Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Prirodna kozmetika Kantarionovo ulje - ljekovitost, upotreba i recept

Kantarionovo ulje - prirodni lijek za lice i uporne gljivice!

Upoznajte kantarionovo ulje - čudesan lijek iz prirode!

Kantarionovo ulje (ulje gospine trave) stoljećima se koristi u narodnoj medicini za liječenje i ublažavanje različitih zdravstvenih problema.  Neizostavan je u prirodnim tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, a ljekovita gospina trava blagotvorno djeluje na upalu mišića, reumu, hemoroide i upaljene vene. 

Svi članci
22. siječanj 2023.

Kantarionovo ulje, u narodu poznato i kao ulje gospine trave, je uistinu čudesan lijek iz prirode. Tisućama godina se koristi u narodnoj medicini za liječenje rana, ogrebotina, opeklina i upalnih kožnih poremećaja. Ulje gospine trave (Hypericum perforatum) se pripravlja maceriranjem gospine trave (kantariona), a upravo je ta biljka zbog svojih ljekovitih svojstava  tisućama godina neizostavan dio narodne medine.  Ulje gospine trave koristi se u farmaceutskoj, parfemskoj i kozmetičkoj industriji. Posebno je dobar i ljekoviti čaj gospine trave koji se preporučuje za umirivanje uma, duha i tijela, a vjeruje se da učinkovito ublažava simptome stresa. 

Sadržaj:

Gospina trava (kantarion) - ljekovita svojstva 

Poznato je da kantarionovo ulje blagotvorno djeluje na kožu. Njegova uporaba u liječenju rana može se opravdati njegovim protuupalnim, antimikrobnim i adstringentnim djelovanjem. Također, kantarionovo ulje stimulira rast tkiva i diferencijaciju stanica, jer se pokazalo da jedan od glavnih sastojaka Hypericum perforatum, hiperforin, aktivira kanal TRPC6, koji je prepoznat kao aktivator diferencijacije keratinocita. Također, smanjuje aktivnost Langherhansobiv stanica važnih u pokretanju imunološkog odgovara. 

Ljekovita svojstva kantariona kriju se i u flavonoidima (rutin, hiperozid, kvercetin) koji imaju protuupalno djelovanje te potiču regeneraciju kože. No, osim što blagotvorno djeluje na najveći ljudski organ - kožu, ulje gospine trave ima i analgetska, protuupalna i antidepresivna svojstva. Studije su pokazale da ulje gospine trave može biti učinkovito u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti i bolova u mišićima. Naime, osim flavonoida, gospina trava sadrži specifične spojeve hipericin i pseudohipercin koji podižu razinu dopamina, a posljedično i naše raspoloženje.

gospina trava (kantarion)

Kantarionovo ulje - upotreba

Ulje gospine trave tradicionalno se koristi u liječenju i ublažavanju čitavog niza zdravstvenih stanja i tegoba.

  • Kantarionovo ulje za zacjeljivanje kože - nekoliko puta dnevno ožiljak namažite uljem gospine trave. 
  • Potiče cirkulaciju - kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu jer povoljnog djeluje na cirkulaciju. 
  • Ublažava išijas, giht i reumu - zbog protuupalnog djelovanja jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta.
  • Protiv strija, akni i ožiljaka - ulje gospine trave ima protuupalno djelovanje te se može lokalno primjenjivati kod različitih upalnih stanja kože.
  • Pomoć kod hemoroida, čireva, proširenih vena - preporučuje se lokalno mazanje uljem gospine trave nekoliko puta na dan.
  • Za liječenje gljivica -  gospina trava ima antibakterijsko i antiviralno djelovanje, a više o liječenju gljivica pomoću kantarionovog ulja pročitajte u nastavku.

Preporučuje se konzultirati liječnika prije upotrebe ulja gospine trave ili bilo kojeg drugog prirodnog lijeka za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja. 

Kantarionovo ulje za liječenje gljivica

Ulje kantariona se može koristiti za liječenje gljivičnih infekcija kao što su atletsko stopalo i kandidijaza, jer sadrži antimikotične sastojke. U liječenju gljivičnih infekcija, ulje gospine trave se može primijeniti lokalno na zahvaćeno područje ili se može koristiti u obliku kupke.  Mnogi aromaterapeuti preporučuju da se protiv vaginalne gljivične infekcije umoči tampon u ulje gospine trave i aplicira u rodnicu. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta. 

Međutim, treba napomenuti da ulje kantariona može izazvati iritaciju kože kod nekih ljudi te se preporučuje konzultirati se s liječnikom ili farmaceutom prije nego što počnete koristiti ulje kantariona, osobito ako imate osjetljivu kožu ili ste alergični na biljke iz roda Hypericum. Također, treba izbjegavati korištenje ulja kantariona oralno ili na otvorenim ranama bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje za njegu lica

Ulje kantariona sadrži komponente kao što su ksantohinoni, kvercetin i flavonoidi, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.  Zbog ljekovitih svojstava, ulje gospine trave se često koristi u različitim kremama, serumima i mastima za njegu lica i tijela. Pogodno je za njegu svih tipova kože, od suhe do masne i problematične. Ulje gospine trave može se koristiti u čistome obliku, a naša je preporuka dodati nekoliko kapi ulja u kremu ili serum koju koristite. Njegovo blago antioksidativno djelovanje učinkovito će zaštititi i obnoviti kožu te joj pružiti vlagu i hidrataciju. 

Kantarionovo ulje na nekoliko načina možete doprinijeti zdravlju kože lica:

  • Umiruje nadraženu i osjetljivu kožu
  • Potiče prirodnu obnovu stanica 
  • Hrani i hidratizira kožu
  • Ublažava vidljivost finih linija i bora
  • Ubrzava zacjeljivanje oštećene kože
  • Štiti kožu od vanjskih utjecaja
  • Djeluje blago antioksidativno
  • Posjeduje antimikrobna svojstva
  • Smanjuje oksidativni stres i oštećenja stanica

Međutim, treba napomenuti da se ulje gospine trave ne smije koristiti na koži koja je osjetljiva na sunce, jer može izazvati fotosenzitivnost. Stoga je preporuka koristiti ga u večernjim satima ili smanjiti izlaganje sunčevom zračenju nakon nanošenja ulja na kožu.

Kantarionovo ulje za njegu lica

Recept za domaće kantarionovo ulje

Ulje gospine trave možete izraditi i kod kuće, a priprema zaista nije komplicirana. Najvažnije je da u ljetnim mjesecima, između lipnja i kolovoza, uberete cvjetove gospine trave. Divne cvjetove karakteristične žute boje i prepoznatljivog mirisa potom stavite u staklenu teglicu, a zatim ih prelijete domaćim maslinovim uljem. Potom je teglu potrebno zatvoriti i ostaviti na suncu 40 dana. Ulje će u tom razdoblju poprimiti crvenkastu boju, a kada je spremno, procijedi se kroz gazu i pohranjuje u tamne staklene boce. Kantarionovo ulje potrajat će vam i nekoliko godina, ako ga čuvate na suhom i tamnom mjestu. 

Kantarionovo ulje priprema

Gdje kupiti kantarionovo ulje?

Ljekovito kantarionovo ulje pripremljeno po tradicionalnoj recepturi možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

ulje gospine trave

Prijavite se na naš besplatan NEWSLETTER i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.