Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak 3 velika razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

3 velika razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Nije tajna da što veći udio kakaa sadrži, bolje nam zdravlje podrži!

Nije tajna da što veći udio kakaa sadrži, bolje nam zdravlje podrži!

Svi članci
17. siječanj 2019.

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna je čokolada pravi rudnik antioksidansa. Možda i ptice na grani znaju da ima nešto u tim tamnim čokoladama no jeste li spremni upoznati ju pravom svjetlu i svaki dan pojesti barem kockicu, ako ne i red čokolade?

Oko 45 grama smatra se jednom porcijom čokolade

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL kolesterola te smanjiti upalne procese.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade također može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili «čokoholičari», iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost.

Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije.

Drevni Maje su ju smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.

Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječnu na pamćenje, stres i raspoloženje.

Slatkiš pun antioksidansa koji je dobar za vaše zdravlje

Tamna čokolada pravi se od prženih zrna stabla kakaovca, čija je izvorna domovina Južna Amerika. Koje su 3 dobre strane tamne čokolade za koje vjerojatno niste znali?

1. DETOKS ZA KOŽU

Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinira s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.

Približavate se trećem desetljeću i pribojavate se bora? Uz tamnu čokoladu one će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži održati elastičnost te tako sprječavaju bore. Jednako tako olakšavaju regeneraciju stanica, a to znači mlađa koža!

2. NO STRESS

Čokolada može sniziti krvni tlak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako istraživanja pokazuju da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

3. ZDRAVI ZUBI

Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete liječniku i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.

Prijavite se pa prolistajte naš newsletter!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.