Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Lanene sjemenke i jogurt za bolju probavu i mršavljenje

Lanene sjemenke i jogurt za bolju probavu i mršavljenje

Jogurt i lan za savršeno zdravi dan!

Kombinacija jogurta i lanenih sjemenki može pomoći u održavanju ravnoteže tijela i pravilnog rada probavnog sustava. Konzumacija lana i jogurta trebala bi se provoditi u kontinuitetu od tri tjedna.

Svi članci
23. svibanj 2023.

Jogurt i lan su neizostavni dijelovi zdrave i uravnotežene prehrane. Šalica običnog jogurta napravljenog s punomasnim mlijekom sadrži 200 kalorija, 8 grama proteina, 7,5 grama masti, 11 grama ugljikohidrata i niz esencijalnih vitamina i minerala.

Dodajte žlicu svježe mljevenih sjemenki lana u šalicu jogurta kako biste svom ukusnom obroku dodali vlakna i višestruko nezasićene masti. Uvijek koristite mljeveno sjeme lana jer se hranjive tvari lakše apsorbiraju. 

Jedna jušna žlica lanenih sjemenki sadrži:

  • 37 kalorija
  • 1,3 grama proteina
  • 1,9 grama dijetalnih vlakana
  • 3 grama ukupnih masti, od čega 2 grama polinezasićenih masti i 0,5 grama mononezasićenih masti
  • vitamine B skupine
  • kalcij, željezo, magnezij, fosfor i kalij

Konzumiranje lanenih sjemenki preporučuje se u slučaju upale gornjeg respiratornog trakta, gastritisa, kolitisa (učestale upale debelog crijeva), čira na želucu, upale mokraćnog mjehura, osteoporoze, zatvora stolice te visokog krvnog tlaka.

Lanene sjemenke s jogurtom - zdrav doručak ili međuobrok

Esencijalne omega-3 polinezasićene masne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravlju vašeg organizma, posebno očiju, mozga, srca, krvnih žila i imunološkog sustava. Nažalost, omega-3 masti su rijetke u modernoj zapadnjačkoj prehrani. Sjemenke lana jedan su od najbogatijih izvora alfa-linolenske kiseline, koja može pomoći u prevenciji bolesti srca, sniziti krvni tlak i kolesterol te održati pravilno funkcioniranje mozga i imunološkog sustava. 

U samom jogurtu nedostaju vlakna. Laneno sjeme prepuno je topivih vlakana, kao i netopivih. Jedna žlica lanenog sjemena sadrži 1,9 grama vlakana. Konzumiranje dovoljno vlakana pomaže u kontroli šećera u krvi, snižavanju kolesterola i održavanju probavnog zdravlja. Vlakna također upijaju vodu i mogu vam pomoći da se dulje vrijeme osjećate sitima.

Vaša su crijeva prirodno naseljena florom - bakterijama i drugim mikroorganizmima - koji pomažu u probavi i igraju ključnu ulogu u probavnoj i imunološkoj funkciji vaših crijeva. Prehrana bogata vlaknima s cjelovitim žitaricama i probioticima poput jogurta ili kefira može značajno doprinijeti raznolikosti i zdravlju vašeg mikrobioma

U pravilu bi se konzumacija lana i jogurta trebala provoditi u kontinuitetu od tri tjedna. Tijekom tih tri tjedna možete pokušati promijeniti svoje prehrambene, ali i životne navike koje su dovele do debljanja i stvaranja neželjenih masnih naslaga.

Lanene sjemenke i jogurt za mršavljenje 

Lanene sjemenke i jogurt mogu biti korisni kao dio zdrave prehrane za mršavljenje. 

Lanene sjemenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima, a sadrže i dijetalna vlakna te mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovite stolice. Vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama se u ljudskom tijelu ne mogu razgraditi pa potiču rad crijevnih mišića te reguliraju probavu. Uz to, pomažu u postizanju osjećaja sitosti, što može smanjiti prejedanje i pomoći u kontroliranju unosa kalorija. Omega-3 masne kiseline pridonose zdravlju srca i općem dobrostanju. 

S druge strane, jogurt je izvor proteina, kalcija i probiotika. Proteini su važni za izgradnju mišićne mase, a također pomažu u postizanju osjećaja sitosti. Kalcij je ključan za zdravlje kostiju. Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravu ravnotežu crijevne flore, što može pomoći u probavi, ali i postizanju raznolikije mikrobiote koja je, sudeći prema najnovijim znanstvenim spoznajama, od presudne važnosti za dobro zdravlje i vitalnost.

Kombinacija lanenih sjemenki i jogurta može biti zdrav obrok ili međuobrok koji pruža dobar omjer proteina, zdravih masnoća, vlakana i drugih hranjivih tvari. Međutim, važno je napomenuti da sami po sebi ovi sastojci neće izazvati mršavljenje. Ključno je da se kombiniraju s uravnoteženom, cjelovitom prehranom i tjelesnom aktivnošću kako bi se postigao gubitak kilograma.

Prije nego što započnete bilo kakvu dijetu ili promijenite svoj prehrambeni režim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili personalizirane smjernice koje odgovaraju vašim individualnim potrebama i ciljevima mršavljenja.

Gdje kupiti lanene sjemenke? 

Organske lanene sjemenke možete kupiti putem našeg webshopa. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.