Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Čaj od lovora za kašalj, pluća i zglobove - recept i savjeti za pripremu

Čaj od lovora za kašalj i bolne zglobove - recept, upotreba i nuspojave

Doznajte kako napraviti domaći čaj od lovora.

Čaj od lovora blagotvorno djeluje na respiratorni sustav, a stotinama se godina koristi u narodnoj medicini kao lijek za kašalj, bronhitis, upaljene zglobove...

Svi članci
02. ožujak 2023.

Listovi lovora neizostavan su začin mediteranske kuhinje, a zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava, svoju su upotrebu pronašli i u alternativnoj medicini.

Naime, listovi lovora, drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja, bogati su raznovrsnim mineralima; kalijem, bakrom, kalcijem, željezom, cinkom, ali i vitaminima skupine B koji su neophodni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalnu funkciju živčanog sustava. 

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te za ublažavanje stresa i nesanice. Posebno je učinkovit i ljekovit čaj od lovora, koji se jednostavno priprema u kućnoj radinosti, a generacijama se koristi u tradicionalnoj medicini za čišćenje sinusa, ublažavanje kašlja, poboljšanje probave, funkcionalan rad imunološkog sustava i za smanjenje upala u tijelu.

Potrebno je napomenuti kako navedene upotrebe lovora u zdravstvene svrhe nisu znanstveno potvrđene, ali su ljekovita svojstva lovora primijećena iskustveno kroz dugu tradiciju upotrebe, napose u narodnoj i alternativnoj medicini.

listovi od lovora

Čaj od lovora - protiv kašlja, bronhitisa i upala

Listovi lovora sadrže tvari koje djeluju antibakterijski i protuupalno te se stoga koriste za ublažavanje bolova i smanjenje rizika od razvoja infekcija. Čaj od lovora prirodan je lijek za kašalj, bronhitis i druge respiratorne probleme. Naime, eterična ulja iz lista lovora izuzetan su prirodni lijek za pročišćavanje dišnih puteva, ublažavanje grlobolje i kašlja te liječenje bronhitisa. Osim čaja od lovora, za ublažavanje  respiratornih tegoba, vrlo često se koristi i eterično ulje lovora koje je posebno korisno za inhalaciju.

Čaj od lovora za mršavljenje

Čaj od lovora poboljšava probavu i smanjuje nadutost te se ova aromatična biljka koristi se za poboljšanje probave i regulaciju metabolizma. Upravo zato, čaj od lovora se već dugi niz godina koristi kao podrška u mršavljenju i gubitku suvišnih kilograma. Također, neke studije su pokazale da tvari u listovima lovora mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, što može biti korisno za osobe koje pokušavaju smanjiti unos šećera.

Ipak, treba imati na umu da čaj od lovora nije čarobni napitak za mršavljenje i ne bi se smio koristiti kao zamjena za zdravu prehranu i tjelovježbu. Ako želite izgubiti na težini, najbolji način je da se pridržavate zdravih navika, uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe, drugim riječima, zdravih navika koje su dugoročno održive i prihvatljive za vaš životni stil.

Čaj od lovora za zglobove

Lovor ima protuupalna svojstva i koristi se za olakšavanje boli u mišićima i zglobovima nastale zbog artritisa. Lovor neće izliječiti artritis, ali može pomoći ublažiti bol. U nastavku saznajte kako pripremiti domaći čaj od lovorovih listova. 

Kako pripremiti čaj od lovora?

Priprema čaja od lovora je jednostavna, a sve što vam treba je nekoliko listova lovora i voda. Nekoliko svježih ili suhih listova lovora natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sat vremena poklopljeno, pa procijedite. U prohlađeni čaj dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte ga u malim gutljajima kroz dan. Po želji, u čaj od lovora možete dodati i čajnu žličicu cejlonskog cimeta, koji također ima brojna ljekovita svojstva i djeluje protuupalno.

čaj od lovora

Čaj od lovora - nuspojave

Čaj od lovora izuzetno blagotvorno djeluje na zdravlje, a priprema se od svježe ubranih listova lovora. Međutim, važno je napomenuti da se listovi lovora ne bi trebali koristiti u prevelikim količinama, jer veće količine mogu biti štetne za zdravlje. Također, osobe koje imaju problema s probavom, jetrom ili bubrezima trebali bi biti oprezni prilikom konzumiranja čaja od lovora, posebno u većim količinama. Stoga, prije nego što se odlučite za konzumiranje čaja od lovora, svakako se posavjetujte s liječnikom, posebno ako imate određena kronična zdravstvena stanja.  

čaj od lovora

Jedan od najjednostavnijih i najstarijih zdravih rituala kojima je u središtu biljka je pijenje čaja! Čaj nas iscjeljuje na svim razinama - liječi tijelo, snaži duh, uravnotežuje emocije. Svaki čaj nudi rješenje za određeni zdravstveni problem, a više o toj temi pročitajte u našem vodiču kroz svijet biljnih čajeva

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

čaj,
Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (2)
Ljubica Keteleš, 17. veljača 2024.
Koristim čaj od lovora i puno mi pomaže hvala na savjetu i preporukama
Ruža Radman, 15. svibanj 2023.
Super...edukativan...velika samo pomoć da ne trčim odmah liječniku po tablete...hvala...

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.