Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 19,99 €
0,00 € / 19,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Bučino ulje je pravo zdravlje na stolu! Saznajte kako se koristi

Bučino ulje je pravo zdravlje na stolu! Saznajte kako se koristi

Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.

Riječ je o ulju dobivenom od sjemenki, odnosno koštica ploda bundeve ili buče. Bučino ulje svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima!

Svi članci
30. siječanj 2024.

Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, no za njime nimalo ne zaostaje bučino ulje: superhranjivo, ljekovito, aromatično... i antistresno!

Riječ je o ulju što se dobiva od sjemenki, odnosno koštica ploda bundeve ili buče i to onih bez ljuske, tzv. golica. One, naime, osušene, sadrže 18 do 20 posto tamnosmeđeg ulja specifičnog mirisa i okusa do kojega se dolazi hladnim prešanjem.

Osim što je izuzetno priznato u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, bučino ulje je dragocjeno i zbog svog učinka na zdravlje.  

Bučino ulje - zdravlje i prednosti 

Dobiva se od sjemenki uljne buče, koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Najkvalitetnije bučino ulje nastaje postupkom hladnog prešanja kojim je očuvana sva hranjiva vrijednost ove supernamirnice.

Bučino ulje bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje "loš" LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena. Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres. Bučino ulje prirodni je "antidepresiv" i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Od davnina je bučino ulje poznato po protuupalnom i diuretskom učinku. Potiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sustava, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti crijeva od parazita te pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog crijeva. Dokazana je i snažna moć ovog ulja u prevenciji oštećenja bubrega uzrokovanih dijabetesom.

Također povoljno utječe na plodnost i kvalitetu spermija, liječi bolesti prostate, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, jača imunološki sustav, pomaže kod opeklina, blagotvorno utječe na zdravlje kože i kose, pozitivno djeluje na vid te ublažava stres i podiže raspoloženje.

bučino ulje

Kako koristiti bučino ulje? 

Bučino ulje...taj specifični dodatak jelima intenzivnog okusa, koji se proizvodi od sjemenki, odnosno koštica bundeve ili buče neizostavan je dio zdrave prehrane. Volite ga dodati u salate?  Krem juhu? Ili ga ipak najviše voliti preliti preko sladoleda?

Razumijemo vas. Bučino ulje je zakon! 

Ovo superulje iznimno je cijenjeno u kulinarstvu jer ima osebujnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a i izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem i kolačima. Ovu dragocjenu namirnicu preporučljivo je konzumirati u prirodnom sirovom obliku. Termičkom obradom gubi značajan dio hranjivih vrijednosti. 

Ako je ipak nužna termička obrada, nastojte da temperatura ne prelazi 75ºC.  Otkrijte već danas u vlastitoj kuhinji kako bučino ulje jednako odgovara slanim i slatkim kombinacijama namirnica.

Bučino ulje može se koristiti I za masažu jer fino hrani i njeguje kožu, a pogodno je i za njegu vlasišta.

Kako napraviti domaće bučino ulje? 

Dobra vijest za ljubitelje »uradi sam« načina jest da je i bučino ulje moguće napraviti sam.  Za pola litre ovog delikatesnog ulja potrebno je kologram i pol do dva kilograma golica koje je potrebno oprati i pustiti da se dobro osuše. Osušene sjemenke zatim je potrebno na samo nekoliko minuta staviti u pećnicu zagrijanu na 60 stupnjeva te zatim u mužaru iz sjemenki istisnuti ulje. Naposljetku ulje je potrebno procijediti, pohraniti u tamnu bocu i pustiti da odstoji četiri tjedna.

Gdje kupiti bučino ulje?

Ako nemate vremena za pripremu domaćeg bučinog ulja, kvalitetno i organsko ulje možete kupiti  u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

 Prijavite se na naš Newsletter za još više zdravih savjeta i recepata i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (2)
Slaven Šuba, 26. listopad 2018.
Javite molim Vas kada bude neka akcijska ponuda.... Hvala! Slaven Šuba
Niki Simonoić, 20. rujan 2018.
Dodala bih još samo da znanstvena istraživanja pokazuju i prevenciju problema sa prostatom uključujući i rak.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.