po tome što morska sadrži više nečistoća zbog zagađenja mora, dok himalajsku prirodno krasi visoka čistoća te zato nije rafinirana. Riječ je o prirodnoj kamenoj soli bez aditiva s područja Salt Range u Pakistanu. Ručno se melje i suši na suncu čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci. Za ružičastu boju zaslužna je veća koncentracija minerala poput željeza i magnezija koju morska sol ne sadrži u tolikim količinama. Dakle, himalajska sol je zapravo 98% sastavljena od natrijeva klorida, kao i morska sol. Međutim, u preostala 2% sastava himalajske soli se nalazi nešto malo više minerala poput željeza i magnezija, koji joj daju ružičastu boju.

Kuhanje s himalajskom soli - savjeti i recepti

Sitno mljevena himalajska sol može se koristiti za začinjavanje hrane kako bismo poboljšali okus jelima. Važno je napomenuti da je himalajska sol  i dalje vrsta soli i treba ju koristiti umjereno, kao i bilo koju drugu vrstu soli. Previše soli u prehrani može povećati rizik od visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema. Stoga, umjerena količina soli u prehrani je najbolja za održavanje dobrog zdravlja.

Ukoliko tražite inspiraciju i recepte za zdrave i ukusne obroke (s himalajskom soli) svakako zavirite u naš zdravi kutak, gdje za vas svakog dana osmišljavamo zdrave i ukusne recepte. U nastavku izdvajamo neke od naših favorita!

Himalajska sol - upotreba u kozmetičke svrhe

Himalajska sol upotrebljava se i u kozmetičke svrhe, za piling kože, tretmane vlasišta, te u obliku kupki, a također se koristi i za inhalacije. Dodajte je u mirisnu kupku s detoksikacijskim svojstvima koja će vas opustiti pred spavanje, napravite piling kože ili jednostavno začinite svoje najdraže jelo uz Nutrigold himalajsku sol!

Gdje kupiti himalajsku sol? 

Himalajsku sol možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje

P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

nutrigold himalajska sol

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na naš newsletter! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.