Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Što je cvijet soli i kako se koristi? Sve o najcjenjenijoj vrsti soli!

Što je cvijet soli i kako se koristi? Sve o najcjenjenijoj vrsti soli!

Cvijet soli - kavijar među solima.

Fleur de sel ili cvijet soli, najcjenjenija vrsta soli, svojom delikatnom teksturom i istančanim okusom oplemenjuje jela i pruža vrhunski gastronomski užitak.

Sol je mnogo više od začina, duboko je ukorijenjena u povijest čovječanstva; kulturu, religiju, društvene odnose i politički razvoj. Sol se tijekom povijesti smatrala dragocjenom poput zlata, stari Kinezi koristili su je kao sredstvo plaćanja, rimski vojnici dobivali su je kao plaću, Egipćani su njome mumificirali, a Grci su mijenjali robove za sol. Sol je bila tako dragocjena da su se zbog nje čak vodili ratovi.  

Sol - začin bez kojeg ne možemo zamisliti ni jedno jelo!

I danas je teško zamisliti život ili bar hranu bez soli. Postoje različite vrste soli, obična stolna, morska, himalajska, košer, fleur se dol ili cvijet soli...Chefovi i gastro zaljubljenici diljem svijetu, vrstu soli biraju prvenstveno temeljem okusa, teksture, boje i praktičnosti, znajući da se okus različitih vrsta soli razlikuju se ovisno o porijeklu.

Najčešće birana, najčišća i najcjenjenija među solima je cvijet soli, francuskog naziva fleur de sel. Riječ je posebnoj vrsti morske soli, a način na koji se proizvodi je ono što fleur de sel čini tako jedinstvenim. Ručno se bere tradicionalnim metodama u točno određenim vremenskim uvjetima te ima delikatnu teksturu i poseban okus.

Cvijet soli paška sol

Koja je razlika između morske soli i cvijeta soli?

Sam postupak dobivanja cvijeta soli mukotrpan je i provodi se isključivo ručno što opravdava njegovu visoku cijenu. Cvijet soli se stvara u idealnim vremenskim uvjetima pod utjecajem jakog sunca kada se na površini morske vode stvara tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća.

Solni cvijet se ubire ručno i posebno suši, a dobiven cvijet soli nutritivno se razlikuje od obične, kamene soli prvenstveno po udjelu kalcija i magnezijevog sulfata. Ovu cijenjenu sol karakterizira fina tekstura, laka topljivost i delikatni okus. Također ima visok sadržaj minerala.

Dakle, Glavna razlika između morske soli i fleur de sel je u načinu proizvodnje i kvaliteti. Morska sol se proizvodi industrijskim procesima, s druge strane, fleur de sel je ručno skupljena sol koja je finije teksture i smatra se visokokvalitetnom solju.

Fleur de sel je često skuplja od obične morske soli zbog svog ručnog prikupljanja i reputacije. Kada je riječ o upotrebi u kuhinji, oba tipa soli mogu se koristiti za posipanje jela ili za kuhanje. Fleur de sel se često koristi kao završna sol na gotovim jelima kako bi se istaknuli okusi. Morska sol se često koristi u svakodnevnom kuhanju i za pripremu jela. 

Najpoznatiji cvijet soli proizvodi se oko francuskog grada Guérande još od 9. stoljeća, ali s ponosom možemo reći da se  solna cvijet proizvodi  i u Hrvatskoj, u solanama u Ninu, Stonu i na Pagu.

Kakvog je okusa fleur de sel - cvijet soli?

Fleur de sel se često naziva i "kavijarom soli".  Krasi ju jedinstven i delikatan okus. Okus ove soli može varirati ovisno o mjestu proizvodnje i uvjetima isparavanja, ali općenito se opisuje kao blag, slan i pomalo cvjetni. Cvijet soli ima jedva primjetan miris ljubičica, a njezini su kristali blagi i delikatni sa suptilnim nagovještajem slanog okusa. Cvijet soli sadrži visoki udio vlage jer bi se u protivnom jedinstvena struktura kristala koji je čine toliko posebnom raspala.

Fleur de sel je neprerađena i nerafinirana sol, najmanje je slana i najčišća sol u vodi. Cvijet soli manje je slan jer sadržava manje natrijeva klorida od kuhinjske soli, ali ima više minerala u tragovima potrebnih organizmu

Fleur de sel ima finu teksturu i brzo se topi u ustima. Budući da se brzo otapa, dodaje se na samom kraju kuhanja ili neposredno prije posluživanja jela. Njezin okus je uravnotežen i nježan, što ju čini popularnom među gurmanima i kuharima koji žele istaknuti okuse i jelima podariti posebnu aromu.

cvijet soli

Cvijet soli - upotreba

Zbog svojeg posebnog okusa, fleur de sel često se koristi kao sol za završno začinjavanje, odnosno posipanje jela ili se koristi u posebnim jelima kojima se želi dodati dodatna dimenzija okusa.

Drugim riječima, cvijet soli gotovo se nikada ne koristi za kuhanje, nego isključivo kao začin netom prije posluživanja. Zbog toga ovu vrstu soli valja dodati jelu pri posluživanju i pritom se ne trebate zabrinjavati što su neki kristali veći od drugih.

Cvijet soli brzo će se otopiti ako je jelo toplo, a ako se radi o hladnoj salati ili carpacciu, imat će i dekorativnu ulogu. Nekoliko zrna cvijeta soli može oplemeniti razne salate, meso (osobito teletinu i janjetinu), priloge, predjela.

Zbog blago slanog okusa cvijet soli odlično pristaje i u slastice. Dobro se sparuje primjerice s karamelom, tamnom čokoladom ili drugim slasticama kao što je npr. crème brûlée te se na taj način naglašava kontrast okusa.

Cvijet soli delikatnog je okusa i konzistencije, bogatiji je mineralima od obične morske soli i koristi se kao finalni dodir prilikom začinjavanja jela.

Cvijet soli – gdje kupiti i koja je cijena?

Zbog male proizvedene količine te zahtjevnog načina proizvodnje, na tržištu postiže višestruko veću cijenu od obične kuhinjske soli. Cvijet soli iz ekološke proizvodnje možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane, a cijene i cijelu ponudu pogledajte ovdje.

Cvijet soli je „kavijar soli“, proizvod iznimne kvalitete i specifičnog gurmanskog okusa. Dar je Jadranskog mora, sunca i vjetra s obronaka Velebita koji se proizvodi na tradicionalan način u jednoj od rijetkih solana koje potječu još iz rimskog doba.

Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno. Ne sadrži aditive.

cvijet soli

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.