Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Slano i slasno Jedna detox salata, taman prije ljeta!
Salata

Jedna detox salata, taman prije ljeta!

Svi recepti
02. lipanj 2022.

Vitamini. 

I ovdje završava sav tekst o salati koju smo vam pripremili.

Šalu na stranu, ako nešto pršti zdravljem, to je zdjela u koju ćete poslužiti ovu zelenu detox salatu.

Krastavci, rikola, tikvica, grašak, mahune...aposlutno sve zeleno u povrtnom svijetu sada je u našim rukama i krećemo u izradu detox salate koja vam treba prije ljeta. 

Detoksifikacija (često skraćena na detoksikaciju i ponekad nazivana čišćenje tijela) je vrsta tretmana svojstvena alternativnoj medicini s ciljem oslobađanja tijela od nespecificiranih "toksina", odnosno tvari za koje zagovornici detoxa tvrde da su se nakupili u tijelu i da imaju nepoželjne kratkoročne ili dugotrajne učinke na zdravlje pojedinca. Aktivnosti koje se obično povezuju s detoksikacijom uključuju dijetu, post, isključivo konzumiranje ili izbjegavanje određene hrane, čišćenje debelog crijeva...

Ova salata ne zove na takve žrtve i tretmane. Ova salata zove da ju isprobate i da ju u predljetnim danima konzumirate i pripremite svoje tijelo za vruće i duge dane. 

Zelena salata je klasik. Hrskava, ukusna. Ova biljka s pravom pripada u skupinu namirnica koje biste trebali svakodnevno konzumirati. Obiluje vitaminom C koji je snažan saveznik našeg organizma u obrani od mnogih bolesti. Rikola je u ovoj salati glavna za onaj jedan posebni, gorkasti "šmek". Naravno, tu je i jer kao i druge biljke iz porodice kupusnjača, sadrže fitokemikalije izotiocijanate, poput sulforafana i erucina koji dokazano imaju zaštitno i antikancerogeno djelovanje. 

Trebamo li dodatno objasniti čari krastavca? Krastavci se sastoje od 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode. To odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu. A grašak? Osim što ima bogate nutritivne sastojke važno je napomenuti da je grašak bogat izvor energije odnosno otprilike 100g graška sadrži oko 80 kcal. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Zato su savršena namirnica za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time daju sitost. Šparoga, brokula, prokulice i zelene mahune još su dodatan zeleni boost ovoj salati.

Zeleno povrće sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiseline i magnezija. 

Najbitnije, tu je klorofil, pigment kojeg biljke proizvode kada su izložene sunčevoj svjetlosti te biljkama daje zelenu boju. Dakle, svaki puta kada jedete zeleno povrće, u organizam unosite i klorofil. S njim dolazi i klorofilin, spoj sličan klorofilu, derivat klorofila koji je topljiv u vodi te je stabilniji u odnosu na klorofil. Upravo zbog svoje velike stabilnosti, klorofilin je česti sastojak dodataka prehrani. Brojna istraživanja koja su se bavila proučavanjem klorofilina dokazala su njegov moćni antioksidativni i antikarcinogeni učinak. 

Dajte zeleno svjetlo najzelenijoj salati ikad! I nemojte biti zeleni i misliti da nemate vremena raditi ovakva zelena čuda...jer imate. 

Priprema:

  1. Šparoge, grašak, prokulice i mahune prokuhajte na pari.
  2. Pomiješajte sve sastojke i začinite po želji.

Spremni ste na još salata?

Imamo ih mali milijun:

PROTEINSKA SALATA S KVINOJOM

TJESTENINA I KRASTAVCI NA SALATU

JEDNOSTAVNA SALATA OD KUS KUSA

NEWSLETTER je tu!

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.