Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Magična kopriva - drevni lijek s livada

Magična kopriva - drevni lijek s livada

Ljekovita svojstva koprive su poznata već stoljećima.

Zbog obilja klorofila kopriva ima stimulirajući i tonizirajući učinak na strukturu stanica.

Svi članci
08. siječanj 2020.

Koprivu sasvim zasluženo ubrajamo u jedne od korisnijih i popularnijih ljekovitih biljaka. U narodnoj medicini uporaba koprive je vrlo raznolika – koristi se sok, lišće, izdanci, korijen i sjemenke. U farmaceutskoj industriji se koristi uglavnom lišće.

Ljekovita svojstva koprive su poznata već stoljećima!

Koprivom se liječilo u doba Plinija i Horacija, Dioskorid je koprivu koristio u liječenju bubrežnog kamenca, a koprivom su se grijali i Cezarevi legionari. Tijekom stoljeća kopriva se koristila za liječenje reume i oboljenja zglobova, lišćem su se tretirale rane, a sokom koprive se borilo protiv opadanja kose i ćelavosti.

Kopriva je zauzela važno mjesto u narodnoj medicini mnogih zemalja – u Njemačkoj se tinktura koprive koristila za liječenje mokraćnog sustava i prostate, u Rumunjskoj se za liječenje bolesti uzrokovanih stafilokokom koristila mast koja sadrži 20% ekstrakta koprive.

Kopriva svoju ljekovitost duguje svom sastavu. Lišće koprive sadrži gomilu vitamina: K, B1, B2, C, karotenoide i mnogi drugi, a također i alkaloide, flavonoide, klorofil, pantotensku i mravlju kiselinu, mineralne soli željeza, bora, titana, nikla, bakra i mangana. Zahvaljujuči takvom sastavu, tinktura koprive poboljšava zgrušavanje krvi, potiče povećanje hemoglobina i količine eritrocita, te doprinosi generalnom stanju krvožilnog sustava organizma.

Zbog obilja klorofila kopriva ima stimulirajući i tonizirajući učinak na strukturu stanica!

Pri oralnoj uporabi kopriva ubrzava izmjenu tvari, te snižava razinu šećera u krvi. Pri vanjskoj uporabi, klorofil stimulira epitelizaciju, što čini koprivu korisnom kod liječenja rana, ekcema, opekotina i ozeblina.

Fitoncidi koprvi daju definfekcijski i deodorirajući učinak. Zbog velike količine fitoncida, u drevna su vremena u lišće koprive umatali meso i ribu kako bi ih što duže održali svježima. Ljekovita svojstva koprive protežu se i na detoksifikacijski i antioksidativni učinak koji pomaže kod nekih alergija, osobito onih koje se manifestiraju na dišnim putevima. Kopriva sadrži i glutamin, esencijalnu aminokiselinu koja ima blagotvorni učinak na rad mozga.

U njezi kose je kopriva nezamijenjiva – spriječava perut, umiruje svrbež, usporava pojavu sijedih, daje kosi zdravi sjaj i jača kosu, no vjerojatno je najpoznatija kao sredstvo protiv ispadanja kose – kako putem vanjske uporabe u vidu, tako i oralnom primjenom. Omiljeni je sastojak šampona, regenaratora i kura za kosu, a čaj od koprive se može koristiti i za ispiranje kose i kao napitak kojim se kosa jača iznutra.

Ponekad zaboravimo da naše zdravstvene probleme možemo riješiti na prirodan način. Sama priroda nam je dala puno opcija za zdravlje i na nama je samo da se informiramo. Za koprivu kažu da je jedna od najkorisnijih biljaka, kada bi ljudi znali koliko dobrog pruža, sadili bi samo koprivu.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.